Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara impotriva microbilor si substantelor toxice, iar un sistem imunitar slabit lasa organismul vulnerabil la aproape orice tip de boala, in special la cele infectioase.
La inceput de toamna, atunci când apar si schimbarile de temperatura, virusurile ataca mult mai des organismul si mai ales pe cale respiratorie.
Cum iti dai seama ca ai o imunitate scazuta:
Slabirea sistemului imunitar are drept rezultat o sensibilitate crescuta la orice tip de boala. Printre simptomele comune se afla: oboseala, apatia, infectiile repetate (raceli frecvente, infectii urinare, episoade frecvente de herpes etc.), inflamatiile, reactiile alergice, vindecarea lenta a ranilor si diareea cronica.
Iti propunem mai jos cateva sfaturi practice pentru a te ajuta sa ramai sanatos in acest anotimp:
- Consuma cat mai multa vitamina c – se stie faptul ca aceasta este asociata cu prevenirea racelilor si virozelor, iar din acest motiv, unele fucte sau sucurile lor presate la rece si bogate in vitamina C sunt extrem de benefice si trebuie consumate zilnic. De asemenea, s-a descoperit, in urma unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Iowa, ca administrarea in doze mari de vitamina C, intravenos, poate avea efecte benefice si in cazul pacientilor care urmeaza tratament pentru cancer pulmonar sau tumori cerebrale.
- Si consumul vitaminei E este eficient pentru o imunitate de fier – aceasta are si ea cu proprietati antioxidante, ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire, intarind in acelasi timp celulele organismului care lupta impotriva infectiilor. In conditiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o arma suplimentara.
- Consuma cat mai multe fructe si legume – acestea contin compusi fitochimici benefici pentru sanatate. Gestionarea stresului, consumul de alimente, efectuarea de exercitii fizice si odihna vor contribui mult la sustinerea unui sistem imunitar puternic si la celule sanatoase.
- Bea cat mai multe ceaiuri – cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar sunt: echinaceea, catina si macesele. Acestea sunt considerate cele mai bune stimulente imunitare. Se pot administra sub forma de pulbere, pastile, tinctura sau sirop – toate metodele ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- Un bun remediu naturist pentru intarirea imunitatii este cel cu miere si usturoi. Se prepara o tinctura din parti egale de suc de lamaie, miere de albine si tinctura de usturoi. Prepararea tincturii: o sticla de culoare inchisa se umple 1/4 cu usturoi pisat, se toarna tuica de calitate pana se umple si se lasa la macerat 21 de zile. Se bea o data pe zi, seara, inainte de culcare, cate 30 ml de tinctura.
- Ofera-i organismului alimente cu proprietati prebiotice si probiotice – acestea sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si vigorii florei intestinale bune. Atunci cand flora intestinala normala are un bun mediu de hranire, imunitatea creste si totodata diminueaza considerabil sansa ca alti germeni patogeni sa gaseasca poarta de intrare prin sistemul digestiv.
- Hidrateaza-te si mananca de mai multe ori pe zi fructe, zarzavaturi si verdeturi – aceasta cura te va feri de slabirea imunitatii si de deteriorarea celulara deoarece vitaminele, mineralele si ceilalti fitonutrienti sunt mult mai eficienti pentru inlaturarea radicalilor liberi atunci cand sunt introdusi cu regularitate.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: