2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Rosii bio. O investitie romaneasca 100%

Parca nu ne-a venit sa credem, deoarece fermierii maramu­reseni sunt destul de dispersati si nu prea au initiativa unor culturi bio. Am plecat spre Cernesti sa vedem serele AgroVerde-Market, cu rezerva ca vom vedea ceva comun, cu seminte aduse din import si cu o cultura intensiva.

rosii-bio-de-cernesti-o-investitie-romaneasca-suta-la-suta

In localitatea maramureseana am gasit destul de usor serele, deoarece toata lumea ii cuno?tea pe cei din familia Munteanu.
Mircea Munteanu este fostul director al FPS Maramures, in anii ’90 si mult timp a fost consilier judetean, dar si pe alte functii importante.
La Serele AgroVerde am fost intam­pinati de Munteanu. Acesta, ars de soa­re, ne-a prezentat ceea ce am putea numi cele mai moderne sere din Ro­mania, sau printre cele mai moderne. Productia de rosii are nevoie de o sera inalta care sa permita cresterea plantelor.
Munteanu ne-a explicat ca principalul rol in aceasta initiativa ii apartine fiului sau, Radu, softist in SUA, profesionist in domeniul lui, cu firma in America. Dupa 10 ani de activitate acolo, s-a hotarat sa vina in Maramures si sa investeasca intr-o cultura de rosii bio.
Conditia fiului a fost ca tatal lui, eco­nomist de profesie, sa vina alaturi de el si sa fie factorul activ si permanent prezent pe afacere.
Au identificat un teren in Cernesti si au depus un proiect pentru finantare prin AFIR. Suma de cofinantare a depus-o Radu Munteanu. O poveste de succes din care cel mai bine ies maramu­re­senii, care vor avea de unde sa cumpere rosii bio cam tot timpul anului.

„In 2015, singurul Ghid lansat pe noul exercitiu financiar 2014-2020 a fost la AFIR (Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale). Noi am dorit sa facem o investitie in mediul rural deoarece aducem din import totul, legume, fructe. Am dorit sa incepem ceva aici. Fiul meu a impus ca aceasta cultura de rosii sa fie obligatoriu bio. Tot ce avem noi aici, chiar si tratamentele pe care le facem rosiilor sunt bio. Avem certificare pe tot. Pamantul este analizat si are certificarea bio. Am facut tratament cu alge marine, iar acest tratament bio nu este asa de puternic ca si o chimicala. De aceea trebuie sa fim foarte preventivi.
Revenind la inceputurile activitatii, am gasit acest teren aici si am depus proiectul in octombrie 2015. In mai 2016 s-a semnat contractul, in septembrie a inceput investitia. Cofinantarea a fost pusa de fiul meu si am luat un cre­dit revolving, o finan?are foarte stiin­tifica in sensul ca orice suma incasai, o reluai. Altfel nu se putea implementa in cateva luni. Acest proiect s-a implementat in cateva luni”, ne-a explicat Mircea Munteanu.
Investitia s-a ridicat la peste un milion de euro, iar serele se intind pe un hectar de teren, cu tot cu anexe. Cultura propriu-zisa este pe circa 70 de arii. Se estimeaza o productie de 200 de tone pana in luna decembrie. A fost incheiat cu contract de vanzare prin lantul Cora, iar primele cantitati de rosii vor fi livrate la sfarsitul lunii iunie.

„Nu folosim nimic, chimicale, nu stro­pim rosiile sa devina rosii, nu le cres­tem intensiv, cu culturi in jgheaburi, precum rosiile din Olanda. Am luat samanta de la o firma din Arad, sunt rosii romanesti. Totul este romanesc, si structura serei este facuta din profile facute la noi. Asa am dorit, sa incepem si la noi afaceri in care sa fie implicate firme romanesti. Avem si capacitatea si oamenii care sa lucreze. Sera este moderna, avem o statie meteo, panouri solare pentru productia de energie electrica necesara, iar in caz de ceva putem trece automat in sistemul public. Avem 11 angajati, toti sunt din Cernesti, iar lucrurile merg spre mai bine. Nu folosim produse chimice, ci din categoria bio, sunt produse facute din gainat de pasari si tot ce este mai bun pe piata pentru a avea rosii bio de calitate maxima si la un pret mediu de 7 lei per kilogram”, a spus Munteanu.
Am degustat din cele cinci soiuri pe care familia Munteanu le cultiva. Par­fum, dulceata, gust foarte bun. Altfel spus, rosii de Cernesti bio!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: gazetademaramures.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole