Semintele de chia nu sunt foarte folosite in bucataria romaneasca, insa din timpuri stravechi, acestea au reprezentat un aliment principal pentru oameni datorita proprietatilor lor.
Semintele de chia sunt bogate in fibre si pline de antioxidanti, proteine, minerale, vitamine si Omega-3. De asemenea, acestea au un continut de calciu de 5 ori mai mult decat laptele), de 3 ori mai mult fier decat spanacul si de 2 ori mai mult potasiu in comparatie cu bananele.
Iata mai jos ce beneficii au semintele de chia si cum se administreaza in functie de afectiunea suferita.
-Semintele de chia sunt eficiente in afectiunile inimii. Continutul mare de omega-3 ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Peste o lingura de macese maruntite (proaspete sau uscate) si cateva seminte de chia se toarna un pahar cu apa. Vasul se acopera si se lasa la macerat timp de 8 ore. La final, se strecoara si se administreaza pe parcursul zilei. Tratamentul dureaza 3 saptamani.
-Consumate cu regularitate, semintele de chia previn aparitia diabetului. Acestea regleaza nivelul de zahar din sange (glicemia) si previn aparitia bolii. Se prepara un remediu din 15 ml suc obtinut din frunze si radacina de brusture care se dilueaza in 250 ml apa rece. Se adauga 2 seminte de chia si apoi se acopera vasul si se lasa asa de seara pana dimineata. Se bea cate o cana, de 3 ori pe zi, timp de 1 luna, cu pauza de 1 luna, dupa care se poate relua. De asemenea, se mai poate urma si remediul urmator: peste 5 catei de usturoi pisati si 3 seminte de chia se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa peste noapte la infuzat, iar a doua zi se strecoara. Se administreaza cate un sfert de cana, de 2 ori pe zi, inainte de masa. Tratamentul dureaza 10 zile, cu o pauza de alte 10 zile, dupa care se poate relua.
-Semintele de chia ajuta la potolirea foamei exagerate. Datorita continutului de fibre, acestea ofera senzatia de satietate si alunga poftele.
-Semintele de chia intaresc sistemul imunitar. Acestea au capacitatea de a fortifica sistemul imunitar si te ajuta sa lupti mai usor impotriva diverselor afectiuni. Sunt indicate ca aliment si in caz de gripa sau raceala, pentru ca sunt pline de fibre si proteine. Poti adauga seminte de chia in iaurt sau poti folosi urmatoarele remedii:
- Se prepara un pahar de suc proaspat din frunze de papadie, dupa care se adauga 2 seminte pisate de chia in acest suc. Se administreaza cate 3 linguri, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 10 zile, cu o pauza de 2 saptamani, apoi se poate relua;
- Peste 2 linguri cu flori de galbenele si 2 seminte de chia se adauga o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat intr-un vas acoperit, timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se administreaza cate 2 linguri de preparat, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Tratamentul dureaza 2 saptamani;
- 40 g miere de tei, o jumatate de lingurita de pulbere din seminte de chia si o jumatate de pahar de suc proaspat de mere se amesteca bine si se toarna intr-un recipient bine inchis. Se administreaza cite 3 linguri, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
-Semintele de chia scad riscul bolilor cardiovasculare. Semintele de chia au capacitatea de a regla nivelul de colesterol din sange si de a scadea tensiunea arteriala. Sucul de la o sfecla rosie micuta se amesteca cu pulberea de la 3 seminte de chia. Se administreaza pe stomacul gol, cate o lingura, crescand doza treptat, pana se ajunge la 100 ml, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 2 luni.
-Semintele de chia au efect detoxifiant. Acestea reusesc sa „aspire” substantele nocive din organism, curatand complet sistemului digestiv.
-Consumul de chia poate preveni aparitia celulelor canceroase. Datorita continutului de antioxidanti, semintele de chia lupta impotriva radicalilor liberi, apara organismul de actiunea substantelor toxice si lupta impotriva aparitiei celulelor canceroase.
-Uleiul din seminte de chia are efect si impotriva cearcanelor si ridurilor din jurul ochilor. Se aplica in fiecare seara, masand foarte usor, zona cu probleme.
Atentie! Specialistii sunt de acord cu beneficiile incredibile si potentialul minunat al acestor seminte, insa acestia spun ca nesustinute de un stil de viata sanatos (alimentatie sanatoasa, miscare, odihna), nu vor avea efectul scontat.
Contraindicatii:
Continutul mare de fibre poate cauza dureri abdominale si balonare.
Semintele de chia sunt contraindicate celor cu tensiunea mica deoarece se poate agrava situatia.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa consume seminte de chia.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: