0.9 C
București
vineri, decembrie 27, 2024

10 cauze mai putin stiute care pot duce la scaderea tensiunii arteriale

Scaderea tensiunii arteriale. Atunci cand organismul nu reuseste sa mentina valorile tensiunii arteriale in limite normale pentru o persoana sanatoasa apare hipotensiunea. Ea poate fi cauzata de o varietate de factori si poate afecta persoanele de toate varstele.

Hipotensiunea arteriala scade volumul fluxului sanguin catre creier si alte organe vitale. Acest lucru duce la o reducere a aprovizionarii cu oxigen si nutrienti a acestor organe, care nu mai pot functiona in parametri normali. Dar hipotensiunea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni mai grave.

Iata 10 dintre cauzele care duc la scaderea tensiunii!

  1. Hipotensiunea ortostatica sau posturala apare ca urmare a scaderii bruste a tensiunii arteriale atunci cand ne schimbam pozitia corpului, din asezat sau culcat in picioare. Ea ii afecteaza mai des pe cei in varsta.
  2. Hipotensiunea mediata neuronal are loc dupa ce persoana afectata a suferit o durere acuta sau o emotie intensa. Aceasta este denumita sincopa. Copiii cu varste mici au o predispozitie mai puternica la acest tip de tensiune arteriala scazuta, care va disparea in timp. Tot la ei, riscul de a-si pierde cunostinta ca urmare a scaderii tensiunii este mai mare.
  3. Unele persoane pot avea o tensiune arteriala scazuta dupa o masa copioasa. Aceasta se numeste hipotensiune postprandiala.
  4. Un alt factor care poate determina o scadere a tensiunii arteriale este deshidratarea. Aceasta apare atunci cand pierderea de lichide corporale are loc mai repede decat de obicei. Varsaturile, febra, diareea acuta sau un efort foarte mare in timpul unui antrenament sportiv pot duce la deshidratare.
  1. Hipotensiunea poate fi un simptom al unor afectiuni medicale: tulburari tiroidiene, boala lui Addison, hipoglicemia (scaderea nivelului de zahar din sange), o afectiune neurologica (cum este boala Parkinson).
  2. Tensiunea scazuta poate fi consecinta unei boli cardiace – bradicardie – batai rare ale inimii, tahicardie – batai frecvente ale inimii, insuficienta cardiaca, miocardita, pericardita, steonoza aortica -, a unei boli arteriale sau venoase.
  3. Unele medicamente indicate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a anginei, a bolii Parkinson sau a depresiei.
  4. Sarcina. Sistemul circulator al femeii se modifica in timpul sarcinii. Vasele de sange se dilata usor, ceea ce contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Aceste modificari dispar, de obicei, dupa nastere.
  5. Un accident. Hipotensiunea poate sa apara brusc in urma unui soc puternic, a unei hemoragii interne sau externe sau a arsurilor.
  6. O infectie severa poate fi, de asemenea, cauza tensiunii scazute.

Ce e de facut

Tinand cont de faptul ca tensiunea arteriala trebuie luata in seama si controlata, medicii recomanda tuturor sa faca periodic controale medicale, sa isi masoare des tensiunea si, desigur, ss adopte un stil de viata sanatos si o alimentatie potrivita problemelor cu care se confrunta. Vezi si: Remedii naturiste care sunt de ajutor in caz de hipertensiune arteriala moderata

Medicul curant va recomanda fiecarui pacient in parte solutiile cele mai potrivite in functie de varsta, stare de sanatate si simptome, insa schimbarea obiceiurilor care au dus la o tensiune arteriala scazuta este o conditie de care orice persoana trebuie sa tina cont.

Sfatul specialistului

Desi, in mod curent valoarea minima normala a tensiunii arteriale este 12/8cmHg, exista destul de multe persoane care au tensiunea 9-12/5,5-8cmHg, fara sa aiba niciun simptom. In principiu, in lipsa altor simptome, este acceptata ca tensiune normal valoarea permanenta de peste 9/6cmHg.

Este evident ca daca o persoana are permanent valoarea tensiunii de 12/6, o valoare de 9/6 reprezinta pentru ea tensiune arteriala scazuta, si este urmata, de obicei, de simptome mai mult sau mai putin neplacute. In cazul scaderii tensiunii arteriale, dupa anamneza si examinarea pacientului medicul curant poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele explorari: monitorizare Holter pe 24 de ore a tensiunii arteriale, hemograma, ionograma, analize de urina, electrocardiograma, ecografia cardiac, masurarea cortizolului plasmatic, testul Tilt pentru hipotensiunea postural si examinare neurologica, declara Dr. Otilia Motoi, specialist boli interne, Spitalul Fundeni, București.

Sursa: clicksanatate.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole