11 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Vitamine si minerale din plante. Cum te umpli de energie fara sa treci pe la farmacie

Vitaminele si mineralele sunt elemente importante pentru mentinerea sanatoasa a organismului nostru. Acestea au rolul de a sustine capacitatea de efort fizic a organismului, stimuleaza sistemul nervos, inlatura oboseala si imbunatatesc memoria.

Din pacate, putine dintre aceste vitamine si minerale sunt sintetizate in organism si tocmai din acest motiv este nevoie de un aport continuu de produse naturale care sa satisfaca aceste neajunsuri.

Iata lista celor mai bune vitamine si minerale din plante:

VITAMINA A

Vom incepe lista noastra cu vitamina A. Aceasta are rolul de a intari sistemul imunitar, de a imbunatati vederea, previne bolile de piele, creste rezistenta osoasa si incetineste procesul de imbatranire. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: salvia, urzica, lamaia, menta, lucerna, coada calului, ovazul, violetele si trandafirii. Totodata, aceste plante mai contin si vitamina B, care ajuta la formarea celulelor rosii, foarte importanta pentru cresterea parului si a unghiilor.

VITAMINA B1

Vitamina B1 are rolul de a mari capacitatea de concentrare, intareste sistemul imunitar, elimina stresul si imbunatateste digestia. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: brusturele, schinduful,  musetelul, salvia, lucerna, ardeiul rosu, frunzele de zmeura si trifoiul.

VITAMINA B12

Vitamina B12 este recunoscuta pentru rolul sau important pe care il are in prevenirea anemiei.este o vitamina recomandata anemicilor. Datorita proprietatilor sale, aceasta vitamina este necesara pentru functionarea normala a sistemului nervos si a creierului, iar cobalmina din ea este  esentiala pentru buna dezvoltare a copilului si prevenirea malformatiilor de tub neuronal la nastere. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: lucerna, alga marina sau hamei (cel mai bun tratament).

VITAMINA C

Vitamina C este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa, fiind eliminata usor prin urina), motiv pentru care este necesara administrarea zilnica. Aceasta este recomandata in caz de imunitatea scazuta, oboseala, slabiri bruste si lipsa poftei de mancare. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: ardei rosu, ardei iute, ovaz, brusture, maces, trandafiri, frunzele de zmeura.

VITAMINA D

Vitamina D se pare ca este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Ea ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii lor, scazand riscul de fracturi. Termenul „vitamina D” se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, realizata de plante si vitamina D3, produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Rolul major al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange.

Vitamina D ajuta la buna functionare a glandei tiroide, previne cancerul (cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata) si creste imunitatea organismului. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: coada calului, lucerna, urzica si patrunjelul sunt cele mai sigure surse.

VITAMINA E

Vitamina E are un rol important in functia reproductiva a organismului, are un puternic efect antioxidant, sprijina sistemul imunitar si are grija de sanatatea epidermei, fiind utilizata in productia dermato-cosmeticelor si suplimentelor anti-aging. Totodata, aceasta vitamina ajuta la prevenirea cancerului si a afectiunilor cardiovasculare, dar are si un rol important in reproducere, asigurand functionarea normala a glandelor sexuale. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: papadia, urzicile, zmeura, trandafirii si lucerna.

CALCIUL

Calciul are un rol foarte important in organismul nostru, asigurand functionarea normala a sistemului osteoarticular, densitatea osoasa si functionarea celulelor musculare si nervoase. Acesta intervine in coagularea sangelui, prevenind crampele musculare, ajutand in activitatea cardiaca si in producerea secretiei lactate. De asemenea, calciul favorizeaza si absorbtia vitaminei B12. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: musetel, cicoare, lamaie, menta, patlagina, ardei rosu, violete sau ovaz.

CROMUL

Cromul este benefic in reglarea zaharului din sange, in diabet si mentinerea greutatii, sanatatea cardiaca si cea cerebrala. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: coada calului, lemn dulce, trifoi, coada soricelului.

CUPRUL

Cuprul are proprietatea de a transforma fierul din alimentatie in hemoglobina. Acesta este capabil sa distruga bacteriile si virusii nedoriti si este esential pentu oasele si articulatiile sanatoase. Cea mai bogata sursa medicinala de cupru este coada calului.

FIERUL

Fierul este esential pentru un metabolism sanatos. Acesta are rolul de a transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Lipsa fierului din organism duce la anemie. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: musetel, cicoare, fenel, coada calului, lamaie, lemnul dulce sau algele.

MAGNEZIUL

Magneziul este al patrulea in clasamentul celor mai importante minerale din organismul nostru, adica participa la mai bine de 300 de procese metabolice intre care cel care regleaza nivelul zaharului din sange. Acesta previne deteriorarea tesuturilor si este un bun tratament impotriva pietrelor la rinichi, participa la procesul de digestie, asigura sanatatea inimii si ajuta la o buna functionare a sistemului osos. Studiile arata ca o rezerva suficienta de magneziu poate scadea riscul de cancer. Plantele care contin aceasta vitamina sunt: salvie, lucerna, ovaz, zmeura, menta, musetel sau lemn dulce.

Cititi si:

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Pentru cei care nu au pofta de mancare, inclusiv copiilor, radacina aceasta poate face minuni. Se administreaza cate 10-15 picaturi de tinctura de ghintura intr-o lingurita de miere si se administreaza cu 10-20 minute inainte de masa. In caz de anorexie, se administreaza tinctura de ghintura (se gaseste la Plafar), cate 1-2 lingurite inainte de masa, luate cu putina apa. Persoanele care nu tolereaza alcoolul vor lua pulberea, o jumatate de lingurita, administrata cu 10-15 minute inainte de masa. Vezi si: Vitamine si minerale din plante. Cum te umpli de energie fara sa treci pe la farmacie […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole