Mararul este unul dintre cele mai folosite condimente si ierburi aromatice din tara noastra. Acesta este folosit in majoritatea retetelor culinare, dar are si are o multime de beneficii pentru organism, putand fi consumat atat in stare pura, cat si sub forma de ceai, tinctura, ulei esential sau pulbere.
Mararul este bogat in ulei volatil, cu un continut de pana la 60% carvona, un antioxidant puternic, dar si substante minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf si vitaminele A, B si C. Toate aceste substante ii ofera mararului proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antispastice, antidiabetice, cardioprotectoare, carminative, diuretice si stomahice.
Boli care se vindeca cu marar
1.Digestie dificila, varsaturi – intr-o cana de apa fierbinte se adauga seminte de marar (cat se pot lua cu trei degete), apoi se lasa la infuzat 20 de minute. Se bea cald. Este un excelent intaritor al aparatului digestiv.
2.Colici – intr-o ceasca cu lapte se adauga o lingurita de marar, apoi se fierbe timp de 10 minute. Se bea cald, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
3.Dureri menstruale – se macina bine inflorescente uscate de marar si se consuma cate o lingurita de pulbere, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba cateva minute, apoi se inghite cu putina apa. Vezi si: Tinctura de marar, cel mai bun „medicament” feminin. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicat
4.Ciclul menstrual neregulat – se foloseste pulberea de inflorescente si seminte de marar. Aceasta se obtine prin macinarea cu rasnita electrica. Se administreaza cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu putina apa, timp de 3 luni. In timpul acestui tratament, se reduce consumul de carne si se elimina zaharul.
5.Astenie – intr-un litru de vin rosu se adauga 20 de linguri de seminte de marar si se lasa la macerat timp de 8 zile. La final, se strecoara se bea dupa fiecare masa, cate un paharel. Aceste remediu este un excelent intaritor.
6.Meteorism (gaze intestinale) – inainte si dupa masa, se administreaza cate un sfert de lingurita de seminte de marar pisate. Efectul de reducere a gazelor va fi rapid.
7.Retentie de urina – mararul este un diuretic excelent, fiind indicat tuturor celor care urineaza greoi. Se consuma frunzele proaspete, nefierte.
8.Osteoporoza – frunzele de marar adaugate in salatele de cruditati produc in timp ameliorari miraculoase ale acestei afectiuni. Efectul este mult mai puternic daca se bea timp de o saptamana pe luna preparatul obtinut prin macerarea peste noapte a unei inflorescente de marar cu tot cu seminte, zdrobita, intr-o cana de apa.
9.Eczeme, eczema cauzata de disfunctii cortico-suprarenale – se foloseste tinctura de marar. Se piseaza bine 10 inflorescente de marar, se pun intr-un borcan, apoi se adauga alcool/rachiu, cat sa le acopere complet, dupa care se inchide borcanul si se lasa la macerat 10 zile, agitandu-se periodic. La final, se filtreaza si se administreaza cate o lingurita intr-un pahar de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
10.Cosuri, ten iritat – 2 linguri de seminte se pun intr-o jumatate de cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 20-25 de minute. Se filtreaza si se fac tamponari cu aceasta infuzie.
Contraindicatii marar
Atentie! Semintele de marar sunt contraindicate in cancer (mai ales ovarian si mamar), chisturi si fibrom uterin, mastoza si hipermenoree (ciclu menstrual abundent). De asemenea, uleiul esential de marar este contraindicat pe parcursul sarcinii, deoarece poate fi toxic pentru fat.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: