4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Caisele si piersicile. Cate beneficii „incap” in aromatele fructe ale verii

Aceste fructe de vara dulci, aromate, energizante si racoritoare sunt cu siguranta preferatele noastre. 

Caisele si piersicile contin betacaroten, un precursor al vitaminei A, si se numara printre alimentele care previn cancerul, conform studiilor recente. Betacarotenul poate prevenii cancerul pielii, al laringelui si al plamanilor.

Iata mai jos ce beneficii au caisele si piersicile:

Dintre cele doua fructe, caisele au concentratia cea mai mare de betacaroten, in mod special caisele uscate. Fructele portocalii, aurii formeaza o parte importanta a dietei populatiei hunza din Pakistan, care traieste in zona muntilor Karakorum. Nu stim, cu certitudine, daca exista vreo legatura, dar populatia hunza este renumita pentru longevitate. Nu este un lucru neobisnuit pentru ei sa lucreze pe ogoare la 80-90 de ani. Conform statisticilor UNESCO, hunza este singura populatie la care cancerul nu este cunoscut. Trebuie sa precizam ca iaurtul si cerealele sunt alte alimente de baza ale populatiei hunza si ca aceasta traieste intr-un mediu lipsit de poluare, la o altitudine care intareste inima.

Vitamina A, din abundenta in aceste fructe, ajuta la regenerarea tesuturilor; ajuta la mentinerea unei pieli netede, moi si nepatate si protejeaza mucoasa gurii, nasului, gatului si plamanilor ca si epiteliile caii digestive. Chiar inainte de studiile recente sa evidentieze legatura dintre consumul mare de betacaroten si incidenta redusa a cancerului, se cunoaste ca vitamina A ajuta in tratamentul acneei si al bolilor de ochi.

Desi nu se poate afirma cu certitudine ca exista un remediu nutritional pentru raceli si infectii virale, exista unele dovezi ca vitaminele A si C pot preveni si/sau trata aceste boli comune. O data ce alimentele bogate in aceste vitamine sunt atat de bune pentru noi, de ce nu ne-am bucura din plin de ele? Daca ajuta si la prevenirea racelilor, cu atat mai bine!

Ambele fructe sunt usor laxative. Ca si prunele, au un continut mare de magneziu, care este considerat „cauza”acestui efect. Magneziul joaca un rol important in buna functionare a muschiilor inimii. Deficienta de magneziu este cauza aparittiei spasmului coronian (care duce la atacuri de cord si morti subite).

Caisele si piersicile pot constitui in sine un desert excelent, sau pot fi gatite cu ele preparate gustoase.

Caisele si piersicile perfecte, fara pete, sunt, desigur, ideale, dar aproape imposibil de gasit. Cautati fructe mari, frumos rumenite si apasati usor una cu degetul mare. Carnea lor trebuie sa reziste la apasare. Caisele coapte sunt pline si bine formate, de un galben intens sau portocaliu galbui. Nu cumparati fructe verzi; nu vor ajunge niciodata sa devina dulci. O data culese, caisele si piersicile nu se mai indulcesc fiindca nu mai au destul amidon pe care sa-l transforme in zahar.

Studiile arata ca aceste fructe reduc cu 40% riscul de degenerescenta maculara, protejeaza inima si vasele de sange.

Caisele sunt excelente si in caz de oboseala oculara si scaderea acuitatii vizuale. Pentru asta se consuma cate 500 g caise proaspete pe zi, in cure de 6 saptamani.
Daca ai colesterolul si trigliceridele marite, caisele si piersicile te ajuta! Se tin cure cate 4 saptamani, timp in care se consuma jumatate de kilogram de caise pe zi.

Datorita continutului ridicat de celuloza si de pectina al caiselor si piersicilor, acestea sunt foarte des folosite ca laxative, in problemele de tranzit intestinal. Se face un tratament de 2 saptamani, in timpul caruia se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate 500-800 g de caise.

Anumite studii facute in S.U.A indica aceste fructe ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea proceselor de imbatranire. Se tin tratamente de pana la 4 saptamani, timp in care se consuma jumatate de kilogram de caise pe zi, precum si 5-8 samburi.
Cu un continut destul de bogat de fier, caisele sunt recomandate si in anemie. Administrate constant, stimuleaza hematopoieza, adica producerea de hemoglobina de catre corpul nostru.

Specialistii afirma ca pigmentii care dau minunata culoare portocalie-rosiatica piersi­cilor sunt printre cele mai puter­nice sub­stante naturale antican­cerigene cunoscute. Ca atare, aceste fructe sunt eficiente atat pen­tru prevenirea, cat si ca adju­vant contra bolii canceroase (cancer de prostata, cancer de colon, cancer pulmonar, cancer de san si col uterin)

Caisele si piersicile sunt ideale pentru prevenirea si tratarea bolilor renale. O cura cu piersici combate direct microorganismele infectioase si pro­voaca o reactie alcalina in interiorul organismului, contribuind la alcalinizarea urinei.

Cum alegi si pastrezi caisele si piersicile:

Caisele si piersicile perfecte, fara pete sunt ideale, dar cam imposibil de gasit. Fructele ambalate frumos, in magazine, se strica foarte usor. Este important sa cutati fructe mari, frumos rumenite si sa apasati usor cu degetul pe ele pentru a vedea daca miezul lor rezista. Caisele coapte sunt pline si bine formate, de un galben intens sau portocaliu galbui. Nu cumparati fricte verzi; acestea nu vor ajunge niciodata sa se coaca sau sa se indulceasca. O data culese, caisele si piersicile nu se mai indulcesc pentru ca nu mai au destul amidon pe care sa-l transforme in zahar.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole