3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Importanta monitorizarii constante a sistemului cardiovascular

In prezent, tot mai multe persoane se confrunta cu probleme cardiovasculare, care, de altfel, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt principalele cauze ale mortalitatii. Din cauza unor factori ereditari sau dobanditi pe parcursul vietii, problemele legate de inima si sistemul circulator sanguin se inscriu in lista patologiilor care nu va anunta cand se declanseaza.

Cu toate ca semnalele de alarma sunt mereu directionate catre populatie, din lipsa timpului, a banilor sau chiar teama ca rezultatele nu sunt tocmai cele mai bune, multe persoane amana vizita la un medic specialist si prefera sa isi procure raspunsurile pe cont propriu. Pentru ca problemele cardiace sunt cele mai sensibile, dar pe de alta parte si asimptomatice (in cele mai multe cazuri), mai jos vom trata o serie de afectiuni care pot aparea si pe care nu le puteti sesiza, fara a avea la indemana un tensiometru performant pentru  monitorizarea constanta a valorilor tensiunii arteriale.   

Care sunt bataile normale ale inimii?

In mod normal, o inima prezinta intre 60-100 de batai/minut, in perioada de repaus, proces repetat de circa 100.000 ori pe zi. In cazul copiilor si batranilor, pulsul inimii se schimba. Astfel, la bebelusi, bataile inimii ajung chiar pana la 160/minut, copiilor de peste 6 ani li se inregistreaza un puls normal intre 70-100 de batai/minut, iar in cazul batranilor acesta scade chiar si sub 60 de batai pe minut.

Cand valorile sunt mai mici sau mari decat cele mentionate mai sus, valori pe care le puteti obtine doar prin masurarea periodica a tensiunii, va puteti confrunta cu urmatoarele tulburari cardiace: tahicardie, bradicardie si alte tipuri de aritmii.  

Cele mai comune afectiuni cauzate de bataile neregulate ale inimii

Tahicardie – este o accelerare a batailor inimii, mai exact, cand  inima executa mai mult de 100 de batai/minut. De cele mai multe ori, aceasta afectiune evolueaza asimptomatic si este depistata doar in urma unui control de rutina. In alte cazuri, aceasta se poate manifesta cu ameteala sau chiar lesin, palpitatii si dureri in piept, dispnee, hipotensiune si chiar alte complicatii mai severe.

Bradicardie –  reprezinta frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai/minut, in stare de repaus. Atunci cand pulsul este mai lent, in mod normal, nu prezinta simptome si nu prezinta pericole amenintatoare de viata. Chiar si asa, in unele cazuri, cand forma este mai severa, bradicardia se poate resimti prin ameteli frecvente, dispnee, oboseala, dureri in piept si palpitatii cardiace, probleme de concentrare, sincope si chiar lesin.  

Aritmia cardiaca – este o dereglare a sistemului cardiac si se prezinta cu o intensitate mai mare sau mai mica a batailor inimii (oscilatii). Desi de multe ori pare inofensiva, aceasta patologie aduce manifestari destul de complicate, in cazul in care nu este monitorizata constant si nu se tine cont de fiecare recomandare din partea medicului.

De multe ori, aceste batai neregulate nu sunt usor de diagnosticat, mai ales in cazul persoanelor fara alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, daca tulburarile cardiace persista, iar valorile anormale sunt inregistrate in mod frecvent (mai ales daca vin si insotite de simptomele mentionate mai sus), este necesara de urgenta o vizita la medicul specialist. Totodata, asa cum am mentionat mai sus, este recomandat sa aveti la indemana un tensiometru performant, care sa va ajute sa masurati singuri tensiunea arteriala.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole