7.6 C
București
joi, noiembrie 28, 2024

6 sfaturi de urmat pentru un ficat sanatos

Ficatul are un rol important in corpul nostru. Acesta participa la digestie si la buna functionare a metabolismului, avand diferite functii vitale. Din fericire, ficatul detine o forta de regenerare incredibila in urma daunelor minore. Insa, pentru aceasta este nevoie sa il protejam, cel putin la intervale regulate, deoarece daunele severe sunt ireversibile.

Iata cateva sfaturi de urmat pentru a avea un ficat sanatos:

Vezi si: 10 semne care arata ca ai un ficat nesanatos

1-Fa miscare: cu cat esti mai activ, cu atat vei stimula metabo­lis­mul, vei arde grasimile si vei reduce nivelul glucozei in sange. Specialistii recomanda sa se faca zilnic minimum 30 de mi­nute de alergare, plimbare, mers cu bicicleta etc. Transpiratia si res­piratia profunda activeaza func­­tiile de excretie ale diferitelor organe. De asemenea, prin miscare eviti si luarea in greutate. Se stie ca obezitatea si supragreutatea sunt relationate frecvent cu dezvoltarea ficatului gras.

2-Bea apa: aceasta ajuta la eliminarea toxinelor. Un sfat bun este acea de a bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate un pahar cu apa in care ai stors o lamaie.

3-Consuma ficat: ficatul de pasare sau de vitel contine numeroase vitamine, printre care A, E si cele din complexul B, substante de care are nevoie nu doar ficatul, ci si intestinul pentru ca asigura o digestie buna.

4-Consuma alcool cu moderatie: excesul de alcool impiedica ficatul sa functioneze asa cum trebuie, deoarece se produc modi­ficari ale celulelor sale si prelucrarea nutrientilor se desfasoara mai lent, ducand la depuneri de gra­sime in tesutul hepatic.

5-Foloseste caldura: caldura si umezeala activeaza irigatia sanguina la nive­lul ficatului, colecistului si canalelor biliare. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi un prosop in apa calda, sa-l storci si sa-l pui sub coaste, in partea dreapta a ab­domenului. Stati asa 20 de minute, asezati pe partea stanga.

6-Foloseste plante si minerale:

  • armurariul – este considerat a fi un remediu hepatobiliar, datorita silima­rinei, un complex de flavonoide care protejeaza si reface eficient celulele hepatice. Se face o cura de 1 luna cu fructe de armurariu sau capsule de silimarina.
  • anghinarea – se poate consuma ca atare, sub forma de extract, ceai sau tinctura. In cazul tincturii, se ia de 3 ori pe zi, cu un sfert de ora inainte de me­se, cate o lingurita, amestecata cu 100 ml de apa (jumatate de pahar).
  • sucul de sfecla rosie – un hepatoprotector si regenerator de exceptie.
  • sarurile minerale alcaline – consolideaza echilibrul acido-bazic.

Vezi si: Sucul de prune, excelent laxativ si foarte sanatos pentru inima si ficat. Reteta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole