Ceaiurile medicinale se obtin atat din flori, cat si din frunze. Multi pomi fructiferi ofera nu numai fructe sanatoase, ci unii ofera frunze vindecatoare, alti pomi au pana si scoarta folositoare in tratamente naturiste. Iata cateva ceaiuri din frunze de pomi fructiferi de care te poti bucura oricand.
Ceaiuri din frunze de pomi fructiferi – ce frunze sa culegi pentru pastrare?
Frunze de alun. Alunele sunt bogate in ulei gras, saruri de potasiu, contin mult calciu (225 mg%), fosfor, fier. Frunzele de alun sunt utilizate ca vasoconstrictoare, tonifiante venoase in tratamentul varicelor si edemelor, ca antihemoragic si pentru marirea rezistentei capilarelor. De asemenea, uleiul volatil obtinut din frunze are proprietati vasoconstrictoare si bacteriostatice.
Frunze de castan comestibil. Castanele au actiune favorabila in tratamentul diareilor benigne si dizenteriei. Mai au efecte tonice si stimuleaza digestia. Frunzele de castan comestibil au actiune sedativa asupra centrilor respiratori, in special asupra centrului tusei. Frunzele au, de asemenea, si proprietati bacteriostatice.
Frunze de cires. Acestea sunt recomandate mai ales in boli renale si litiaze. O lingura de frunze la o cana de apa fiarta, de 2-3 ori pe zi.
Ceaiuri din frunze de pomi fructiferi – trateaza diabetul cu ceai din frunze de dud
Frunzele de dud alb si negru. Dudele sunt extrem de racoritoare si pline de vitamine si minerale. Frunzele, insa, aduc si ele beneficii sanatatii. Actiunea hipoglicemianta a extractelor din frunze de dud a fost confirmata de mai multi cercetatori. S-au obtinut rezultate pozitive si in distrofii ale miocardului. Extern, infuzia concentrata din frunze sau sucul acid au proprietati dezinfectante si astringente ale afectiunelor bucale si ale faringelui. Se pune o lingura de frunze de dud la o cana de apa, se consuma 2-3 cani pe zi.
Frunzele de gutui. Ceaiul din frunze de gutui este antidiareic si se poate consuma si pentru calmarea tusei, chiar si a tusei convulsive. In cazul insomniilor si nevrozelor, ceaiul de gutui este sedativ. Frunzele sunt folositoare, de asemenea, si in cazul afectiunilor hepatice sau in insuficienta cardiaca.
Frunzele de mar. Acestea contin o substanta antibacteriana numita „florentina”. Ea inhiba cresterea numarului de bacterii gram-pozitive si gram-negative pana la o concentratie foarte mica (de 30 ppm). Actiunile frunzelor: astringenta, antibacteriana, anticolesterolemica, antihipertensiva, digestiva, usor laxativa, tonica.
Frunzele de prun. Cel mai puternic laxativ este ceaiul din frunzele acestui pom fructifer. De asemenea, au proprietati vermifunge, fiind excelente in cazul limbricilor. Se pune o lingura la o cana si se fierbe timp de 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Ceaiuri din frunze de pomi fructiferi – piersicul, un adevarat remediu pentru cancer de piele si arsuri
Frunzele de piersic. Acestea au actiune sedativa si antispastica. Se beau 2-3 cani pe zi din infuzie facuta cu o lingura la o cana de apa fiarta 5 minute – impotriva constipatiei, in cazul gutei si nefritelor. Preparatele din frunze de piersic sunt foarte eficiente in tratarea cancerelor de piele si arsurilor.
Frunzele de nuc. Au actiune astringenta si proprietati usor hipoglicemiante, hipotensive si antialergice. S-a demonstrat ca extractele apoase din frunze de nuc au actiune diuretica, iar miezul fructelor reduce colesterolul seric.
Frunzele de smochin. Decoctul din frunze de smochin este stomahic – favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale.
Frunze de visin. Diareea din toxiinfectia alimentara se trateaza cu ceai de visin. De asemenea, acesta pus in cataplasme la cap alunga durerile de cap si migrenele.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: