Ciubotica cucului este una din primele plante care infloresc primavara, prin luna aprilie-mai, inveselind crangurile si poienile din regiunile deluroase cu florile sale de un galben-auriu.
De la ciubotica cucului se folosesc florile si radacinile, dar si frunzele. Acestea sunt bogate in vitamina C si betacaroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati. Compozitia lor chimica este asemanatoare, cu deosebire ca florile sunt ceva mai slabe in continutul de saponine decat radacinile.
Radacinile plantei au un miros puternic, datorat uleiurilor volatile, fiind utilizate cu succes ca revigorant si ca remediu in bolile respiratorii, iar florile au un parfum gingas, cu un efect linistitor, intaritor al sistemului nervos.
Atat florile, cat si radacinile au proprietatea de a fluidifica secretiile bronhice si a usura eliminarea lor, recomandandu-se in bronsite si pneumonii.
Ceaiul de flori se mai foloseste si in tulburari gastro-intestinale, afectiuno renale si vezicale. Are proprietati antispastice, sedative si sudorifice. Aceleasi insusiri se atribuie si frunzelor.
Mod de preparare:
Ceaiul de flori se prepara prin infuzie, iar ceaiul de radacina prin decoctie. Decoctul se obtine prin fierberea a 4 g radacina maruntita cu o ceasca de apa, la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Pentru a usura expectoratia si calma tusea, se iau 3-4 linguri de ceai pe zi.
Impotriva nevralgiei si insomniei se bea un ceai cald, seara, inainte de culcare. Pentru efecte mai puternice, se combina fiecare doza cu cate o lingurita de pulbere de sunatoare.
Florile intra in compozitia ceaiului pectoral, iar radacina in compozitia ceaiului antibronsic.
Frunzele contin cantitati apreciabile de vitamina C. Ele se pot folosi sub forma de sirop sau praf.
Extern, sub forma de cataplasme calde, aplicate pe locuri dureroase, au actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.
In gripa si tusea incipienta, se foloseste siropul de ciubotica cucului. Se ia cate o lingura de sirop, in doze succesive. Celor care tusesc li se recomanda zilnic cate 3 cani de ceai de ciubotica-cucului. Acest sirop dezinfecteaza caile respiratorii, reface epiteliile si stimuleaza imunitatea, ajutand in acelasi timp la eliminarea secretiilor nocive de la nivelul gatului.
Reteta sirop de ciubotica cucului: radacinile proaspat culese si spalate se toaca marunt si se pun apoi intr-un borcan de 400 g, pana se umple o treime, dupa care restul se completeaza cu miere. La sfarsit, se amesteca bine si se pune capacul. Se lasa la macerat, la temperatura camerei, aproximativ 1 luna. Acesta este un sirop excelent pentru bolile de gat si piept.
In raceala, se foloseste un ceai combinat din flori de ciubotica cucului si soc. Se pune cate o jumatate de lingura din fiecare intr-o cana, dupa care se toarna peste ele apa clocotita si se lasa acoperite sa infuzeze 30 de minute. Se strecoara si se bea cat este cald. Acesta ajuta corpul sa transpire (eliminand astfel toxinele), relaxeaza muschii, protejeaza caile respiratorii si rinichii de actiunea microbilor. Se consuma cate 3-4 canicu ceai pe parcursul unei zile.
Vezi si:
5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: