3.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

50 de bani pentru fiecare ambalaj. Detaliile programului gigant de mediu care trebuie sa inceapa la toamna in Romania

Intr-o lume dominata de consum, gestionarea deseurilor a devenit o provocare majora pentru mediu si societate. Cresterea consumului si productia in masa a bunurilor au condus la o acumulare alarmanta de deseuri, avand un impact negativ asupra ecosistemelor, sanatatii oamenilor si economiei globale. O solutie eficienta si sustenabila pentru reducerea impactului deseurilor este implementarea unui sistem de garantie-returnare, o strategie inovatoare care poate contribui semnificativ la rezolvarea acestei probleme.

Garantie pentru mediu

Din fericire, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a declarat ca Romania va avea din toamna acestui an al doilea cel mai mare sistem de garantie-returnare din Europa, fiind gestionate sapte miliarde de doze.

„De la 30 noiembrie vom avea si in Romania cel mai mare sistem de garantie-returnare din Europa, al doilea dupa Germania. Statul roman va fi cel care va beneficia de un astfel de sistem. Vom gestiona peste sapte miliarde de doze, PET-uri sau sticle anual, ceea ce reprezinta o cifra formidabila. E un proiect la care Ministerul Mediului a muncit foarte mult si in care am pus si eu, personal, foarte mult suflet si eu cred ca va rezolva si acel sistem, va rezolva o parte a problemei„, a declarat ministrul.

El a subliniat ca, daca sistemul garantie-returnare rezolva o parte a problemei de mediu, daca campaniile de constientizare vor avea succes, daca primarii vor rezolva proiectele finantate din POIM pentru sistemele integrate de management al deseurilor, Romania va fi pe o traiectorie pozitiva. Totodata, Ministrul Mediului a mai menţionat si faptul ca isi doreste ca Sistemul Garantie-Returnare sa fie un exemplu de buna practica in Uniunea Europeana.

50 de bani pentru fiecare ambalaj

*Conform viitoarei legislatii privind sistemul de garantie–returnare, consumatorii vor plati o garantie de 0.50 RON atunci cand vor cumpara o bautura intr-un ambalaj nereutilizabil din sticla, plastic sau metal urmand sa primeasca inapoi garantia la returnarea ambalajului.

Problema deseurilor si consecintele sale

Deseurile reprezinta o problema acuta pentru mediul inconjurator. Produsele de unica folosinta, ambalajele excesive si obiectele inutile sunt doar cateva exemple care contribuie la cresterea cantitatii de deseuri generata. Deversarea necontrolata a deseurilor in ecosistemele naturale, inclusiv oceanele si padurile, cauzeaza poluarea si distrugerea habitatelor animalelor, periclitand biodiversitatea. In plus, deseurile nemenajabile, cum ar fi plasticul, se descompun in microplastice care intra in lantul alimentar si pot avea efecte negative asupra sanatatii umane.

Ce presupune un sistem de garantie-returnare?

Un sistem de garantie-returnare este o abordare prin care producatorii si vanzatorii au responsabilitatea de a-si recupera ambalajele si produsele vandute, oferindu-le clientilor o suma de bani sau o reducere la un viitor produs, in schimbul returnarii acestora. Acest sistem are mai multe componente-cheie:

Depozituri pentru returnare: Se infiinteaza centre de colectare sau automate speciale in magazine sau in locatii dedicate unde consumatorii pot returna ambalajele sau produsele de care nu mai au nevoie.

Taxe de depozit: La momentul achizitionarii, consumatorii platesc o taxa de depozit suplimentara pentru ambalaje sau produse, care este rambursata in intregime sau partial la returnarea acestora.

Responsabilitatea producatorilor: Producatorii si distribuitorii sunt responsabili de gestionarea adecvata a deseurilor si trebuie sa isi recupereze ambalajele si produsele din circuit.

Reciclare si reutilizare: Ambalajele si produsele colectate sunt reciclate sau reutilizate pentru a evita generarea deseurilor noi.

Avantajele unui sistem de garantie-returnare

Implementarea unui sistem de garantie-returnare aduce numeroase beneficii pentru mediu, societate si economie:

Reducerea cantitatii de deseuri: Un astfel de sistem incurajeaza consumatorii sa returneze ambalajele si produsele, ceea ce duce la o scadere semnificativa a deseurilor.

Incurajarea reciclarii: Prin implicarea producatorilor, se creeaza oportunitati pentru reciclarea si reutilizarea eficienta a materialelor.

Conservarea resurselor: Reducerea generarii deseurilor duce la economisirea de resurse naturale si energie.

Imbunatatirea imaginii brandurilor: Companiile care implementeaza un astfel de sistem arata angajamentul lor pentru mediul inconjurator si castiga increderea si loialitatea clientilor.

Vezi si: Afacerea cu frunze uscate. Cum reuseste o firma din Oradea sa faca profit de zeci de mii de lei din resturile vegetale

Vezi si: Poluarea aerului provoaca 600.000 de decese in randul copiilor in fiecare an (OMS)

Vezi si: Idei creative de reutilizare a deseurilor pentru a crea obiecte practice pentru casa si gradina

Vezi si: Uleiul alimentar uzat. Cum se colecteaza corect si care sunt centrele de colectare

Vezi si: 1 litru de ulei uzat polueaza 1 milion de litri de apa, dar inca nu e perceput ca deseu in Romania

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole