Gospodinele se intreaba mereu care este cel mai sanatos ulei pentru gatit, dar si cum sa-l foloseasca astfel incat sa protejeze sanatatea celor dragi. Iata, asadar, cateva sfaturi despre uleiuri sanatoase, pe care oricine ar trebui sa le stie:
Uleiul de floarea soarelui
Se stie faptul ca romanii folosesc foarte mult uleiul de floarea soarelui. Acesta are cea mai indelungata traditie si cea mai larga raspandire, fiind ieftin si placut la gust. Medicii spun ca acest tip de ulei rezista pana la temperaturi de 170 de grade, iar dupa incepe sa elimine substante toxice – cancerigene – in alimente, ingreunand digestia si favorizand tulburari grave la nivelul aparatului digestiv.
Uleiul de floarea soarelui este ideal in salate sau in preparate la temperatura camerei.
Atentie! Specialistii recomanda sa nu folositi la prajire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa deoarece au o valoare biologica exceptionala. Insa acizii grasi cu lant lung pe care ii contin sunt foarte de sensibili la temperaturi ridicate. Aceste uleiuri nu se incalzesc la peste 40 de grade Celsius.
Uleiul de masline
Punctul de ardere al uleiului de masline este situat undeva intre 185 si 210 grade Celsius. In momentul in care atinge aceasta temperatura toate proprietatile lui bune se distrug si, mai rau, pot sa apara compusi care sunt daunatori sanatatii.
Un alt avantaj al acestui ulei este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.
Uleiul de masline extravirgin este ideal pentru sosuri crude si salate. Obtinut prin presare la rece, acesta este mult mai aromat decat celelalte variante de ulei de masline. Acesta are numoeroase beneficii pentru sanatate, ca de exemplu: previne depunerea colesterolului pe artere si, implicit, scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, normalizeaza tensiunea arteriala, trateaza constipatia, previne aparitia cancerului de san etc.
Atentie! Uleiul de masline presat la rece este contraindicat la prajit deoarece, in caz contrar, substantele nutritive pe care le contine (de exemplu, polifenolii) se degradeaza si, implicit, uleiul isi pierde proprietatile terapeutice.
Uleiul de cocos
Este uleiul cel mai indicat pentru prajit. Acesta contine aproximativ 50% acid lauric, un acid gras saturat sanatos. La temperatura camerei are consistenta solida, neputand fi folosit pentru salate, insa este cel mai sanatos pentru prajit.
Specialistii recomanda uleiul de cocos extravirgin, nehidrogenat. Acesta poate fi folosit in mod sanatos la legume, carne si deserturi. Acesta nu fumega, este foarte versatil, pastreaza aromele mancarurilor si creaza o crusta frumoasa alimentelor. Uleiul de cocos extravirgin are un gust bogat si fin. In comparatie cu uleiurile traditionale si unt, acesta este rapid procesat de ficat si ars caloric.
Uleiul de palmier
Acesta este ideal pentru prajit, deoarece ramane stabil pana la temperaturi de 230˚C, avand o rezistenta naturala la oxidare, transformandu-l intr-un ulei mai sanatos pentru gatit si prajit. Uleiul de palmier are avantaje majore fata de celelalte uleiuri vegetale: nu patrunde in alimente, nu miroase, nu face fum si nu isi schimba culoarea.
Uleiul de palmier este bogat in vitaminele A si E, antioxidanti puternici indispensabili apararii organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi (accelereaza procesul de imbatranire si favorizeaza aparitia inflamatiilor in corp).
Cel mai sanatos este uleiul de palmier nehidrogenat. Uleiul de palmier contine 40% – acizi grasi mononesaturati, 10% – acizi grasi polinesaturati si 50% acizi grasi saturati.
Atentie! Uleiul de palmier nu se descompune in substante toxice, insa acest lucru este valabil doar daca este prajit o singura data. Si totusi, chiar si acest tip de ulei trebuie folosit cu masura, deoarece nu reduce numeroasele riscuri pe care le au alimentele prajite asupra sanatatii.
Uleiul de rapita
Are un punct de ardere ridicat, putand fi folosit fara griji pentru prajirea sau frigerea alimentelor. Acesta este indicat pentru gatirea legumelor. Acesta este mult mai sarac in grasimi saturate (are 6% grasimi saturate, spre deosebire de uleiul de masline, care are 14,3%) si un procentaj de 10 ori mai mare de acizi grasi omega 3 si 50% mai multa vitamina E. Uleiul de rapita contine acid alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, care ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sange pe artere si diminuand riscul aparitiei unor boli cardio-vasculare.
Uleiul din seminte de in
Uleiul de in nu este recomandat deloc pentru prajeli, ci la salate sau adaugat la mancaruri, dupa ce acestea au fost gatite. Acesta contine de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele. Prin prajire, uleiurile se oxideaza si devin astfel puternic aterogene, regasindu-se pe arterele noastre dupa ce le consumam.
Atentie! Este recomandat ca uleiurile polinesaturate sa fie pastrate la rece si la intuneric, deoarece acidul oleic sufera în prezenta luminii transpozitii. Pastrati sticlele cu ulei la întuneric si racoare în sticle brune (preferabil in frigider sau intr-o camara racoroasa).
Uleiul de susan
Acesta este ideal pentru a prepara soté-uri. La fel ca uleiul de masline, si acesta contine grasimi mononesaturate, sanatoase pentru inima, care rezista gatirii la temperaturi foarte inalte si medii.
Uleiul de porumb
Acesta nu ar trebui folosit la prajit, decat la temperaturi medii. Este recomandat pentru salate deoarece ofera un gust aparte si este foarte sanatos. De asemenea, nu contine colesterol si sodiu si este bogat in vitaminele din grupa B, C, D, E, caroten, fosfatide si microelemente precum fier, mangan, cupru, crom si aluminiu. De asemenea, continutul bogat de acizi grasi nesaturati din acest ulei duce la marirea rezistentei organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterol. Se spune despre uleiul de porumb ca ar contine “vitamina tineretii”, un antioxidant care incetineste imbatranirea.
Uleiul de nuci
Este cel mai bun pentru prepararea salatelor. Uleiul de nuci contine o cantitate semnificativa de acizi graşi, ajutand la protejarea sanatatii inimii. Acesta ofera o aroma delicata de nuci preparatelor, avand un punct de ardere scazut. De aceea, se recomanda folosirea sa doar in pregatirea salatelor.
Iata de cate ori se poate folosi uleiul pentru gatit
Specialistii recomanda sa folosim uleiul trebuie o singura data la gatit. Prin refolosire, produsul incepe sa emane substante toxice cancerigene”. De asemenea, proprietatile benefice ale uleiului sunt distruse de la prima folosire. Uleiurile vegetale ofera organismului beneficii, datorita continutului bogat in omega 3 si 6.
Uleiuri esentiale pentru incetinirea imbatranirii
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: