15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Valori tensiune normala in functie de varsta. Care sunt simptomele hipertensiunii

Daca nu ati avut hipertensiune arteriala inainte, exista sanse mari sa o faceti acum.

Hipertensiunea arteriala valori normale

In 2017, noile linii directoare de la American Heart Association, Colegiul American de Cardiologie si alte noua organizatii de sanatate au redus cifrele pentru diagnosticul de hipertensiune arteriala la 130/80 milimetri de mercur (mm Hg). Ghidurile anterioare stabileau pragul la 140/90 mm Hg pentru persoanele pana in 65 de ani si 150/80 mm Hg pentru persoanele cu varste de 65 de ani si peste.

Aceasta inseamna ca 70% – 79% dintre barbatii cu varsta peste 55 de ani sunt acum clasificati ca avand hipertensiune. Aceasta include multi barbati a caror tensiune arteriala a fost considerata anterior sanatoasa. De ce schimbarea?

Noile linii directoare provin din rezultatele din 2017 ale procesului de interventie a tensiunii arteriale sistolice (SPRINT), care a studiat peste 9.000 de adulti cu varsta de 50 de ani, care au avut tensiune arteriala sistolica de 130 mm Hg sau mai mare si la cel putin un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Scopul studiului a fost de a afla daca tratarea tensiunii arteriale pentru a reduce numarul sistolic la 120 mm Hg sau mai putin a fost superioara tintei standard de 140 mm Hg sau mai putin. Rezultatele au constatat ca vizarea unei presiuni sistolice de cel mult 120 mm Hg a redus sansa de atacuri de cord, insuficienta cardiaca sau accident vascular cerebral pe o perioada de trei ani.

Hipertensiunea arteriala sau hipertensiunea arteriala au rareori simptome vizibile. Dar, daca nu este tratata, va creste riscul de aparitie a unor probleme grave, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.

Singura modalitate de a afla daca tensiunea arteriala este ridicata este verificarea tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala este inregistrata cu 2 numere. Presiunea sistolica (numarul mai mare) este forta la care inima pompeaza sange in jurul corpului. Presiunea diastolica (numar mai mic) este rezistenta la fluxul sanguin din vasele de sange.

Amandoua sunt masurate in milimetri de mercur (mmHg).

Ca ghid general:

  • tensiunea arteriala crescuta este considerata a fi de la 140 / 90mmHg sau mai mare;
  • tensiunea arteriala ideala este de obicei considerata a fi intre 90 / 60mmHg si 120 / 80mmHg.

Citirile tensiunii arteriale intre 120 / 80mmHg si 140 / 90mmHg ar putea insemna ca sunteti expus riscului de a dezvolta tensiune arteriala crescuta daca nu luati masuri pentru a va mentine tensiunea sub control.

Tensiunea arteriala a fiecaruia va fi usor diferita. Ceea ce este considerat scazut sau ridicat pentru unii, poate fi normal pentru altii. Nu este intotdeauna clar ce cauzeaza tensiunea arteriala crescuta, dar anumite lucruri va pot creste riscul. Vezi si: Remedii naturiste care sunt de ajutor in caz de hipertensiune arteriala moderata

Riscuri de a face hipertensiune si simptome

Aveti un risc crescut de hipertensiune arteriala daca:

  • aveti peste 65 de ani
  • sunteti supraponderali
  • sunteti de origine africana sau caraibiana
  • aveti o ruda cu tensiune arteriala crescuta
  • mancati prea multa sare si nu mancati suficiente fructe si legume
  • nu faceti suficienta miscare
  • beti prea mult alcool sau cafea (sau alte bauturi pe baza de cofeina)
  • fumati
  • nu dormiti prea mult sau aveti insomnii

Efectuarea unor modificari sanatoase ale stilului de viata va poate ajuta sa va reduceti sansele de a obtine tensiune arteriala crescuta si va puteti reduce tensiunea arteriala daca este deja mare.

Daca tensiunea arteriala este extrem de ridicata, pot exista anumite simptome de care trebuie sa tineti cont, inclusiv: dureri de cap severe, sangerarea nasului, oboseala sau confuzie, probleme de vedere, dureri in piept, respiratie dificila, batai neregulate ale inimii, sange in urina, batai in piept, gat sau urechi

Oamenii simt uneori ca alte simptome pot fi legate de hipertensiune arteriala, dar pot sa nu fie: ameteala, nervozitate, transpiratie, probleme cu somnul, pete de sange in ochi.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole