A venit primavara si, odata cu ea, apare si o comoara verde plina de nutrienti: urzicile (Urtica dioica). Aceasta planta modesta, adesea trecuta cu vederea, este un veritabil superaliment, recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice si valoarea nutritionala deosebita. Consumata de secole pentru efectele sale benefice asupra sanatatii, urzica este astazi sustinuta de numeroase studii stiintifice care ii confirma puterea vindecatoare.
Ne ferim adesea de aceasta planta, deoarece, atunci cand o atingem, le lasa o eruptie neplacuta pe piele, dar trebuie sa stiti ca, in ciuda acestui inconvenient, oamenii din intreaga lume au folosit urzica pentru a trata o varietate de afectiuni de sanatate.
Consumul de urzici in aceasta perioada este recomandat pentru a profita de proprietatile lor terapeutice. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti esentiali pentru buna functionare a organismului. Printre compusii valorosi se numara:
- Vitaminele A, C, K si complexul B – esentiale pentru imunitate, sanatatea pielii si a ochilor, precum si pentru buna functionare a sistemului nervos.
- Fierul si magneziul – contribuie la combaterea anemiei si la mentinerea sanatatii musculare si osoase.
- Calciul si potasiul – necesare pentru sanatatea inimii si echilibrul electrolitic al corpului.
- Antioxidanti si polifenoli – ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si inflamatiilor.
Beneficiile demonstrate stiintific ale urzicilor
1. Detoxifiere si sustinerea functiei hepatice
Urzicile au un puternic efect diuretic, contribuind la eliminarea toxinelor din organism prin rinichi. Studiile arata ca extractul de urzica sprijina functia hepatica si stimuleaza procesul natural de detoxifiere al corpului. De asemenea, ar putea ajuta la imbunatatirea eficientei absorbtiei nutrientilor din intestin si la prevenirea acumularii de toxine periculoase.
2. Intarirea sistemului imunitar
Datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti, urzicile stimuleaza productia de celule imunitare si reduc inflamatiile, protejand astfel organismul de infectii si boli cronice.
3. Reglarea tensiunii arteriale si protectia cardiovasculara
Cercetarile arata ca ceaiul de urzica ajuta la relaxarea vaselor de sange si la reducerea tensiunii arteriale, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.
4. Reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor articulare
Urzica este cunoscuta pentru efectele sale antiinflamatoare, fiind recomandata in tratamentul artritei si al altor afectiuni inflamatorii. Studiile au aratat ca extractul de urzica poate reduce durerea si rigiditatea articulara la persoanele cu osteoartrita. De exemplu, intr-un studiu prezentat in Jurnalul Societatii Regale de Medicina, aplicarea urzicii pe zonele afectate de osteoartrita a demonstrat o reducere semnificativa a durerii in comparatie cu un tratament placebo. Totodata, un studiu din Germania a constatat ca extractul de urzica a fost eficient in reducerea inflamatiei si durerii la persoanele cu poliartrita reumatoida.
5. Imbunatatirea sanatatii pielii si a parului
Urzicile au fost folosite traditional pentru tratarea eczemelor si a altor afectiuni cutanate. De asemenea, potrivit unui studiu pe animale, urzica poate accelera vindecarea ranilor.
In plus, ceaiul de urzici este bogat in silice si sulf, ambele ajutand la cresterea parului, precum si la prevenirea caderii parului.
Vezi si articolul: Cum scapi de matreata cu ajutorul urzicilor
6. Reglarea glicemiei si sustinerea metabolismului
Studiile recente indica faptul ca urzicile pot ajuta la mentinerea unui nivel optim al glicemiei, fiind benefice in prevenirea si gestionarea diabetului de tip 2. De exemplu, un studiu de trei luni a aratat ca 46 de participanti care au luat o capsula de urzica de 500 mg, de trei ori pe zi, la fiecare opt ore, si-au redus semnificativ nivelul de zahar din sange in comparatie cu un placebo.
7. Ameliorarea simptomelor rinitei alergice
Consumul de urzici poate reduce simptomele rinitei alergice, cum ar fi stranutul si congestia nazala, datorita proprietatilor lor antiinflamatoare si antihistaminice.
8. Poate promova sanatatea feminina
In cazul simptomelor premenstruale dureroase, se stie ca ajuta la ameliorarea crampelor si balonarii, reducand in acelasi timp fluxul sanguin in timpul menstruatiei datorita capacitatilor sale astringente. Asadar, s-a constatat ca pentru femeile aflate la menopauza, urzica a fost prescrisa ca remediu pe baza de plante pentru a usura tranzitia, astfel incat schimbarea hormonala nu este la fel de dramatica in organism.
Cum poti consuma urzicile?
Urzicile pot fi incluse in alimentatia zilnica sub diverse forme:
- Ceai de urzica – pentru detoxifiere si intarirea imunitatii.
- Supe si ciorbe – o optiune delicioasa si hranitoare.
- Salate si smoothie-uri – pentru un aport maxim de nutrienti.
- Extracte si suplimente – ideale pentru persoanele care doresc beneficii concentrate.
Reteta recomandata: Mancare de urzici
Pentru a beneficia de proprietatile urzicilor, se poate prepara o mancare delicioasa.
Ingrediente:
- 500 g urzici
- o ceapa
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura de faina
- 2 catei de usturoi
- sare si piper
Mod de preparare:
Urzicile se spala bine si se fierb in apa cu sare; dupa fierbere, se toaca marunt. Intr-o tigaie, se caleste ceapa in ulei pana devine translucida, se adauga urzicile tocate, faina si usturoiul pisat, amestecand continuu pana se obtine o compozitie omogena. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
!!! Consumul de urzici in aceasta perioada a anului este o modalitate excelenta de a sprijini sanatatea generala, datorita multiplelor beneficii pe care le ofera.
Vezi si: Cele mai sanatoase retete cu urzici ale bunicii
Vezi si: Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: