18.5 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Untul pamantului. Ce este benefic si ce este toxic la aceasta planta

Untul pamantului (Tamus communis) este o planta perena, cataratoare, pe care o gasim in flora spontana prin tufarisuri, la marginea sau in padurile de foioase. Aceasta prezinta o radacina cilindrica, alungita – ce poate ajunge pana la o jumatate de metru, groasa, carnoasa, cu consistenta untoasa, slab ramificata, tulpina este lunga de pana la 4 m, cu frunze lucioase in forma de inima, flori mici alb verzui (infloresc in mai-iunie) si fructe rosii, care apar toamna.

Untul pamantului – Ce este toxic la aceasta planta

Fructele rosii ale acestei plante sunt toxice, produc arsuri in gura, urmate de varsaturi si diaree. In cazul copiilor, sunt suficiente 2 fructe pentru a provoca inflamatii gastrointestinale. Totodata, contactul cu pielea poate provoca iritarea pielii sau formarea de basici. Specialistii recomanda, ca prim ajutor, clatirea gurii cu apa si carbune impotriva iritatiei organelor digestive, iar in cazurile severe, trebuie chemat medicul.

Untul pamantului – Ce este benefic la aceasta planta si ce efecte terapeutice are

Din punct de vedere stiintific, despre aceasta planta nu se stie foarte mult, cercetarile fiind abia la inceput, insa se cunoaste faptul ca sub pamant, planta dezvolta o radacina uriasa si untoasa in interior, care este utilizata de mult timp doar extern, din care se fac tincturi sau unguente, foarte eficiente in tratarea diferitelor efectiuni.

radacina de untul pamantului

Radacina de untul pamantului se recolteaza toamna. Aceasta se spala rapid in apa rece pentru a nu pierde substantele mucilaginoase si se usuca la umbra sau in incaperi incalzite.

Untul pamantului – Efecte terapeutice

-In homeopatie, esența obținută din radacina proaspata este folosită la arsuri solare și pete hepatice.

-Radacina de untul pamantului este recomandata in reumatism. Se rade o bucata de radacina si se aplica direct pe zona cu probleme, apoi se leaga cu o bucata de panza curata si se lasa sa actioneze 10-15 minute. Veti observa cum zona incepe sa se incalzeasca rapid, iar durerea se va diminua. Acest procedeu se repeta pana ce durerea si disconfortul dispar definitiv.

-Radacina de untul pamantului este indicata in sciatica. In acest caz, se poate face aplicatia de la reumatism sau se poate aplica o compresa cu tinctura de untul pamantului, compresa care se pastreaza 30 minute, dupa care zona dureroasa tratata se inveleste cu un material calduros. Aplicatia se face de doua ori pe zi, pana la eliminarea completa a durerilor de spate.
Tinctura
Tinctura se poate procura de la Plafar sau se poate prepara acasa, astfel: se da radacina de untul pamantului prin razatoarea mare si se pune intr-o sticla/borcan fara a o indesa, dupa care se adauga alcool de 30-40 de grade, cat sa acopere radacina si deasupra sa formeze o pelicula de 2 cm. Se acopera bine si se lasa la macerat 6 zile, agitand zilnic. La final, se filtreaza si se fac frictionari ale zonelor dureroase La contactul cu pielea, tinctura provoaca o iritatie usoara, de aceea este recomandata foarte multa prudenta.
 
-Radacina de untul pamantului este eficienta in sinuzita. In acest caz, se pune pe o bucata de tifon o lingura de radacina de untul pamantului si una de radacina de hrean, ambele date prin razatoare. Se tine aceasta cataplasma pe frunte timp de 10-15 minute (in functie de intensitatea reactiei cutanate si de rezistenta la senzatia de arsura). In timpul aplicatiei se va elimina pe cale nazala o cantitate impresionanta de secretii, durerea va fi diminuata progresiv, la fel ca si senzatia de greutate in zona fruntii. Se fac 1-2 aplicatii in sinuzita acuta si pana la 12 aplicatii in sinuzita cronica.
 
-Radacina de untul pamantului este recomandata cu succes in pneumonie si bronsita. In aceste cazuri, se aplica pe torace o pasta din 5 linguri de radacina de untul pamantului proaspat data prin razatoare, 2 linguri de hrean si 4 linguri de seminte de in macinate. Deasupra se pune un material de bumbac si o tesatura de lana calduroasa. Aplicatia se face timp de jumatate de ora pe zi, 4-5 zile la rand. Aceasta are puternice efecte de stimulare a imunitatii, ajuta la eliminarea secretiilor in exces si usureaza respiratia.
 

Atentie!

Dupa aplicarea plantei, este posibil sa apara pete rosii pe zonele cu probleme. Acestea vor disparea dupa 30-40 de minute.

In caz de ingestie accidentala, radacina de untul pamantului are efect purgativ, diuretic si neurotoxic.

5 moduri de a te proteja de toxicitatea aluminiului acasa si in mancare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole