Se presupune ca boabele de fasole, mai ales din specia Pinto, isi au originea in cele doua Americi. Spaniolii si portughezii au adus fasolea in Europa, ulterior a ajuns si in Africa si in alte parti ale lumii. In prezent sunt cultivate pe scara larga in regiunile tropicale, subtropice si temperate. Sunt mai putin identificate in India, unde sunt favorizate alte legume.
Valoare nutritionala
Consumul a 100 grame de fasole ofera:
- 35,6 mg Vitamina C,
- 0,362 mg Vitamina B1,
- 0,273 mg Vitamina B2
- 0,174 mg Cupru,
- 3,024 mg Vitamina B3,
- 47 µg Vitamina B9,
- 0,89 mg fier
- 4,83 g Proteine
- 0,214 g de izoleucina,
- 0,248 g de valina,
- 0,203 g de treonina,
- 0,05 g de triptofan
- 0,135 g de histidina.
Beneficiile fasolei
Boabele de fasole sunt incarcate cu substante nutritive importante, vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru a duce o viata sanatoasa si prospera. Includerea boabelor de fasole intr-o dieta regulata ne ajuta sa luptam cu artrita reumatoida, amelioreaza oboseala, buna pentru sanatatea digestiva, vindeca acneea si multe alte boli.
Benefice pentru sanatatea digestiva. Boabele de fasole sunt o buna sursa de fibre dietetice. Fibra este in mod normal de doua tipuri insolubile si solubile, boabele de fasole includ ambele tipuri. Fibra solubila este utila in reducerea cantitatii de colesterol pe care o absorbiti din alimente, iar fibra insolubila furnizeaza cantitatea necesara pentru o sanatate digestiva buna, precum si pentru miscarile intestinale. Cercetarile recomanda consumul de mai multe lichide imediat ce consumati boabe de fasole sau orice alte leguminoase pentru a ajuta sistemul digestiv sa foloseasca in mod corespunzator fibrele suplimentare.
Beneficii cardiovasculare. Boabele de fasole includ un continut mai mare de fibre, care este esential pentru reducerea nivelului de colesterol. Continutul de foliate din fasole ajuta, de asemenea, la scaderea omocisteinei, ceea ce scade si mai mult sansele de atacuri de cord, boli vasculare si multe alte boli asociate inimii. In afara de faptul ca magneziul continut in boabele de rinichi ajuta la mentinerea functionarii sanatoase a sistemului cardiovascular.
Vindeca acneea. Boabele de fasole contin o cantitate moderata de zinc care joaca un rol important in mentinerea pielii sanatoase. Zincul ajuta la buna functionare a glandelor sebacee care ajuta la producerea transpiratiei. In afara de acizii folici prezenti in boabele de fasole ajuta la formarea de noi celule ale pielii. Productia regulata de celule noi poate fi benefica pentru curatarea porilor, precum si pentru scaderea acneei. Prin urmare, consumul de fasole este benefic pentru o mai buna sanatate a pielii.
Amelioreaza oboseala. Oboseala, de asemenea, mentionata ca letargie, epuizare descrie o stare fizica si mentala de a fi obosit si slabit. Continutul de magneziu al boabelor de fasole poate asigura in mod semnificativ ameliorarea oboselii. De asemenea, relaxeaza nervii, vasele de sange si muschii. Consumul regulat de fasole ajuta, de asemenea, la reducerea durerilor musculare, a durerilor de cap, a migrenei si a efectelor diferite ale astmului.
Artrita reumatoida. Artrita reumatoida este o boala progresiva grava de lunga durata, care duce la inflamatia articulatiilor si duce la deformare palpitanta, precum si la imobilitate, in special la glezne, picioare, degete si incheieturi. Aportul frecvent de boabe de fasole este cea mai buna optiune pentru scaderea unor astfel de afectiuni inflamatorii, deoarece contin o cantitate rezonabila de continut de cupru. Cuprul este esential pentru a incuraja anumite activitati enzimatice, precum si pentru a sustine proprietatile elastice ale articulatiilor, vaselor de sange si ligamentelor.
Boala Alzheimer. Boala Alzheimer este de fapt o slabire mentala progresiva, care are loc la varsta mijlocie sau mai tarziu, din cauza deteriorarii generale a creierului. Este principalul motiv al senilitatii premature. Vitamina B este substanta nutritiva esentiala pentru functionarea corecta a creierului, care se gaseste in cantitati semnificative in boabele de fasole. Hraneste nervii si celulele creierului care pot evita bolile legate de varsta, cum ar fi Alzheimer.
Antioxidanti si proprietati anti-imbatranire. Fasolea este incarcata cu antioxidanti care sunt considerati a avea proprietati anti-imbatranire puternice si pentru a incuraja longevitatea prin limitarea daunelor cauzate de radicalii liberi. Acesta va ajuta la protejarea pielii si a restului corpului de problemele pe termen lung cauzate de factorii de mediu, precum si alimente nesanatoase.
Cum se mananca fasolea in diferite parti ale lumii
- In America Latina si in anumite parti din Africa tropicala, acestea sunt cultivate in principal pentru utilizarea lor ca fasole uscata.
- Sunt cultivate pentru pastaile imature verzi si sunt consumate ca legume si sunt, de asemenea, conservate si inghetate in Europa, Statele Unite si alte tari temperate.
- In Asia de Sud-Est si Papua Noua Guinee, frunzele sunt de asemenea folosite ca legume.
- Boabele sunt consumate amestecate cu alte legume precum mazarea, morcovii, porumbul sau in cartofi prajiti cu mai multe tipuri de carne.
- Boabele de fasole sunt folosite in chili con carne.
- Boabele de fasole mici sunt folosite in tocanele din La Rioja, Spania si se numesc Caparrones.
- Frunza este, de asemenea, foarte rar folosita ca leguma.
- Boabele sunt de obicei fierte cu condimente si ulei in Africa tropicala.
- Fasolea poate fi, de asemenea, consumata piure sau facuta in supa.
- Frunzele tinere ale plantei sunt consumate ca salata in Java.
- Semintele pot fi de asemenea incoltite si utilizate in salate sau gatite.
- Semintele prajite sunt folosite ca inlocuitor de cafea.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Fasolea verde este o sursa buna de vitamine B folat, riboflavina si tiamina, precum si minerale ca cupru si magneziu. Vezi: 7 beneficii ale boabelor de fasole pe care trebuie sa le stiti […]