Branza este cu siguranta cel mai consumat produs lactat. Aceasta se obtine prin coagularea laptelui folosind un acid comestibil facut din lamaie sau otet, la care se adauga si cheag (un compus microbian), sau folosind metoda de scurgere partiala a zerului.
Branza este o sursa importanta de aminoacizi si proteine. Aceasta are un continut glicemic scazut, cu o cantitate relativ mare de proteine (11,1 g la 100 g) si amino-acizi. Branza contine si mineralele precum sodiul, fosforul si seleniul, iar atunci cand consumi 100g de branza, asiguri necesarul de 8% din cantitatea totala de calciu, 3% potasiu si 2% magneziu.
Specialistii spun ca branzeturile grase trebuie consumate de cel mult 3 ori pe saptamana, maximum 50 g, aceasta deoarece contin peste 45% grasimi raportate la substanta uscata. Totodata, pentru a preveni o serie de boli digestive grave, este important sa nu combinam branzeturile cu proteine de origine animala.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de branza:
1-Mineralele din branza reduc riscul de dezvoltare a bolilor cardiace. Studiile arata ca un consum de 15 g/zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu pana la 13%.
2-Cercetarile arata ca branza poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 cu 12 %. Totul se datoreaza procesului prin care este obtinuta, declansand o reactie care protejeaza organismul impotriva diabetului. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca cei care consuma intre 3 si 5 portii de produse lactate pe zi au sanse sa scada mai rapid in greutate.
3-Branza ajuta la reducerea colesterolului rau din organism. Bacteriile probiotice din branza reduc colesterolul. Aceste modificari apar datorita capacitatii calciului de a traversa grasimea prin intestine, astfel incat sa nu fie absorbit sub forma de calorii asociate. De asemenea, e bine de stiut ca nivelul de colesterol din branza de vaci depinde de tipul de lapte folosit pentru prepararea acestuia. De exemplu, daca se foloseste lapte integral, continutul de colesterol ar fi mai mare (33 mg pe cana) comparativ cu laptele cu continut scazut de grasimi (10 mg pe cana) sau fara lapte gras (4 mg pe cana).
4-Branza imbunatateste sistemul imunitar. Studiile arata ca o bucata de branza pe zi poate imbunatati sistemul imunitar al persoanelor in varsta. Cercetatorii au descoperit ca aportul de probiotice poate imbunatati sistemul imunitar, iar branza contine astfel de bacterii. De asemenea, branza te ajuta sa traiesti mai mult. Chiar daca aceasta contine grasimi nesaturate, studiile arata ca are si numeroase beneficii pentru organismul nostru, avand potentialul de a creste speranta de viata cu pana la 25%. Este posibil ca acest lucru sa se datoreze calciului care scade tensiunea arteriala si reduce absorbtia de grasime in intestin.
5-Branza poate preveni aparitia cancerului de ficat. Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea A & M din Texas, consumul regulat de branza poate preveni dezvoltarea cancerului la ficat si poate stimula sanatatea acestui organ. Acest lucru se datoreaza „spermidinei, un compus care previne fibroza hepatica si carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Branza Mozzarella este incarcata cu riboflavina sau vitamina B2. Fiind o parte a familiei complexului de vitamina B, este esential sa fie luat in mod regulat, deoarece ajuta organismul sa contracareze diferite afectiuni si conditii de sanatate, cum ar fi anemie si atacuri de migrena. De asemenea, poseda proprietati antioxidante. Vezi si: 5 beneficii importante ale consumului de branza […]
[…] Vezi si: 5 beneficii importante ale consumului de branza […]
[…] Diverse bucatarii includ branza Topfen ca ingredient pentru aperitive, salate, feluri principale, garnituri si deserturi. Vezi si: 5 beneficii importante ale consumului de branza […]