6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Avantajele si dezavantajele folosirii suzetei

Primul si cel mai recomandat calmant al bebelusului este sau ar trebui sa fie pieptul mamei. Bebelusul simte mirosul si bataile inimii mamei, iar acest lucru ii ofera siguranta si liniste. Nimic nu poate relaxa mai bine un bebelus decat sanul mamei. Asadar, mamele trebuie incurajate sa isi urmeze instinctul, sa isi tina la piept odraslele si sa le alapteze, mai ales in primele luni din viata, caci in aceste luni bebelusul este o extensie a mamei, el depinzand in totalitatea de ea.

Chiar daca suzeta poate fi de mare ajutor in cazul bebelusilor foarte agitati din cauza colicilor, exista totusi niste reguli ce ar trebui respectate, pentru a nu va ingreuna situatia pe masura ce bebelusul creste. Iata cateva situatii in care trebuie sa se renunte imediat la suzeta.

  • bebelusul suge mai rar sau mai greu la sanul mamei de cand foloseste suzeta;
  • alaptarea dureaza mai putin de cand s-a inceput folosirea suzetei;
  • atunci cand bebelusul nu mai ia in greutate brusc;
  • daca bebelusul incepe sa faca infectii la urechi – studiile au aratat legatura dintre suptul suzetei si dezvoltarea otitelor mai usor;
  • atunci cand apare ciuperca pe cavitatea bucala sau pe sfarcurile mamei – tetina poate provoca aparitia unei ciuperci;
  • in plus, nu este recomandata copiilor peste 18 luni.

Avantajele suzetei

  • suzetele ajuta bebelusul sa se simta mai linistit prin reflexul suptului. E bine sa stiti ca si in lipsa unei suzete, copilul va suge degetele si se va calma;
  • daca nu vreti sa obisnuiti bebelusul sa adoarma la san, suzeta il ajuta sa adoarma mai repede si sa doarma mai linistit;
  • inlocuieste obiceiul nesanatos de a suge degetul, obicei care daca se prelungeste prea mult timp, poate provoca probleme dentare, dar si probleme estetice la nivelul unghiilor.

Dezavantajele suzetei

  • specilistii americani in pediatrie si ORL au recunoscut ca exista o legatura intre suptul suzetelor si otite. Nu este neaparat nevoie ca bebelusul sa faca otita, insa riscul ca acesta sa dezvolte afectiunea creste cu pana la 50% daca suge suzeta (prin procesul de masticatie si apoi inghitire mimat de bebelusi cand sug suzeta, aerul din faringe patrunde in ureche cu posibili microbi si apar infectii);
  • suzetele sunt purtatoare de microbi si ar trebui schimbate la fiecare 8 luni;
  • specialistii stomatologi atrag atentia ca suzetele pot provoca: dezvoltare neuniforma a dintilor si maxilarelor si impiedicarea dezvoltarii normale a incisivilor si caninilor.

Suzetele pot fi de mare ajutor daca sunt folosite cat si cum trebuie. Gaseste AICI si alte accesori necesare bebelusilor. Cei care le-au folosit pot spune despre greutatile intampinate in momentul renuntarii la suzeta. Oricum, in niciun caz suzeta nu ar trebui folosita peste varsta de 2 ani, caci poate avea urmari atat in plan fizic, cat si psihic. Este bine sa se renunte devreme la suzeta, intrucat aceasta provoaca dependenta. Citeste si De ce ai nevoie dupa nastere.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole