18.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Zucchini, un aliment de baza pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Zucchini (Cucurbita pepo) este o specie de dovlecel de vara cultivat pe scara larga, din familia Cucurbitaceae care include, de asemenea, pepeni, castraveti, dovleci si dovlecei. Este o planta anuala, monomatica, puternica, care da fructe care sunt utilizate pe scara larga ca legume culinare.

Zucchini isi are originea in Mexic, unde a fost domesticit de cel putin 5.000 de ani. S-a extins in Mexicul de Nord si in sud-vestul SUA In secolul al XVI-lea, a fost introdus si in Europa. In Italia, cultivarea acestuia a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea. China, Japonia, Italia, Romania, Turcia, Italia, Argentina si Egipt sunt cei mai mari producatori de dovlecei. Se cultiva tot anul si se consuma gatit.

O cana de 113 grame de dovlecel brut contine 18 calorii, 1,37 grame de proteine, 0,2 grame de grasimi lipidice, 1,2 grame de fibre dietetice si 2,49 grame de zaharuri totale. Aceeasi cantitate ofera aproximativ 21,33% din Vitamina C, 18,92% din Vitamina B6 si 12,31% din Vitamina B2.

Desi Zucchini este un fruct, acesta este tratat ca leguma. Coaja, carnea si semintele de Zucchini sunt comestibile. Ofera un gust minunat atunci cand este gatit. Are un gust usor si dulce. Mineralele, nutrientii si vitaminele gasite in Zucchini ajuta la mentinerea sanatatii inimii, a sanatatii ochilor, la reducerea colesterolului, la intarirea oaselor si a dintilor, precum si la promovarea pierderii in greutate.

Sunt excelenti pentru prostata si ca aliment de baza in cresterea copiilor

Cercetarile au aratat ca proprietatile gasite in Zucchini ajuta la vindecarea BPH (hipertrofie prostatica benigna). Datorita extinderii glandei prostatei, vor exista dificultati in functia urinara si sexuala, care se numeste hipertrofie prostatica. Zucchini ajuta la tratarea simptomelor BPH, daca este combinat cu alte alimente bogate in fitonutrienti.

Vitamina B6 ajuta la dezvoltarea creierului si a functiei sale. Deficitul de vitamina B6 are ca rezultat memoria redusa, deficienta cognitiva, dementa si Alzheimer. Vitamina B6 are impact asupra functiei creierului prin controlul nivelului de homocisteina care duce la boli de inima si dauneaza neuronilor sistemului nervos central.

Vitamina B6 este vitala pentru norepinefrina si serotonina care controleaza energia, starea de spirit si concentratia. Cercetarile arata ca ADHD la copii este cauza nivelului scazut de serotonina. Vitamina B6 ii poate ajuta pe copii sa recupereze tulburarile de comportament si de invatare. Zucchini este o sursa bogata de vitamina B6 si reprezinta un aliment esential in dieta copiilor si nu numai.

Utilizari traditionale

  • Semintele de zucchini pot preveni pietrele la rinichi.
  • In Africa, pulpa este folosita pentru a vindeca arsurile, inflamatiile si ca compresa de racire, ca tratament pentru nevralgii si dureri de cap.
  • Este, de asemenea, aplicat pe tumori.
  • Semintele sunt consumate sub forma de antihelmintic.
  • In Mauritius, infuzia de seminte este utilizata intern pentru tratarea afectiunilor prostatei si hipertensiunii arteriale, in timp ce utilizarea externa ajuta la tratarea erizipelului.

Cum se consuma zuchhini in diverse parti ale lumii

  • Fructele imature sunt consumate sub forma de legume la aburi, gratar, fierte, coapte, umplute, prajite sau gatite.
  • In Africa de Vest, fructele sunt adaugate in supe, tocana si cuscus.
  • Zucchini se folosesc la prepararea diverselor bucatarii.
  • Zucchini se adauga in salate in Mexic.
  • In Italia, Zucchini este consumat prajit sau gatit.
  • In Libia, Zucchini este umplut cu orez, carne tocata, ierburi, mirodenii si apoi fiert.
  • In Bulgaria, dovleceii prajiti se servesc cu un sos delicios, care este preparat din usturoi, iaurt si marar.
  • Semintele sunt consumate crude, prajite sau sub forma de gustari.
  • Florile sunt umplute sau prajite pentru a face un preparat japonez numit tempura.
  • Courgette farcie este un fel de mancare frantuzeasca, care este preparat prin umplerea dovlecelului cu orez si uneori carne.
  • Felul de mancare numit mücver este o clatita obtinuta din dovlecel, faina, oua, care este prajita usor in ulei de masline si consumata cu iaurt.
  • Piureul de Zucchini poate fi servit ca garnitura.

Alte lucruri despre aceasta leguma delicioasa

  • Italienii au adus Zucchini in Statele Unite in anii 1920.
  • 25 aprilie este sarbatorita ca Ziua Nationala a Painii Zucchini.
  • Gustul usor amar din Zucchini poate fi rezultatul umiditatii scazute, temperaturii ridicate, a substantelor nutritive scazute din sol etc.
  • Cel mai mare dovlecel din lume a cantarit aproximativ 65 kg si avea o lungime de 177 de cm.
  • Vitaminele si nutrientii gasiti in dovlecei ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului.
  • Zucchini contine mai mult potasiu in comparatie cu banana.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole