1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Tinctura de traista ciobanului. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

Tinctura de traista ciobanului. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%. Preparatele se pun la soare, se agita zilnic si se lasa la macerat timp de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara foarte bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele mace­rate si apoi se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Doza obisnuita: 5-15 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Ex­tern, tinc­turile se folosesc pentru ungerea locurilor bol­nave ori sub forma de cataplasme.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de traista ciobanului

Se toaca marunt intreaga planta (tulpina, frunze si flori) si se introduc intr-o sticla/borcan de 1 litru, acoperindu-se cu rachiu de secara sau de fructe de 38-40%. Sticla se pune apoi la soare si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura are termen de valabilitate 2 ani.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de traista ciobanului

-Intern, tinctura de traista ciobanului se foloseste in angina pectorala, insuficienta cardiaca compensata, ateroscleroza, hipertensiune si hipotensiune arteriala, diaree, dureri de stomac, dismenoree, ciclu abundant, hemoragii interne, litiaza renala. Se ia cate 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi, diluata in putina apa.

Tinctura de traista ciobanului este extrem de utila in afectiunile muschilor. Intern, se administreaza cate 10 picaturi de tinctura, luate de 3 ori pe zi in ceai de cretisoara, iar extern se maseaza zonelor dure­roase.

-Tinctura contribuie la combaterea riscului de sangerare de la nivelul pielii. Se fac badijonari locale cu tinctura sau cu solutia diluata (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100 ml de apa), in functie de sensibilitatea pielii;

-Tinctura de traista ciobanului ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

-Tinctura de traista ciobanului reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale. Se aplica local sub forma de comprese sau badijonaj cu solutia diluata, obtinuta in modul urmator: se pune tinctura intr-un vas deschis si se lasa pana se evapora ½ din cantitatea de alcool, dupa care se amesteca in proportii egale cu apa.

Contraindicatii

Din cauza continutului de alcool nu se recomanda in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, gastrite, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole