Guta este o boala definita prin atacuri repetate de artrita inflamatorie acuta (o incheietura umflata, rosie, moale si febrila).
De regula, cea mai afectata zona este articulatia dintre metatarsiene si falange de la baza degetului mare. Totusi, guta se poate prezenta si ca depozite de urati, calculi renali sau nefropatie urica. Este produsa de nivelurile ridicate de acid uric in sange. Acidul uric se cristalizeaza, iar cristalele se depun pe incheieturi, tendoane si tesuturile din jurul lor.
Initial, principalul obiectiv terapeutic este de a reduce simptomele unei crize acute. Acestea pot fi prevenite prin utilizarea a diferite medicamente care scad valorile acidului uric seric, aplicarea ghetii timp de 20 pana la 30 de minute de cateva ori pe zi reduce durerea. De asemenea, trebuie sa stii ca scaderea valorilor acidului uric poate duce la vindecarea bolii.
Iata mai jos cateva retete naturiste care sa te scape de simptomele suparatoare ale gutei:
1.Bai cu sare
Pentru a scapa de durere si pentru micsorarea ciocurilor se recomanda baile cu sare. Se pune o mana de sare, la 5-6 l de apa fierbinte si cand apa ajunge aproape de temperatura corpului, se introduc picioarele in ea timp de 15 minute. Tratamentul se face zi de zi, timp de 2 saptamani, dupa care urmeaza o pauza de 4 saptamani. Se repeta cura de 4 ori.
2.Cataplasme cu mustar
Ai nevoie de o lingurita de miere, faina de mustar si sare de muraturi. Mierea se incalzeste pe baie de abur si apoi se adauga sarea, pana se dizolva, dupa care se adauga si mustarul. Inainte de culcare, locul bolnav se unge cu crema de galbenele sau ulei de masline, iar deasupra se aplica amestecul de mai sus. Deasupra se pune celofan, se panseaza bine si se incalta cu sosete de lana. Atentie! Inainte de procedura, se tin picioarele, timp de 15 minute, in apa fierbinte, in care se dizolva 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu si 5 picaturi de iod. Dimineata, picioarele se spala cu apa si se ung cu crema. Pentru un efect garantat, procedeul se repeta pe o perioada mai indelungata.
3.Unguent cu oua
Intr-un borcan de 200 ml cu capac, se pune un ou cu coaja alba peste care se toarna esenta de otet (70%). Se tine la macerat, la intuneric, timp de 2 saptamani, pana se dizolva coaja. Se rupe pielita in care ramane oul, se arunaă, iar continutul oului se amesteca cu otetul din borcan si cu 100 g unt sau osanza topita. Se unge zona inflamata, de 3 ori pe saptamana, dupa ce locul a fost sters in prealabil cu iod.
4.Frunze de macris
Se toaca bine frunzele si se aplica pe zona cu probleme, zi de zi, timp de 1 luna.
5.Ceapa rosie
Se da ceapa pe razatoare, se pune intre 2 straturi de tifon si se aplica pe articulatii. Se panseaza, deasupra se pune o punga de plastic/celofan. Se tine asa toata noaptea. Dimineata se spala picioarele si se ung cu o solutie de iod. Cura dureaza 1 luna.
6.Castraveti murati
Seara, inainte de culcare, se face o baie la picioare cu apa calda, apoi se pune cate o felie de castravete pe zona inflamata, la fiecare picior. Se panseaza, se asaza celofan si se tine asa toata noaptea. Intre timp, durerea va disparea.
7.Zeama de urzica
Aceasta este foarte buna pentru durerile articulare atat ca tratament intern, cat si extern. Se fierb frunzele de urzici si se bea zeama, iar frunzele moi se aplica pe incheieturi si se lasa sa actioneze timp de10 minute. Tratamentul cu frunze de urzica nu se foloseste mai mult de 3 luni.
Sfat:
Cand suferi de guta este obligatoriu sa eviti proteinele: carne de vanat, organe, prajeli, faina alba, produse coapte, legume coapte, fasole, mazare conopida, spanac etc.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: