Utilizari si tratamente traditionale cu rodie

Utilizari-si-tratamente-traditionale-cu-rodie

Denumirea botanica a rodiei este Punica granatum, un arbust de foioase sau copac mic de fructe din familia Lythraceae, care creste intre 6 si 10 m inaltime. Rodia provine din cuvintele „pōmum grānātum” din latina medievala, care inseamna „mar cu multe seminte”. Rodiile rosu rubiniu, delicioase si bogate in nutrienti ofera un bust puternic pentru a va proteja sanatatea.

Rodia este unul dintre cele mai populare fructe nutritive, aroma si calitatile sale o fac diferita la gust si are si unele proprietati medicinale. Este o alegere foarte buna si inteligenta pentru un plan dietetic sanatos, deoarece beneficiile nutritionale ale rodiei sunt uimitoare. Sucul sau este utilizat in supe, jeleuri, sosuri si diferite alte tipuri de prajituri, iar sucul sau adauga, de asemenea, dulceata naturala preparatelor cu o aroma unica. Se spune ca aportul zilnic de rodie face pielea sa straluceasca ca si culoarea sa din interior.

Diverse parti ale plantei de rodie au fost utilizate pe scara larga de mii de ani in medicina traditionala din Orientul Mijlociu, Grecia antica si Asia si in India, cum ar fi sistemele de medicina Ayurveda si Unani.

Utilizari si tratamente traditionale cu rodie

  • Coaja fructelor si coaja tulpinii este folosita ca remediu traditional pentru diaree, dizenterie si paraziti intestinali.
  • Pericarpul de rodie a fost utilizat in mod normal ca medicament brut in medicina traditionala indiana pentru tratamentul diareei, precum si pentru utilizare ca astringent, antihelmintic, asfrodisac, laxativ, diuretic, stomacic, cardio-tonic si refrigerant.
  • Semintele si sucul sunt considerate amare si astringente si utilizate ca tonic pentru afectiunile auzului si ale gatului.
  • Calitatile astringente ale sevei de flori, coaja de fructe si scoarta de copac sunt considerate remedii utile pentru sangerarile nasului si sangerarile de gingie, tonifierea pielii, (dupa amestecarea cu ulei de mustar), consolidarea sanilor lasati si tratarea hemoroizilor.
  • Siropul preparat din fructe este util in toate afectiunile colecistului.
  • Sucul de fructe proaspete este foarte apreciat in dispepsie si ca o bautura racoritoare, care potoleste setea, in febra si boala.
  • Sucul de fructe este, de asemenea, benefic in lepra.
  • Sucul de rodie a fost folosit ca picaturi pentru ochi pentru tratarea cataractei.
  • Mugurii de flori uscati, pulverizati, sunt folositi ca remediu pentru bronsita.
  • Rodia a fost raportata ca un remediu pentru diabet in sistemul de medicina Unani practicat in Orientul Mijlociu si India.
  • Grecii si egiptenii antici foloseau coaja de fructe, florile si coaja de radacina ca astringenti sau ca vermicid pentru tratarea teniilor.
  • Coaja de radacina este folosita ca vermifug, iar coaja de radacina sub forma de pudra este administrata copiilor pentru dureri de stomac in Malaezia.
  • Radacina este utilizata pentru diaree si seva este folosita pentru tratarea durerilor de ochi.
  • Frunzele batute sunt utilizate pentru durerile de stomac, iar sucul de fructe este recomandat pentru tuse.
  • Coaja de radacina a fost utilizata ca ingredient intr-o infuzie compusa sau decoct luata de femei timp de 40 de zile dupa nastere in Singapore.
  • Alte utilizari traditionale ale coajei si radacinii de fructe includ ca tratament pentru muscatura de sarpe, diabet, arsuri, lepra si diverse probleme ginecologice.
  • Fructele proaspete au fost folosite ca agent de racire pentru scaderea febrei in Sri Lanka.
  • Decoctul frunzelor fragede este folosit ca o gargara pentru afectiunile cavitatii bucale din Filipine.
  • Coaja fructului este utilizata intern in decoct ca antihelmintica si taenifuga.
  • Decoctul florilor se foloseste in gargara pentru a ameliora inflamatia orala si a gatului in Mexic.
  • In Coreea, utilizarile traditionale ale fructelor si cojilor includ ca antihelmintice si pentru flegma, coletiaza, tineapedis si laringita.
  • Punica granatum este un arbore tolerant la seceta, potrivit pentru impadurirea zonelor aride si semi-aride.
  • Rodia are un sistem de inradacinare profunda si este utilizata pentru controlul eroziunii, plantata de-a lungul raurilor pentru stabilizarea malurilor.
  • O planta ornamentala potrivita ideala pentru gradini si parcuri de amenajare. Rodia creste si se intercaleaza cu struguri in tarile mediteraneene.
  • Copacul este uneori folosit pentru gard si plantat ca plante de granita.
  • Asternutul de frunze de rodie se descompune incet si este potrivit pentru mulci.
  • Frunzele sunt hrana pentru animale domestice.
  • Cerneala se poate face prin inmuierea frunzelor in otet.
  • Atat coaja de fructe, cat si florile produc coloranti pentru textile.
  • Lemnul deschis la culoare este dur si durabil, utilizat in cea mai mare parte la fabricarea instrumentelor agricole, a bastoanelor si a mestesugurilor din lemn, deoarece este disponibil doar in dimensiuni mici.
  • Ramurile copacilor sunt folosite ca lemne de foc.
  • Coaja este utilizata in bronzare si vopsire, oferind nuanta galbena a pielii marocane.
  • Coaja de radacina produce o cerneala neagra bogata in taninuri.
  • In Japonia, un insecticid este derivat din scoarta.
  • Fructul de rodie este plin de semnificatie religioasa si culturala in iudaism, crestinism, islam, hinduism, persan, armean, azer si culturi chineze.

Rodia este in general un fruct sigur de consumat ori de cate ori este consumat moderat. Cu toate acestea, o supradoza de seminte de rodie, sucul, uleiul sau chiar extractul acesteia pot provoca diaree sau chiar supararea abdomenului. In circumstante neobisnuite, multi oameni ar putea fi sensibili la fructe. Daca observati orice fel de mancarime, buze inflamate sau chiar limba sau poate probleme cu inghitirea sau chiar respiratia, trebuie sa intrerupeti utilizarea.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...