Orice viitoare mamica isi doreste ca pruncul ei sa se nasca sanatos si sa il vada crescand frumos si repede. Cu toate acestea, o mama experimentata stie ca toate acestea se pot indeplini cu mult sacrificiu, suferinta, timp si rabdare. Alaptarea la san este singura metoda de a-i oferi micutului cel mai bun start in viata. 98% din femei sunt apte pentru alaptarea la san, chiar daca au nascut natural sau prin cezariana, ceea ce inseamna ca este demonstrat stiintific ca mamele pot sa-i ofere nou-nascutului startul ideal de care acesta are nevoie.
Societatea moderna a reusit sa pacaleasca mamele ca nu sunt suficient de sanatoase si capabile sa isi hraneasca proprii prunci. Sau, mai rau, a reusit sa le convinga ca nu au niciun motiv sa isi alapteze copiii, caci in urma alaptatului sanii se lasa, iar noile formule de lapte praf reproduc cat mai fidel laptele matern. Asadar, mamele merg pe ideea ca a face copii nu cere renuntarea la un stil de viata libertin si adoptarea unui stil de viata ce se cuvine mamelor. Numai cu acest sacrificiu sfant, viitori adulti vor putea sa construiasca o societate sanatoasa, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Viitoarele si actualele mame ar trebui sa ceara ca in fiecare maternitate sa existe cel putin un consilier de alaptare, caci se stie ca ei nu sunt la ora aceasta in maternitati. Un consilier de alaptare stie cat de important este ca mama sa fie relaxata, sa renunte la toti factorii de stres de pana atunci si sa aiba incredere in propriul organism. Oricat de putin va putea ea alapta, acest lapte este extrem de important pentru bebelusul ei.
Mituri false despre alaptare
1 – Mamei nu ii vine laptele imediat dupa nastere. Nimic mai fals, caci exista atatea femei care nasc natural si pana sa li se taie cordonul ombilical, pruncii sunt lasati pe burtica mamelor. Ei au energia de a se tara pana la sanul mamei si a suge, ei stiind ca laptele exista. Lasand nou-nascutul de la bun inceput la san, laptele mamei va incepe sa curga fara probleme, caci bebelusul este cel mai bun declansator si producator de lapte matern.
2 – La inceput, cand incepe sa curga, laptele nu este consistent, este „apa chioara”. Fals, fals si iar fals. Cand incepe sa curga, laptele vine mai intai foarte lichid, caci se incepe cu primul fel, precum supa. Pe masura ce bebelusul suge, va veni si lapte mai gras, mai consistent, al doilea fel. Sunt multe alte motive pentru care bebelusii plang, iar ceea ce mamele nu stiu este ca nou-nascutii trebuie alaptati uneori si din ora in ora. Unii sunt mai mancaciosi, altii mai somnorosi, dar asta nu inseamna ca nu se satura cu laptele de la san si ca au nevoie de completare. Suplimentul cu lapte praf va creste volumul stomacului celui mic si va crea disproportii prea mari intre productia de lapte de la san si nevoile bebelusului. Astfel, mama poate sa se aleaga cu angorjarea sanilor (furia laptelui) sau sa piarda in timp laptele, tocmai pentru ca nu lasa bebelusul la san sa declanseze productia necesara lui.
3 – Mamele care nasc prin cezariana nu pot alapta sau alapteaza mai greu, mai rar. Fals. Mamele care nu pot naste natural si recurg la cezariana pot sa alapteze fara probleme, urmand aceleasi sfaturi. Rabdare, consecventa si dorinta de a-si hrani bebelusul natural.
4 – In cazurile furiei laptelui, mamele trebuie sa se mulga. Fals. Mulgerea va avea ca efect o si mai mare productie de lapte, ceea ce va duce la agravarea situatiei. Mamele care se confrunta cu aceste situatii trebuie sa consulte imediat un medic.
5 – Dupa nastere, mama are canalele infundate, de aceea ea trebuie sa se mulga sa ajute sanii sa produca lapte, iar in acest timp bebelusul are nevoie de lapte praf. Fals. Nu exista canale infundate, daca ar exista, mamele nu ar putea sa alapteze. De altfel, singurele cazuri in care mamele nu pot alapta sunt acelea cand exista canale infundate. Singurul care poate sa inceapa productia de lapte este bebelusul, el va face acest lucru mult mai eficient si rapid decat orice pompa de san.
6 – Prin alaptare mamele fac rani la san. Ranile la san apar atunci cand mama nu este invatata cum trebuie sa alapteze. Bebelusul ar trebui sa cuprinda cat mai mult din sfarc, sa aiba gura plina, ca sa poata suge cum trebuie. Atunci cand nu poate cuprinde bine sanul, are doar o parte din sfarc si se produc rani. Dar nu este un lucru general valabil pentru toate femeile. Cu cat este pozitionat copilul mai bine la san si apuca cum trebuie, cu atat acesta se va satura mai bine, iar laptele se va produce dupa necesitatile lui.
7 – In cazul in care apar ragade, mama trebuie sa se mulga si sa isi hraneasca bebelusul cu biberonul. Fals. Nu este nevoie sa se renunte la alaptat. Mamele cu ragade pot sa se unga cu crema de nalba sau galbenele, sau chiar cu putin ulei vegetal pentru a inmuia sfarcurile si sa alapteze in continuare. Tot bebelusul este cel care va vindeca si aceste rani. Noile tehnologii care vin in ajutorul mamelor, precum pompele de san, sunt foarte utile, dar nu este nevoie sa se exagereze cu utilizarea lor. Pompele de san sunt foarte bune pentru momentele de epuizare a mamei, momente in care ea are nevoie de odihna. Atunci, se poate mulge, iar bebelusul poate fi alaptat de cineva din familie, de preferat tatal.
8 – Bebelusul alaptat la san trebuie sa ia in greutate cam 1 kg pe luna, altfel trebuie sa primeasca supliment. Total neadevarat. Fiecare fiinta umana este unica, nu exista o copie fidela a aceleiasi fiinte. Asadar, fiecare bebelus este unic, are propriul lui ritm de crestere si dezvoltare fizica si psihica. Daca un copil este mai grasut si plin de cute inca de la nastere, altul poate fi mai suplu, mai subtire, dar acest luru nu inseamna ca este mai putin sanatos. Oamenii uita sa se uite la trasaturile din familie, acolo unde membrii sunt mai inalti si mai subtiri, este logic ca si bebelusul va fi mai suplu.
Alaptarea, un dar de la natura pentru mama si copil
9 – Bebelusul care nu doarme dupa alaptat sau care plange mai mult nu s-a saturat la san. Un alt mit care este de fapt o reclama la formula. Laptele de la mama este special creat de organismul acesteia pentru bebelusul ei. Din acest lapte el nu numai ca se satura, el isi ia anticorpii necesari organismului sau si tot acest lapte ii asigura cea mai sanatoasa hrana. Exista foarte multe motive pentru care cei mici plang, cel mai des acestia plang din cauza durerilor de burtica. In perioada intrauterina se dezvolta toate organele bebelusului, el invata inca din burtica sa supravietuiasca afara, insa sistemul digestiv este singurul care se dezvolta dupa nastere. Colicii fac parte din acest proces de dezvoltare a sistemului digestiv. Studiile au demonstrat ca alaptatul de la san ii fac pe copii niste adulti mai sanatosi, mai inteligenti, mai empatici.
10 – Daca bebelusul isi suge manutele sau suge suzeta imediat dupa alaptare inseamna ca nu s-a saturat. Fals. Orice mama va vedea, cu timpul, ca suptul pentru bebelusii are mai multe roluri. Suptul are si rolul de autolinistire, este un reflex pe care acestia il au si in somn. Exista o multime de accesorii ce fac viata parintilor mai usoara, iar acestea pot fi de mare folos daca sunt folosite cu simtul raspunderii. Pe acest site gasesti tot ce ai nevoie pentru hranirea si cresterea copilului.
11 – Laptele de la san nu este suficient de consistent si bun pentru bebelus, de aceea acesta plange tot timpul. Hrana nu este singura metoda de calmare a bebelusilor. Ca si adultii, acestia au nevoie de un program. La cateva zile de la nastere, copilul are nevoie de plimbare in aer liber, mai ales la pieptul mamei. Bebelusii nascuti iarna pot fi scosi pe balcon sau pe terasa in prima luna.
12 – Pentru a declansa venirea laptelui si a face laptele mai consistent mama trebuie sa bea lapte de vaca mult. Fals. Unii specialisti recomanda ca femeile, in general, dar mai ales mamele sa nu consume produse lactate (femeile sunt ele insele producatoare de lapte, alt lapte de la animale pot da efecte adverse in timp), caci acestea mai mult le dauneaza. In perioada alaptarii mama trebuie sa consume foarte multe lichide, deoarece va simti de la primele alaptari ca se deshidrateaza. De aceea, are nevoie de apa multa, ceaiuri (anason, chimion, fenicul), supe, ciorbe, sucuri naturale (mere, portocale, avocado), compoturi, siropuri naturale de catina, macese si alte plante bogate in vitamine si minerale.
13 – Alaptarea se face pe baza unui program fix, stabilit inainte de catre parintii copilului. Mamele care au alaptat stiu foarte bine ca acesta este un mit fals. Fireste, este nevoie de un program de alaptat, recomandat este cel din 3 in 3 ore. Specialistii spun ca alaptatul mai des de atat produce colici, deoarece laptele consumat o data se digera cam in 3 ore. Totusi, mamele stiu ca fiecare bebelus are ritmul lui, isi face singur programul, tot el il schimba si ii gaseste alt ritm. Este bine sa existe un orar, insa trebuie sa recunoastem ca a alapta inseamna mai mult decat hranirea pruncului. Prin alaptat se creeaza o legatura strasnica intre mama si copil, tocmai de aceea este important ca de la inceput aceasta activitate sa se faca in tihna, intr-o atmosfera linistita si placuta. Mama are nevoie de liniste sufleteasca, caci orice sentiment, tulburare, agitatie, depresie si ganduri urate trec imediat la copil prin lapte.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: