6.3 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Cum sa pastrezi vinul gustos mai mult timp

Dupa cum spuneam si intr-un articol anterior, inca din acele vremuri, oamenii stiau ca vinul, in special vinul rosu, este un vindicator puternic dovedit, in special in bolile de inima, sistemul circulator, tubul gastro-intestinal si sistemului nervos central.

Se spune despre vin ca devine tot mai bun pe masura ce se invecheste, insa pentru a-i pastra toate proprietatile trebuie sa stii cum sa-l pastrezi.

Iata mai jos cum sa pastrezi vinul gustos mai mult timp:

Un pas important este ca vinul sa fie pastrat in conditii optime tinand cont de umiditate, lumina si temperatura. Atunci cand un vin este pastrat la o temperatura prea mica, dopul se poate contracta, iar in cazul in care temperatura este prea mare, vinul se va matura mai repede decat ar trebui (temperatura optima este intre 10 C – 12 C). Nici schimbarile bruste ale temepraturii nu fac bine vinului. Asa ca, atunci cand il folosesti, cel mai bine e sa il bagi direct in frigider pentru a se mentine rece. De asemenea, nu expune vinul la lumina puternica pentru acest lucru poate schimba aroma vinului.

Tine sticlele de vin in pozitie orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed. Daca dopul ramane uscat, acesta se crape sau se contracta si, astfel, permite patrunderea aerului in sticla. Aerul oxideaza vinul si ii schimba calitatile. Vinul este mai bun daca, inainte de a deschide sticla ai grija sa nu-l tulburi. De aceea, inainte sa il torni in pahare, e bine sa lasi sticla in picioare o zi (pentru decantare).

Iata mai jos ce trebuie sa faci pentru a pastra gustul vinului intact dupa ce ai desfacut sticla:

Imediat ce sticla a fost desfacuta, vinul incepe sa-si piarda din proprietati. In momentul in care vinul este expus oxigenului, acesta se transforma in otet (adica bacteria Mycoderma aveti transforma alcoolul etilic in acid acetic). Pentru a evita otetirea vinului iata ce trebuie sa faci:

-Dupa ce ai pus vin in pahare, ai grija sa pui dopul la loc, insurubandu-l corespunzator; daca dopul de pluta original s-a deteriorat, poti folosi dopuri etans (de pluta, cauciuc sau plastic), pe care le poti cumpara din orice hypermarket.

-Oxidarea vinului este cu atat mai accelerata cu cat temperatura este mai mare, de aceea este de preferat sa il tinem in frigider. Temperatura scazuta incetineste oxidarea, dar nu o opreste definitiv.
– Cu cat mai putin vin a ramas in sticla, cu atat mai accelerat este procesul de oxidare asa ca cel mai bine este sa transferati vinul ramas intr-un recipient mai mic, de preferat cu sistem de inchidere ermetica.

-Potrivit Laithwaite’s, majoritatea vinurilor din comert, mai putin cele spumante, le poti consuma in 3-5 zile.

-Vinurile facute prin procedee naturale, precum cele de tara, pot rezista pana la 1 saptamana in frigider, dar dupa aceasta perioada, se deterioreaza foarte repede.

-Vinurile spumante sunt cele care rezista cel mai putin de la deschidere, comparativ cu altele.

-Vinurile fortificate sunt cele mai rezistente, pot sta la frigider si saptamani intregi, unele chiar cateva luni de la deschidere.

 

sfaturi utile vin

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole