Utilizarile traditionale si culinare ale leusteanului. Reteta paste cu dovlecei si leustean

utilizari-traditionale-si-culinare-ale-leusteanului

Unele surse mentioneaza leusteanul ca fiind originar din cea mai mare parte a Europei si din sud-vestul Asiei, altele numai din regiunea estica a Mediteranei, din sud-estul Europei, si sud-vestul Asiei, iar altele, doar in sud-vestul Asiei in Iran si Afganistan. A fost cultivat de multa vreme in Europa, frunzele fiind folosite ca planta, radacinile ca legume, iar semintele ca si condiment, in special in bucataria sud-europeana. Astazi se gaseste in crestere in mai multe parti ale lumii datorita gustului sau uimitor si beneficiilor excelente pentru sanatate.

Utilizari traditionale si beneficii ale leusteanului

  • Ceaiul poate fi aplicat pe rani ca antiseptic sau baut pentru a stimula digestia.
  • Leusteanul este o planta ce incalzeste si este tonic pentru sistemele digestive si respiratorii.
  • Este utilizat in principal in tratamentul indigestiei, apetitului slab, colicilor si bronsitei.
  • Radacinile, frunzele si fructele sunt antispasmodice, aromate, carminative, diaforetice, digestive, diuretice, usor expectorante si stimulante.
  • Sunt utilizate intern in tratamentul stomacului, in special cazurile de colici si flatulente la copii, pietre la rinichi, cistita, menstruatie dureroasa si travaliu lent.
  • Extern, radacina este folosita in tratamentul durerilor de gat si a ulcerelor aftoase.
  • Frunzele, fie consumate in salate, fie uscate si infuzate sub forma de ceai, au fost folosite ca emenagog.
  • Uleiul esential din seminte este folosit de aromaterapeuti pentru a indeparta pistruii si petele de pe fata.
  • Leusteanul este utilizat pentru infectii ale tractului urinar, rinichi si pietre ale vezicii urinare.
  • Acesta a fost folosit in secolul al XII-lea pentru ameliorarea durerilor abdominale, a afectiunilor inimii si pentru tuse si congestie.
  • A fost folosit in mod traditional pentru a reduce flatulenta si ca remediu natural pentru durerile abdominale cauzate de gaze.
  • De asemenea, a fost folosit pentru a trata copiii care sufera de colici.
  • A fost folosit de Scoala din Salerno ca remediu natural pentru sustinerea ficatului si tratarea icterului.
  • Medicina traditionala naturista considera leusteanul ca fiind un diuretic natural eficient si il folosesc, de asemenea, pentru a trata pietrele la rinichi.
  • Pofta de mancare slaba poate fi tratata in mod natural cu leustean.

Utilizari culinare

  • Frunzele pot fi utilizate in salate sau pentru a face supa sau bulionuri de sezon.
  • Radacinile pot fi consumate ca legume pe gratar pentru utilizare in salate.
  • Semintele pot fi folosite ca si condiment, similar cu semintele de fenicul.
  • O bautura alcoolica pe baza de leustean este in mod traditional amestecata cu rachiu in raport de 2: 1 ca o bautura de iarna in Marea Britanie.
  • Frunzele sunt condimentele preferate pentru diferitele bulionuri locale, mult preferate inaintea patrunjelului sau mararului in Romania.
  • Frunzele si tulpinile sunt consumate crude sau fierte.
  • Este folosit ca aroma savuroasa in salate, supe, tocanite etc., oferind o aroma asemanatoare cu cea de telina.
  • Tulpina tanara poate fi decojita si folosita ca telina in salate sau ca aroma savuroasa in alimente gatite.
  • Semintele au o aroma puternica si sunt folosite ca aroma in prajituri, supe, salate etc.
  • Semintele pot fi folosite intregi sau macinate intr-o pulbere.
  • Radacina gatita are un gust puternic savuros; poate fi folosit ca aromatizant sau gatita cu alte legume.
  • Ceaiul se prepara din frunzele uscate si radacinile razuite.
  • Un ulei esential de la radacina este utilizat comercial ca aroma alimentara.
  • Oamenii din Olanda il folosesc ca ingredient in felul de mancare cu sparanghel.
  • Leusteanul se foloseste cu oregano si usturoi pentru sosurile de rosii din Italia.
  • Semintele sunt presarate peste salate si piure si sunt sfaramate pentru paine, produse de patiserie, biscuiti si branzeturi.
  • Tulpinile sunt tocate pentru a fi utilizate in sosuri si tocanite, in timp ce frunzele si tulpinile cristalizate sunt utilizate pentru decorarea prajiturilor.
  • Radacinile sunt decojite pentru a indeparta pielea amara si sunt apoi folosite ca legume sau sunt murate.
  • Adaugati frunzele tocate in caserole pentru o aroma cu adevarat interesanta.
  • Este, de asemenea, utilizat uscat si cu seminte pentru a conserva si pentru a adauga aroma la varza murata si castravetii murati in Romania.

Paste cu dovlecei si leustean

Ingrediente:

  • 4 dovlecei, aproximativ 400g
  • 400g penne uscate sau fusili
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper negru proaspat macinat
  • 2 catei de usturoi taiati marunt
  • Zeama de la o ½ lamaie mica
  • o mana de frunze de leustean, maruntite fin
  • 80 g parmezan, razuit
  • 160 g branza ricotta, zdrobita

Instructiuni:

  • Taiati dovleceii pe jumatate, apoi tocati-i pe lung cu un cutit de legume ascutit.
  • Gatiti pastele conform instructiunilor de pe pachet.
  • Intre timp, incalziti uleiul intr-o cratita mare la foc mediu-mare, adaugati dovleceii, condimentati-i si lasati-i pana sa fac de culoare usor auriu, aproximativ cinci minute.
  • Adaugati usturoiul si zeama de lamaie si prajiti-le un minut. Amestecati bine. Gustati si condimentati din nou la nevoie.
  • Scurgeti pastele (rezervati putina apa de gatit) si aruncati-le peste dovlecei, alaturi de cateva linguri de apa de gatit, adaugati parmezan si ricotta.
  • Serviti in castroane incalzite cu mai mult parmezan presarat deasupra.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...