Vitamina C este o bagheta magica a naturii. Necesarul zilnic de vitamina C este de 70-75 mg. Supradozarea nu este vatamatoare. Vitamina C naturala este net superioara celei sintetice.
Primavara, intensificarea radiatiei ultraviolete stimuleaza activitatea tiroidei, care mareste metabolismul cu 15-20%. Acest lucru necesita un consum suplimentar de vitamina C, deoarece in caz contrar apare asa-zisa astenie de primavara. Pentru a evita astenia, cresteti consumul de: patrunjel, salata, suc de morcovi, coacaze, afine, catina, struguri, mure, germeni de cereale, sfecla rosie, papadie, ceapa, praz, usturoi, rubarba, varza, laptuca, andive, ardei.
Surse de vitamina C, in mg/100 g produs:
- 400-1500 macesele
- 400 coacaze negre
- 300 kiwi
- 240 patrunjel frunze
- 195 frunze de hrean
- 150 guava
- 129 nap
- 124 macris
- 120 tarhon
- 100 ardei, marar
- 80-120 varza
- 60-80 fragii
- 60 conopida
- 60-75 portocalele
- 58 capsunile
- 50 lamai, castane
- 40-80 spanac
- 30 mandarine, agrise
- 25 pepene, dude
- 20 rosii, ananas, zmeura, salata, ciuperci, avocado, usturoi
- 10 cirese, caise, cartofi, corcoduse, afine
- 6 piersici, prune
- 4 mar, para, strugure
Ce e bine sa stiti despre vitamina C
Deci 1 kiwi (are circa 100 g) poate asigura necesarul de vitamina C pentru 5 zile. Necesarul zilnic al acestei vitamine poate fi asigurat si din 600 g de cirese, 1,5 kg de struguri (mere sau pere), 200 g de mandarine etc. Totusi se recomanda sa nu se foloseasca surse unilaterale de vitamina C, folosind un meniu cat mai variat. In acest fel nu va exista nici o urma de plictiseala referitoare la anumite alimente, fie ele si fructe, iar sanatatea dvs. va fi foarte buna.
Cercetari recente plaseaza fructele de catina alba si respectiv, uleiul de catina aproape, sau chiar in varful piramidei celor mai bogate alimente in vitamina C. Acesta participa la metabolismul colesterolului si favorizeaza reinnoirea sangelui. Are rol de reglare si purificare a curentului de alimentare.
Vitamina C mareste rezistenta la frig, accelereaza vindecarea ranilor, impiedica insolatiile, prin activarea respiratiei celulare si a sistemului de aparare.
Atentie!!! Alcoolul in orice cantitate blocheaza absorbtia vitaminei C (dar si a complexului vitaminic B), a unor metale (fier, calciu, zinc, magneziu, mangan), iar fumatul o distruge rapid prin oxidare, dar si praful de copt este in stare sa distruga vitamina C din organism.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: