Ardeiul contine protide, glucide si lipide, iar la 100 de grame parte comestibila, contine foarte multa vitamina C (ardeiul: 250 mg in comparatie cu lamaia: 50 mg si patrunjelul: 200 mg), vitaminele A, B1 si B2, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier.
Principalale proprietati si indicatii
Principalele proprietati: afrodisiace (varietatea iute, dar consumat in cantitati moderate, fara sa se exagereze), aperitive, stimulente ale digestiei, stomahice, vitaminizante, in special vitamina C.
Indicatii: ardeii sunt indicati in cazul afectiunilor respiratorii, in alcoolism si dureri reumatismale (ardei iute), digestii lente, entorse, gripa, oboseala corzilor vocale, paralizii, lumbago, afectiuni ale plamanilor, raguseala, reumatism.
Contraindicatii: in gastrite, ulcere, hemoroizi, stari catarale digestive, afectiuni ale ficatului si cailor urinare.
Retete cu valoare terapeutica mare
Suc de ardei si morcovi
Se amesteca o parte de suc de ardei cu doua parti de suc morcovi. Acest suc ajuta la curatirea pielii de pete inchise la culoare.
Suc de ardei, morcovi si spanac
- 250 ml suc de ardei
- 500 ml suc de morcovi
- 500 ml suc de spanac
Se amesteca cele trei sucuri. Se bea cate un pahar inainte de fiecare masa principala. Se pastreaza la frigider si este indicat in cazuri de crampe intestinale si gaze.
Mancare de ardei
- 6 ardei grasi mari
- 6 buc de rosii mari
- 3 vinete mari
- 3 cepe
- 1 capatana de usturoi
- 150 de ml ulei
- 30 gr de cascaval ras
- patrunjel verde taiat fin
- sare si piper
Ardeii si vinetele se coc si se lasa la scurs ca pentru salata. Ceapa taiata solzisori se pune la calit in ulei. Se adauga putina apa, se lasa ceapa la inmuiat pana scade apa. Se adauga rosiile curatate de coji si seminte. Se adauga vinetele taiate fasii si ardeii taiati la fel. Se potriveste de sare si piper si se presara cu usturoi taiati marunt. Se fierbe la foc domol. Se presara cu patrunjelul si cu cascaval ras la final, apoi se serveste rece.
Salata de ardei cu usturoi (pentru o persoana)
- 2 ardei
- o lingura de sos de rosii
- 2 catei de usturoi
- sare
Se coc ardei pe o tabla la fic potrivit. Se intorc pe ambele parti, cu grija sa nu se arda. Dupa ce se inmoaie, se pun intr-o cratita cu capac, se presara cu sare si se lasa sa se inabuse. Se curata si se lasa la scurs o ora. La final se acopera cu sos de rosii si se presara cu usturoi pisat.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: