Ficatul este cu siguranta cel mai important sistem natural de detoxifiere. Acesta produce bila, un agent de detoxifiere metabolic indispensabil in descompunerea grasimilor din alimente. Buna funcționare a ochilor, inimii, creierului, articulatiilor ai rinichilor, sunt toate dependente de buna functionare a ficatulu.
O alimentatie obisnuita este suportată fara nicio problema de un ficat sanatos, dar o alimentatie in exces poate suprasolicita chiar si ficat sanatos.
Exista multe plante medicinale care pot ajuta la curatarea ficatului in mod natural prin stimularea capacitatii sale naturale de a curata toxinele din organism. Iata cateva:
-
- Anghinarea – pe langa faptul ca este un excelent tonic hepatic, aceasta planta are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala, un lucru vital mai ales pentru pacientii care cu ciroza in faze avansate. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara.
- Calomfir – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru refacerea ficatului.
- Maslin – se ia cate 1 lingura de ulei de masline dimineata la trezire pentru efectul de curatire al ficatului si scaderea colesterolului. Cel mai bun este cel presat la rece.
- Papadie -1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica cate 3 cani pe zi, mai ales in hepatite de diferite forme. 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru ajutorul care-l da la dezintoxicarea ficatului si pentru efectul emolient. In cazul durerilor se poate aplica extern o compresa calda cu acest ceai.
- Rostopasca – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul unei zile, fara sa se depaseasca aceasta doza. Este un bun calmant al durerii si ajuta la toate afectiunile ficatului.
- Rotunjoara – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica pentru ca stimuleaza secretiile ficatului.
- Rozmarin – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este un bun calmant la dureri de ficat.
- Schinel – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este un bun dezinfectant al ficatului.
- Schinduf – se pune 1 lingurita de seminte la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru efectul de reglare al secretiilor ficatului si pancreasului.
- Trifoi de balta – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Are efect diuretic si de curatire a ficatului.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: