Gastroenterologia e o ramura a medicinii care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor colonului, ficatului, pancreasului, stomacului, esofagului, intestinului subtire si a vezicii biliare.
Multi oameni care au probleme cu stomacul tind sa se trateze acasa, fara sa stie ca aceste dureri pot ascunde afectiuni grave si se pot croniciza de-a lungul timpului.
In continuare va prezentam 5 simptome banale care pot ascunde afectiuni si care ar putea sa va puna pe ganduri. Ati putea merge la o vizita medicala daca va incadrati intr-unul dintre aceste simptome. Puteti cere o trimitere de la medicul de familie special pentru gastroenterolog sau puteti apela chiar si la medicina privata. De exemplu, preturile la o clinica privata Bucuresti pentru un consult la gastroenterologie sunt foarte accesibile.
Nod in gat
Sunt mai multe simptome care trebuie sa-ti atraga atentia: senzatia de nod in gat atunci cand mananci, greutate la inghitire, sughitul, tuse, raguseala, sau orice combinatie dintre acestea. Ele ar putea sa fie cauzele unei hiperaciditati sau hernierea stomacului in mediastin sau hernia hiatala.
Mai mult, daca dupa masa apar disconfort si dureri in epigastru, cunoscut popular ca si ‘capul pieptului’, ar putea fi semnele unei gastrite sau ulcer cu localizari gastrice sau duodenale.
Flatulenta urat mirositoare
Daca pe langa o flatulenta urat mirositoare sunt asociate dureri abdominale, scadere in greutate, e posibil ca parazitii intestinali sa fie vinovati. Pentru o asemenea problema trebuie un consult de specialitate.
Scaderea si cresterea brusca in greutate
Un semnal bun de alarma este scaderea si cresterea brusca in greutate. Acest lucru poate fi observat la masura pantalonilor. Daca in decurs de doar cateva zile pantalonii va sunt largi, sau din contra nu va mai cuprind, ati putea avea de la balonare subita cauzata de probleme precum intoleranta la lactoza, sindrom de colon iritabil, dar si colita ulcerativa, constipatie sau boala celiaca, pana la incapacitatea organismului de a absorbi nutrientii din mancare,
Sange in scaun
Scaunul de culoare foarte inchisa arata ca o posibila hemoragie este localizata mai sus de rect, undeva pe parcursul intestinal. Nu este de glumit cu asemenea situatii si prezentarea de urgenta la medic este obligatorie. Specialistul e singurul in masura sa iti spuna cu exactitate cauza problemei.
Deficit de fier
Deficitul de fier iti poate cauza dureri de cap, senzatie de oboseala, unghii casante. Anemia e una din cauzele frecvente ale lipsei de fier si poate da sangerari discrete, dar persistente in cazul in care suferi de hernie mediastinala, ulcer, polipi intestinali sau diverticuloza.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 5 simptome banale care ar trebui sa iti atraga atentia si sa mergi la un medic gastroenterolog […]