1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

7 plante medicinale pe care sa le ai in casa ca remedii naturale

Natura a pus la dispozitie plante medicinale pentru toate durerile, afectiunile si bolile. Medicina naturista este bazata pe studii stiintifice si atesta ca plantele pot vindeca, trata, ameliora de cele mai multe ori fara efecte secundare. Iata doar 7 dintre plantele medicinale pe care sa le aveti in case pentru remedii naturale generale.

Galbelene ( Calendula officinalis ). Cunoscuta de majoritatea oamenilor sub numele de galbenele, aceasta mica floare insorita lumineaza majoritatea gradinilor. Este un vindecator puternic (vindeca ranile), vindecand corpul prin promovarea repararii celulelor si actioneaza ca un antiseptic, mentinand infectia la distanta. Calendula este utilizata extern pentru vanatai, arsuri, rani si ulcere ale pielii. Este, de asemenea, utilizat intern pentru febra si pentru probleme gastro-intestinale, cum ar fi ulcere, crampe, indigestie si diaree.

Este si un tonic limfatic minunat si curata si intareste sistemul imunitar. Si, desigur, il vedeti folosit in multe produse cosmetice pentru efectele sale de calmare si infrumusetare a pielii. Calendula este folosita cel mai adesea in creme pentru arsuri si piele iritata, dar este eficienta si ca infuzie pentru probleme ale pielii, febra si tulburari gastro-intestinale. Este adesea preparat ca un ceai cu rezistenta tripla si folosit pentru clatirea parului. Pentru utilizare ca tonic limfatic, incercati o tinctura de calendula.

Ardeiul iute este un foarte bun coagulant

Ardei iute (Capsicum annuum si specii inrudite). Ardeiul iute nu este numai o minunata planta culinara picanta folosita in toate felurile de mancare din intreaga lume, ci si o planta medicinala foarte apreciata. Acesta serveste drept catalizator al sistemului, stimuland sistemul natural de aparare al corpului. Are proprietati antiseptice si este o planta circulatorie excelenta de incalzire. Este unul dintre cele mai bune tonice pentru inima, creste pulsul si tonifica muschiul inimii. Ardeiul iute este, de asemenea, un coagulant natural care opreste sangerarea. Actioneaza ca un carminativ, stimuleaza procesul digestiv si ajuta la congestie si constipatie. Poate fi utilizat cu usurinta in multe formule (ceaiuri, capsule, tincturi si preparate alimentare) ca un catalizator sau planta de actiune. Senzatia de arsura pe care o creeaza este superficiala, dar nu daunatoare.

Atentie: Ardeiul iute, desi este perfect sigur, este fierbinte. A se utiliza cu precautie si numai in cantitati mici. Spalati-va intotdeauna bine mainile cu apa si sapun (sau ulei vegetal sau smantana) dupa ce ati pus mana pe ardei iute.

Musetel (Anthemis nobilis si specii inrudite). Aceasta mica planta este o minune vindecatoare. In varfurile sale de flori, are cantitati bogate de ulei esential de un albastru intens numit azulena, care actioneaza ca un agent antiinflamator eficient, ceea ce face ca musetelul sa fie excelent pentru ameliorarea durerii in probleme articulare, cum ar fi artrita si bursita.

Florile sale fac un ceai linistitor, relaxant pentru sistemul nervos. Este un ajutor digestiv general si este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru colicile la bebelusi. Ceaiul indulcit cu miere poate fi servit pe tot parcursul zilei pentru a calma stresul si nervozitatea. Cateva picaturi de tinctura de musetel vor ajuta digestia si sunt excelente pentru calmarea bebelusilor. Musetelul face un ulei de masaj minunat pentru ameliorarea stresului si anxietatii; planta si uleiul sau esential sunt adesea folosite in uleiuri si pentru articulatii dureroase. Musetelul se gaseste, de asemenea, in multe formule cosmetice, deoarece ajuta la repararea pielii si, de asemenea, este adaugat frecvent in apa de baie pentru o spalare relaxanta si linistitoare.

Racovina (  Stellaria media ). Poate fi gasita in intreaga lume in solul umed, cultivat si este considerat in mod obisnuit o buruiana. Este foarte apreciata pentru proprietatile sale emoliente si demulente si este o planta majora pentru iritatiile pielii, inflamatia ochilor si tulburarile renale. Este adesea folosita in cataplasme pentru eruptii cutanate si alte iritatii ale pielii. Este un diuretic usor si este indicat pentru retinerea apei.

In plus, pplanta este o comoara de nutrienti, inclusiv calciu, potasiu si fier. Frunzele proaspete si fragede sunt delicioase in salate. Se pot face si sucuri; sunt deosebit de bune amestecate cu suc de ananas. O infuzie din planta este linistitoare. Aceasta planta nu se usuca si nu se pastreaza bine, asa ca, pentru a o pastra pentru o utilizare viitoare incercati sa faceti tinctura din urmatoarea recolta de padure care apare in gradini. In loc sa o priviti ca o buruiana, vedeti-o ca planta mica vindecatoare, frageda si tenace.

Tataneasa (Symphytum officinale). Bogata in alantoina si vindecatoare profunda, tataneasa este frecvent utilizata in cataplasme linistitoare, creme si unguente. Faciliteaza si activeaza vindecarea tesuturilor. Este absolut una dintre cele mai bune plante medicinale pentru ligamente rupte, vanatai si orice leziune a oaselor sau articulatiilor. Poate fi folosita si intern; bogata in mucilagiu, calmeaza inflamatia din tesuturi atunci cand este administrata sub forma de ceai sau in pastile. Radacina si frunza au proprietati similare; radacina este mai puternica, frunza este mai placuta. Utilizati-le atat in ​​creme, cat si in unguente. Radacina este decoctata si frunza este infuzata.

Echinaceea si socul, plante excelente pentru sistemul imunitar

Echinaceea (Echinacea angustifolia, E. purpurea si specii inrudite). Aceasta planta frumoasa se numara printre cele mai bune plante medicinale care imbunatatesc imunitatea si una dintre cele mai importante plante medicinale ale vremii. Desi incredibil de eficienta, nu se stie ca are efecte secundare sau acumulari reziduale in organism. Echinacea actioneaza prin promovarea activitatii celulelor T macrofage, crescand astfel prima linie de aparare a corpului impotriva racelilor, gripei si multe alte boli.

Este, de asemenea, o planta excelenta pentru sistemul limfatic. Desi puternic a este 100% sigura, chiar si pentru copii mici si varstnici. Luati echinaceea in doze mici frecvente sub forma de ceai sau tinctura pentru a creste imunitatea in primul semn de raceala sau gripa. De asemenea, este utila pentru infectiile bronsice ca ceai sau tinctura. Se utilizeaza ca spray pentru durerile de gat. Pentru durerea gingiilor si inflamatia gurii, faceti o apa de gura din radacina, cu ulei esential de menta sau menta pentru a-l aroma.

Atentie: mai multe specii de echinaceea sunt utilizate in scopuri medicinale si chiar mai multe specii sunt soiuri ornamentale comune in gradina. Echinacea purpurea si E. angustifolia sunt cele doua specii medicinale cele mai utilizate. Datorita popularitatii sale atat in ​​Europa, cat si in Statele Unite ale Americii, echinaceea a fost patrunsa in mare masura din salbaticie si este considerata o planta cu risc de catre United Plant Savers. Din fericire, multi fermieri ecologici o cultiva acum. Ajutati la salvarea speciilor native folosind echinaceea numai din surse cultivate organic si evitati utilizarea echinaceei recoltate in salbaticie.

Soc (Sambucus nigra). Siropul de flori de soc este formula frecvent utilizata in Europa pentru raceli, gripa si infectii ale cailor respiratorii superioare. Acesta este disponibil in majoritatea farmaciilor, precum si in magazinele de alimente naturale din toata Europa. In Statele Unite, siropul si tinctura de soc sunt, de asemenea, remedii populare pentru gripa si virusurile de raceala. Atat florile, cat si fructele de padure sunt diaforetice puternice: prin inducerea transpiratiei, reduc febra.

Socul are proprietati puternice de imbunatatire a imunitatii si antivirale si este si mai eficient atunci cand este combinat cu echinaceea. Din soc se fac unele dintre cele mai bune siropuri si vinuri pe care le veti gusta vreodata. Florile sunt, de asemenea, comestibile si medicinale si sunt adesea folosite in ceaiuri pentru febra.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole