20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Urticaria. Simptome, cauze si tratament

Urticaria este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii, cel mai adesea de origine alimentara, care se traduce printr-o alergie cutanata manifestata prin pete roz, usor umflate si catifelate la pipait. Petele, de diferite marimi si forme, au o evolutie fugace (adica apar pete noi, pe cand altele dispar dupa doar cateva ore de evolutie) si pot aparea in orice regiune a corpului, inclusiv la nivelul scalpului, palmelor sau talpilor.

Conform statisticilor, aproximativ 20% din populatie sufera de urticarie la un moment dat.

De regula, episoadele eruptive apar din senin si nu dureaza mai mult de 2 saptamani.

Urticaria – Cauze ale aparitiei

-In majoritatea cazurilor, urticariile sunt determinate de reactii alergice in urma ingerarii unor alimente sau prin contactul direct cu o substanta alergena. Printre alimentele care provoaca urticarie se numara ouale, carnea, fructele de mare, ciocolata, unele fructe (capsuni, cirese, caise, piersici), nucile, alunele.

-Urticaria de contact poate fi declansata de un produs cosmetic, un parfum, bijuterii sau alte obiecte din metal, chiar si de atingerea unor plante. Intepaturile de insecte reprezinta o alta cauza frecventa a reactiilor alergice cutanate.

-Exista si urticarii fizice exacerbate fie de scarpinat, fie de contactul pielii cu ceva rece sau dupa expunerea pielii la soare.

-Unele medicamente (antibiotice, antiinflamatoare s.a.) si substante chimice (conservanti, coloranti etc.) pot genera de asemenea reactii de tip urticarian.

-Bolile copilariei (varsatul de vant, rujeola, rubeola) si parazitozele se manifesta printre altele cu eruptii cuta­na­te si mancarimi.

-Studiile arata ca si stresul este implicat in aparitia urticariei. Astfel, persoanele emotive, anxioase, cu un nivel crescut de stres, sunt predispuse la dezvoltarea unor eruptii cutanate.

Simptomele urticariei includ:

  • iritatii la nivelul pielii, in unul sau mai multe locuri;
  • umflaturi de culoare rosie la nivelul pielii;
  • prurit (mancarime) in zonele afectate;
  • usturime.

Tratament urticarie

In tratamentul urticariei intra medicamentele antihistaminice sau antialergice, sedativele care actioneaza asupra senzatiei de mancarime si cortizon.

Dat fiind caracterul ei alergic, e preferabil sa descoperiti alimentul responsabil si sa-l eliminati din alimentatie.

Pentru a diminua simptomele, puteti apelati la unul dintre tratamentele naturiste de mai jos.

-Infuzie cu panseluta (60 g flori). Puneti plantele intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 10 minute. Beti 3 cani pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Decoct de marul-lupului (50 g radacini). Puneti radacinile intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati la infuzat alte 10 minute, strecurati. Beti 3 cani pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Gelule de boldo sau ridiche neagra. Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor.

Pe cale externa

-Lotiune cu fumarita (70 g planta). Puneti plantele intr-un litru de apa clocotita, strecurati. Imbibati o compresa cu aceasta infuzie si tamponati delicat, fara a freca, zonele afectate de urticarie. Repetati de 3 ori pe zi , pana la ameliorare.

Ca o completare la tratament, luati dimineata, pe stomacul gol, alternativ, p doza de mangan si una de sulf, cat timp este necesar.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole