Unii pacienti cu coronavirus dezvolta un sindrom rar. Cum se manifesta boala Guillain-Barre

unii-pacienti-cu-covid-19-pot-dezvolta-boli-rare

Studii recente au aratat ca, in cazuri rare, persoanele infectate cu COVID-19 in forme severe pot dezvolta tulburarea grava a sistemului nervos cunoscuta sub numele de sindromul Guillain-Barre.

In unele cazuri severe cu coronavirus poate aparea o boala rara grava

„Sindromul Guillain-Barre este o afectiune binecunoscuta in care sistemul imunitar al cuiva ataca nervii periferici vazandu-i ca intrusi, rezultand caracteristicile bolii”, a explicat dr. Anthony Geraci, care dezvolta medicamentul neuromuscular la Northwell Health in Great Neck, NY.

Simptomele tulburarii „includ slabiciune, areflexie [absenta reflexelor], parestezie [furnicaturi] si, in unele cazuri, slabiciune faciala si ataxie [echilibru slab]”, a spus Geraci. Nu este neobisnuit ca in cazurile severe de boala infectioasa sa se declanseze Guillain-Barre, au mentionat specialistii. Potrivit autorilor italieni ai unui nou studiu, sindromul a fost observat si la pacientii care se confrunta cu virusul Epstein-Barr, citomegalovirus si, in special, infectarea cu Zika purtata de tantari.

Noul studiu a fost autorizat de o echipa de medici care se lupta cu un focar major de COVID-19 in nordul orasului italian Pavia. Raportand in editia online din 17 aprilie a New England Journal of Medicine, autorii au spus ca intre 28 februarie si 21 martie, trei spitale din regiune au tratat aproximativ 1.200 de pacienti cu COVID-19.

Citeste si Slabiciunea. Tratamente care iti redau energia.

5 cazuri din 1200 au dezvoltat sindromul care ataca nervii periferici

Cinci dintre acei pacienti au prezentat simptome cel mai probabil cauzate de Guillain-Barre, a spus echipa. Cercetatorii au spus ca simptomele de Guillain-Barre au aparut in decurs de cinci pana la 10 zile de la primul debut al simptomelor comune COVID-19. Aceste prime simptome Guillain-Barre includ slabiciune la nivelul picioarelor, furnicaturi si slabiciune faciala.

In alte doua zile, simptomele neurologice s-au agravat pana cand toate cele patru membre au fost slabite sau paralizate, a spus grupul italian. Toti cei cinci pacienti au primit terapie imunoglobulina pentru a-si stimula raspunsul imun la coronavirus si un pacient a fost tratat cu plasma de sange bogata in anticorpi a unui supravietuitor de COVID-19.

Dupa o luna de tratament, „doi pacienti au ramas in unitatea de terapie intensiva [UCI] si au primit ventilatie mecanica, doi au fost supusi terapiei fizice din cauza paraplegiei si au avut o miscare minima a membrelor superioare, iar unul a fost externat si a putut sa mearga in mod independent „, potrivit raportului.

Dr. Sami Saba este neurolog la Spitalul Lenox Hill din New York. Citind concluziile, el a fost de acord ca „multe infectii pot fi declansatoare ale sindromului Guillain-Barre, asa ca nu este surprinzator faptul ca vedem cazuri asociate cu noul coronavirus”.

Vezi si „Ochiul roz”, un simptom des intalnit al coronavirusului. Studiu: Covid-19 se poate raspandi si prin lacrimi.

Indentificarea acestei boli este grea din cauza faptului ca pacientii cu Covid-19 in forme grave sunt sedati

Saba a subliniat ca, deoarece multi pacienti cu coronavirus sunt sedati si cu ventilatie mecanica, este greu de spus chiar daca membrele lor functioneaza asa cum ar trebui. „In aceste cazuri, slabiciunea si pierderea senzoriala pot fi foarte dificil de identificat daca nu sunt treji, miscandu-si membrele sau in masura sa va spuna ce experimenteaza”, a spus Saba.

„Cu toate acestea, intrucat Guillain-Barre poate afecta muschii care ne ajuta sa respiram, va fi foarte important sa luam in considerare diagnosticul la cei care au probleme cu iesirea de la ventilator, mai ales daca functia lor pulmonara pare sa se recupereze.” La randul sau, Geraci a subliniat ca Guillain-Barre apare destul de rar – doar cinci cazuri din 1.200 in acest nou studiu. El a fost de acord ca este nevoie de o varietate de teste inainte de a putea face un diagnostic ferm al sindromului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...