Chisturile mamare sunt niste formatiuni pline cu lichid, ce se dezvolta in interiorul sanilor.
Specialistii spun ca prezenta unui chist mamar nu creste riscul aparitiei cancerului de san, insa prezenta unui lui poate ingreuna treaba medicului atunci cand verifica aparitia altor noduli sau evolutia celor deja existenti.
Daca stii ca ai chisturi benigne, o dieta echilibrata va preveni agravarea acestora, dar si simptomele suparatoare.
Alimente de evitat:
-Carbohidrati: consumul regulat de alimente care contin carbohidrati si grasimi poate duce la aparitia chisturilor mamare sau de la marirea acestora. Specialistii recomanda consumul regulat de legume si fructe si mai putin consumul de paine, orez, cartofi si paste.
-Nu sunt recomandate in cantitate mare nici mezelurile sau carnea de porc deoarece au un continut ridicat de grasimi.
-Consumul prea mare de alimente si bauturi care contin xantina duc la formarea chisturilor mamare. Xantina cauzeaza inflamatii sau le agraveaza pe cele deja existente. Evita sau consuma cat mai rar cafeina, ceai negru si bauturile carbogazoase.
-Consuma mai putina sare. Principala cauza a retentiei de apa este consumul ridicat de alimente cu multa sare, iar chisturile reprezinta o afectiune care este agravata de retentia de apa.
Alimente indicate:
-Legume care amelioreaza durerile provocate de chisturile mamare: broccoli, varza si conopida. Acestea aduc un plus de hormon estrogen natural, numit fitoestrogen, care alunga sensibilitatea si durerile de la nivelul sanilor.
-Ulei de luminita noptii: acesta calmeaza durerile, dar are si rolul de a preveni aparitia cancerului mamar. Se recomanda zilnic 5-10 picaturi de ulei de luminita-noptii.
-Vitaminele A si E previn formarea chisturilor mamare. Acestea au efect antioxidant si sunt excelente in prevenirea formarii chisturilor mamare. De asemenea, trebuie sa incluzi in alimentatia ta legume si fructe proaspete, morcovi, pepene, spanac, dar si migdale, alune de padure, seminte de floarea-soarelui, seminte de susun si ulei de masline.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: