3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum protejezi gazonul de daunatori

O gradina frumoasa este una in care gazonul arata mereu perfect. Din nefericire, gazonul nu se intretine asa de usor precum s-ar crede, iar in anotimpurile calde, acesta are nevoie de ingrijire atenta.

Atunci cand se observa modificari in structura gazonului, trebuiesc luate de-ndata masuri de protejare cu astfel de insecticide si fungicide, pentru evitarea unor distrugeri iremediabile.

Cei mai frecventi daunatori ai peluzei sunt:

  • Tipula: o insecta asemanatoare tantarului, iar periculoase pentru gazon sunt larvele care provoaca pagube la nivelul radacinii si tulpinii plantei, care se ingalbeneste si ofileste, peluza capatand o culoare maro deschis.
  • Coropisnita: aceasta traieste in pamant unde isi construieste mici galerii si ataca gazonul, hranindu-se cu radacinile plantelor. Atacul lor este de regula indicat de aparitia mai multor pete de culoare galbena pe intinderea gazonului.
  • Furnici: musuroaiele facute de acestea sunt incomode si inestetice atunci cand apar pe suprafata gazonului.
  • Larve de gandaci: acestea se hranesc cu radacini.
  • Soareci de camp: acestia consuma plante si lasa in urma lor movile de pamant de dimensiuni reduse si forme neregulate, afectand prin urmare gazonul atat la nivel structural cat si estetic.
  • Rame. Desi au si un efect benefic, sporind calitatea solului si indicand ca este suficient de sanatos si aerat, ramele rascolesc pamantul, lasand portiuni de gazon fara iarba.
  • Omizi: se hranesc pe timp de noapte la suprafata solului, provocand pagube la nivelul radacinilor si tulpinilor.

De asemenea, aspectul gazonului poate fi afectat si de aparitia anumitor buruieni. Frecvent intalnite si suparatoare sunt: papadia, busuiocul de camp, meiul, traista-ciobanului, macrisul sau trifoiul.

In cultura de gazon buruienile combatute chimic sunt cele cu frunza lata si se folosesc erbicide, insa pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta, singura combatere e cea manuala prin smulgerea buruienilor. Un sfat important al specialistilor este acela ca inainte de infiinatarea culturii de gazon, sa se faca o erbicidare totala.

Ciupercile otravitoare, precum si alti daunatori periculosi trebuie indepartati imediat. Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, de aceea orice deteriorare sau uscatura se va inlatura imediat, iar orice boala nu se va lasa se scape de sub control.

Combaterea acestor boli si daunatori ai gazonului se realizeaza prin diferite metode, prin utilizarea diverselor produse create special, de felul insecticidelor sau a ierbicidelor, ce pot fi achizitionate din magazine specializate pe rezolvarea trebuintelor de acest fel sau diverse metode naturiste, preparate acasa.

Insecticidele sunt substante chimice naturale sau sintetice folosite pentru combaterea insectelor daunatoare sau parazite. Insecticidele in forma lor comerciala contin substante active specializate cum ar fi alfa cipermetrin, deltamethrin, imidacloprid, acetamipirid, metaldehida, lambda cihalotrin, piperonilbutoxide, pirimifos metil, thiametoxam, tiacloprid, teflutrin.

Insecticidele in forma lor majoritara nu sunt toxice pentru om, cele toxice fiind foarte clar marcate si avand regimuri speciale de manevrare si transport autorizat.

Iata cum sa prepari un insecticid natural:

Spray contra insectelor, cu piper si usturoi:  1 capatana de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apa, o picatura de sampon natural.

Preparare: pisati usturoiul si piperul, apoi amestecati-le cu apa intr-un robot de bucatarie. Lasati-le sa macereze o noapte, strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator. Adaugati samponul si scuturati bine. Vaporizati plantele din belsug, o data pe saptamana si de cate ori ploua, pana ce observati ca intrusii din gradina au disparut.

Fungicidele sunt substantele care se utilizeaza pentru combaterea bolilor si ciupercilor plantelor, cum ar fi rapanul, alternarioza, antracnoza, basicarea frunzelor, cancerul bacterian, focul bacterian, fainare, monilioza, fusarioza, patarea alba, patarea cafenie, patarea rosie, putregaiul cenusiu.

Impotriva bolilor rezistente la tratament se pot folosi atat metodele chimice cat si si solutiile agrotehnice.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole