In Maramures, exista vechi remedii naturiste pe care unele batrane inca le mai pun in practica atunci cand sufera de anumite afectiuni. Noi am facut rost de cateva secrete si vi le destainuim si voua in cele ce urmeaza.
Remediu impotriva racelii
Timp de 2-3 zile consecutive se bea ceai fierbinte din coada-soricelului, patlagina si menta, tinandu-se picioarele in apa fierbinte. Se sta intre 5-10 minute, dupa care se sta in pat, invelit bine. Efectul este destul de rapid, dar trebuie facut imediat ce vezi ca apare raceala. De asemenea, foarte eficient este si ceaiul din hrean ras.
Remediu contra durerii in gat
Se bea lapte fierbinte, in care s-au topit o lingurita de unt si o lingurita de miere, cu inghitituri mici, tinand picioarele in apa fierbinte
Remediu contra tusei
Ceai din coji de ceapa + ceai de patlagina si bai la picioare cu apa fierbinte.
Remediul care te scapa de raguseala
Se scobeste o ridiche neagra de miez si se umple gaura cu miere sau cu zahar si se lasa la intuneric, eventual acoperita cu o oala. Dupa cateva ore, se formeaza un sirop care se bea de mai multe ori pe zi. Dupa ce se bea siropul, se punea iar zahar in gaura. Se putea folosi asa o ridiche de cel mult 4-5 ori.
Remedii contra durerilor de cap/migrene
- Batranii maramureseni foloseau urmatoarea metoda si spuneau ca dispare durerea imediat: intr-un pahar de 100 ml se adauga jumatate otet si jumatate apa, iar tot acest lichid se toarna in varful capului si se maseaza un pic si pe ceafa. La final, se inveleste capul cu un prosop gros, se asaza bolnavul in pat, cu fata in sus, fara perna. Se sta asa aproximativ 10 minute.
- Pe vremuri, batranele se legau la cap cu frunze de nuc, de telina, patlagina, brusture sau varza pentru a se apara de durerile de cap provocate de caldura.
Remediu contra bronsitei
Se umple un ciorap mai mare cu sare grunjoasa, se incalzeste bine in cuptor si apoi se pune pe pieptul bolnavului.
Remediul pentru scaderea febrei
Se face masaj pe tot corpul cu otet de mere, iar in picioare se pun sosete umplute cu ceapa taiata marunt, sau cu cartofi cruzi rasi. Trebuia sa se stea acoperit, in pat, cel putin 1 ora, dupa care procedurile se repeta daca febra nu scade.
Vezi si: Cele mai renumite leacuri populare din Franta
Remediu impotriva balonarilor si a digestiei dificile
Dupa masa de pranz si cea de seara, se bea cate o cana de ceai din: 1 lingurita de chimen (chimenul se clocoteste 5 minute), 1 lingurita cu varf de coada-soricelului si cateva frunze de menta. Balonarile nu-si vor mai face aparitia, nu va exista senzatia de greutate in stomac si nici arsuri. Acest ceai inlocuieste cu succes medicamentele si n-ar trebui sa lipseasca din casa celor cu probleme la ficat, bila, stomac.
Un bun remediu pentru redarea poftei de mancare
Se zdrobesc bine in mojar o mana buna de flori de coada-soricelului pana se fac pulbere. Peste pulbere se pun 400 g miere. Din acest amestec i se da copilului o lingurita pe stomacul gol. Preparatul face si o buna curatenie in intestine – elimina parazitii.
Remediu contra cistitei
Musetelul este cel mai serios inamic al cistitei. Timp de 2-3 seri consecutive se face un ceai concentrat de musetel cu care se fac bai de sezut in lighean. Apoi, se tin apoi picioarele in apa fierbinte si se intra in pat, la caldura.
Remediu pentru reumatism
- Se umple o sticla cu floare de salcam si apoi se adauga petrol pana in varf. Se inchide bine si se tine sticla la intuneric timp de 1 luna, iar la final se unge cu aceasta solutie lucurile dureroase.
- Pe vremuri, cei care sufereau de reumatism beau in fiecare primavara suc de mesteacan. Acestia taiau o crenguta groasa, iar la locul taierii legau de mesteacan o cana si peste noapte se aduna seva in ea. De asemenea, batranii beau si seva de stejar si de fag, in cantitate mai mica, cel mult o lingura pe zi.
- In timpul iernii, in fiecare seara, bolnavul isi tinea picioarele/mainile intr-un lighean, in care oparea floare de fan. Apa trebuia sa fie cat mai calda, iar floarea de fan se putea refolosi mai multe seri la rand, cu conditia sa fie incalzita de fiecare data.
Remediu eficient in afectiunile de rinichi
Se prepara un ceai din matase de porumb si cozi de cirese. Se bea in loc de apa, timp de 2-3 saptamani.
Remediu contra bataturilor din talpi si degete
Se taie o feliuta de slanina nesarata si se pune pe locul afectat, bandajandu-se. Feliuta se tine zi si noapte pana cand batatura se inmoaie si iese cu totul. Tratamentul dureaza 1-2, dar merita efortul, pentru ca pe locul respectiv nu va mai aparea alta vatamatura.
Vezi si: Retete din medicina populara din Vermont
Remedii pentru arsuri/oparituri
-
- 3 linguri de apa de var si 3 linguri de ulei se amesteca bine cu un bat de alun pana se formeaza o pasta omogena. Maramuresenii spun ca nu exista un remediu mai bun ca acesta.
- Locul ars se ungea imediat cu albus de ou sau cu miere de albine.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa foto: roma.mae.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: