Vascul, planta care aduce noroc si sanatate pe timpul iernii

Vascul este o planta care, inca din cele mai vechi timpuri a fost considerata ca fiind magica si norocoasa. 

In traditia crestina se considera ca lemnul crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos a fost unul de vasc, motiv pentru care a ramas in traditie ca planta vindecatoare si care are capacitatea de a reinnoi si de a reda viata. In Romania se stie ca de Craciun, vascul tinut in casa aduce noroc si sanatate.

Ce proprietati are vascul

Aceasta planta contine saponozide triterpenice, viscina, viscitoxina, colina, acetilcolina, inozitol, beta-amirina si derivati ai acidului oleanoic, beta si alfa viscol, fenil-etil-amina, mucilagii, aminoacizi liberi, acid viscic, polizaharid, glicozide, evercetina si minerale.

In scop terapeutic, vascul are proprietatea de a influenta circulatia sanguina, facand sa scada tensiunea arteriala. In acelasi timp, vascul aduce o ameliorare in ateroscreloza, tulburari renale, influentate de o tensiune ridicata si in toate starile cu o circulatie defectuoasa a sangelui.

Vascul are o actiune antispasmodica, calmand crizele de astm, tusea convulsiva si sughiturile persistente.

Mod de preparare ceai de vasc:

Ceaiul de vasc se prepara prin maceratie la rece. Se pun 3-4 lingurite de planta maruntita intr-un vas, peste care se toarna 250 g apa rece. Se lasa 8 ore la macerat, apoi se strecoara si se indulceste cu miere, fara a se mai fierbe. Pe zi se pot lua 2-3 cesti pe zi. Tratamentul se poate face si cu frunze de vasc sub forma de pulbere, din care se iau3 varfuri de cutit pe zi.

Atentie!

A nu se confunda cu  vascul de stejar care nu este medicinal, cu frunze cazatoare iarna, fructele de culoare galbuie asezate in ciorchine, spre deosebire de vascul medicinal cu fructele grupate cate trei.

La supradozaj se produc fenomene de intoxicare manifestate prin scaderea pulsului, aritmii cardiace, tahicardie.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...