4.3 C
București
sâmbătă, ianuarie 4, 2025

7 alimente care au grija de ficatul tau

Ficatul joaca un rol deosebit de important in detoxifierea organismului, transformand nutrientii in substante utile si toxinele in ingrediente inofensive. 

Pentru a mentine ficatul sanatos, asadar si un oragnism sanatos, este nevoie sa fie ajutat sa isi imbunatateasca functionarea si sa elimine toxinele. Ficatul se afla in abdomenul superior, chiar sub diafragma. Sangele din organele digestive curge in el, transportand toxine, medicamente si substante nutritive.

Este, de asemenea, vital pentru metabolizarea grasimilor si a altor procese metabolice din organism. Celulele hepatice produc bila care este transportata in principala conducta biliara si o duce catre intestinul subtire, unde are rolul sau in defalcarea si absorbtia grasimilor.

Acest organ reglementeaza, de asemenea, nivelurile de zahar din sange prin depozitarea excesului de zahar din sange ca glicogen. Deoarece, dupa cum puteti vedea, ficatul este esential in functionarea corpului, ajutand la digerarea si absorbtia nutrientilor. Prin urmare, rolul ficatului este extrem de important pentru sanatatea noastra generala, deci aflati din acest articol despre alimente care vor ajuta la detoxifierea si restabilirea functiei sale optime.

Alimente pentru mentinerea sanatatii ficatului

1 – Usturoi. Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural si este bogat in vitamina C, B6, seleniu si arginina.

Seleniul stimuleaza actiunea antioxidantilor, iar arginina este un aminoacid care regleaza tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor de sange. Vitamina C protejeaza impotriva oxidarii celulare, iar vitamina B6 actioneaza ca un antiinflamator.

2 – Turmeric. Ingredientul activ al turmericului, curcumina, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare puternice, previne transformarea toxinelor si alcoolului in substante chimice nocive care provoaca leziuni hepatice,  intinerind celulele hepatice. Curata ficatul si mareste fluxul de bila.

3 – Grapefruit. Acest citric este impachetat cu vitamina C, care impiedica oxidarea celulara, iar glutationul ajuta ficatul sa produca enzime de detoxifiere. Un singur fruct contine 70 miligrame de glutation, care ajuta la repararea tesuturilor si producerea de substante chimice si proteine importante.

4 – Ceai verde. Ceaiul verde are proprietati puternice impotriva cancerului si sprijina detoxifierea si functia ficatului. Are compusi concentrati care stimuleaza semnificativ producerea unui grup de enzime cheie de detoxifiere la persoanele cu niveluri reduse ale acestor proteine benefice.

Cercetatorii au descoperit ca catechinele, in cantitati egale cu cele gasite in 8-16 cesti de ceai verde, au sustinut cu 80% productia de enzime care fac parte din familia de glutation GST. Aceasta inseamna ca consumul zilnic al acestui ceai protejeaza impotriva efectelor toxinelor cauzatoare de cancer.

Cat mai multe legume pentru un ficat sanatos

5 – Sfecla rosie. Sfecla este o sursa bogata de betaina si polifenoli, care stimuleaza capacitatea ficatului de a produce glutation si superoxid dismutaza, care sunt factori cheie in detoxifierea zilnica si prevenirea daunelor cauzate de substante chimice toxice, cum ar fi carcinogeni.

Antioxidantul gasit in sfecla, betaina, are efecte puternice impotriva cancerului, in timp ce sucul de sfecla previne cancerul pulmonar si de piele.

6 – Legume crucifere. Aceste legume previn leziunile hepatice datorate radicalilor liberi si sustin productia de enzime de detoxifiere. Prin urmare, cresteti aportul de varza, spanac, broccoli, conopida si varza de Bruxelles.

7 – Avocado. Avocado este incarcat cu glutation, care este necesar pentru detoxifierea ficatului si vitamina C si vitamina E care acsioneaza ca antioxidanti si impiedica deteriorarea radicalilor liberi. In plus, vitamina E si vitamina K au proprietati antiinflamatoare puternice si astfel protejeaza ficatul.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole