6.1 C
București
duminică, noiembrie 10, 2024

Mararul, o planta aromata vindecatoare

Mararul este mentionat in Biblie, in vestitul „Papirus Ebes” din Egiptul Antic, dar si in scrierile lui Palladius si Dioscoride, fiind apreciat pozitiv pentru efectele sale de vindecare.

Planta intreaga este aromatica, mai cu seama frunzele si fructele. Provine din zona mediteraneana, fiind cultivat din motive culinare in special. Toate partile plantei au actiune antispastica, carminativ-digestiva, emenagoga, bactericida, sedativa, hipotensiva si stimulanta.

Mararul si utilizarile sale

Mararul se foloseste mai ales in colici stomacale, indigestie, flatulenta si dispepsii. Datorita actiunii emenagoge, mararul este folosit pentru reglarea menstruatiei. Mararul se utilizeaza cu rezultate excelente si in insomnii, datorita proprietatilor sedative nervoase. Proaspetele mamici se pot bucura de aroma acestei plante fara probleme, caci stimuleaza secretia de lapte.

Avand puternice proprietati antispastice efectul sau este benefic in combaterea sughitului rebel si a vomei, mai ales la copii. Se mai utilizeaza si in industria sapunurilor si detergentilor, dar si in parfumerie si cosmetica.

Mod de administrare

Mararul se foloseste indeosebi in diverse preparate culinare, dar mai ales in salate. Se face si infuzie din seminte de marar, o lingurita la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Pentru a beneficia de efectele sale sedative, se fierb 1 lingurita jumatate de seminte de marar intr-o cana de lapte si se bea seara, inainte de culcare, pentru un somn odihnitor si linistit.

Impreuna cu tulpinile florifere (care se folosesc proaspete sau uscate si maruntite) sunt eficiente in tratarea hemoroizilor, indigestiei, aterosclerozei, bolilor cardiace, bolilor urinare, balonarii, eczemelor, colicilor intestinale.

In plus, tulpinile florifere si florile au proprietati conservante si aromatizante deosebite, motiv pentru care se folosesc la conservarea legumelor si fructelor prin murare.

Vezi si:

Tinctura de marar, cel mai bun „medicament” feminin. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicat

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole