Lamaile adauga aroma mancarurilor, dar este si unul dintre cele mai sanatoase fructe, folosite pentru o varietate larga de tratamente naturiste. Cresterea si ingrijirea lamaiului la ghiveci este usoara daca se respecta anumite reguli simple. Iata mai jos cum sa ai lamaie chiar in propria casa.
Poti creste lamai intr-un spatiu mai mic, cum este cel din balcon sau de pe terasa, de ce nu, chiar si spatiul de pe hol. Lamaiul poate creste si intr-o zona mai rece, fireste, daca este pus intr-un ghiveci inauntru. Soiul de lamai Meyer este perfect pentru bucatarie si balcon, mai ales pentru zonele non-tropicale. Mirosul parfumat al florilor si fructelor de lamai vor domni in toata casa.
Ingrijirea lamaiului la ghiveci – sfaturi despre alegerea lamaiului si ghiveciului potrivit
Cultivarea lamaiului din seminte nu este cea mai buna idee, intrucat poate dura pana la 4 ani sa faca fructe. In schimb, se poate sa cumparati direct soiuri de lamai pitic, care cresc si sunt adaptabile in ghiveci. Dintre soiurile pitice, puteti alege intre cele mai cunoscute: Improved Meyer, Lemon Lisabona sau Dwarf Eureka. Oricum, lamaii nu cresc prea mari, asadar puteti sa incercati si cu alte soiuri.
Ghiveciul trebuie sa fie mai mare cu aproximativ 25% decat radacina lamaiului. Ghiveciul de lut este de preferat celui de plastic, care lasa planta sa respire si care nu pastreaza apa inauntru. Pamantul trebuie sa fie bine drenat, imbogatit cu gunoaie organice, care va ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantei.
Este bine sa mutati lamaiul intr-un ghiveci mai mare la fiecare 2 ani. La inceputul primaverii este cel mai bun sezon pentru a face acest lucru. Nivelul pH-ului solului ar trebui sa fie intre 5.5-7, intrucat planta prefera mai degraba un sol acid decat unul neutru.
Ingrijirea lamaiului la ghiveci – luminozitate si udare
Toate citricele iubesc lumina soarelui, lamaiul are nevoie de 7-8 ore de lumina solara pe zi. Daca planta sta in interior, cum ar fi holul, este nevoie de iluminare adecvata.
Lamaiul necesita udare constanta pentru a face fructe sanatoase. Totusi, nu ii place nici apa prea multa sau deloc. Inainte de udare 2 cm din solul plantei ar trebui sa fie uscat. In timpul verii trebuie udat mai des. Umiditatea trebuie sa fie de 50% si poate fi reglata cu ajutorul unui umidificator sau plasand sub ghiveci o tava cu pietris umed.
Ingrasamantul este necesar cand cresteti lamai in ghiveci. Este bine sa se foloseasca ingrasamant specific fiecarei specii de plante, oricum acesta ar trebui sa fie bogat in nutrienti precum mangan, fier si zinc. In timpul cresterii, se utilizeaza ingrasamant solubil o data pe luna.
Ingrijirea lamaiului la ghiveci – temperaturi ideale si alte trucuri
Temperaturile scazute si foarte scazute pot ucide lamaiul. Tocmai de aceea este bine ca ea sa stea la temperaturi intre 10 si 28 de grade Celsius. Cand temperaturile scad sub 2 grade, lamaiul ar trebui bagat in interior sau in sere.
Tunderea lamaiului pentru crestere se realizeaza in perioada februarie-martie. Se taie doar ramurile bolnave sau moarte si nu se exagereaza cu tunderea, caci nu va mai da fructe multe. La recoltare, fructele trebuie sa fie galbene, moi si grele.
E bine sa tineti lamaiul intr-un loc in care nu patrunde vantul sau curentul, lamaiului nu ii plac vanturile, mai ales cele puternice. Daca va mutati in alta parte in timpul iernii sau verii, este bine sa il aclimatizati din timp, pentru a evita orice neplacere.
La ce varsta se altoieste lamaiul
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: