4 C
București
marți, martie 26, 2024

Unguent si tinctura de rocoina. 2 preparate excelente pentru piele si sistemul nervos

Racovina este o planta anuala, raspandita in regiunile temperate, care creste pe suprafete mari si dese. Aceste plante sunt comestibile si sunt considerate foarte hranitoare. Consumata proaspata in salate sau uscata in ceai, acesta planta are numeroase beneficii pentru sanatate. Azi vedem cum se prepara unguentul si tinctura de rocoina si la ce ajuta acestea.

Tratamentul problemelor cutanate. Printre numeroasele beneficii de sanatate pe care le are iarba-gainii este si capacitatea sa de a vindeca ranile pielii. Se foloseste pentru tratarea oparirilor, taieturilor, arsurilor, abceselor si ulcerelor, dar se utilizeaza si pentru a trata mancarimea asociata cu eczeme si psoriazis.

Antiinflamator si calmant. Un alt beneficiu pentru sanatate al plantei este capacitatea de a actiona impotriva inflamatiei si a durerii. Este utilizat pentru tratarea reumatismului, artritei si durerilor menstruale.

Beneficii de sanatate pentru probleme de stomac. Rocoina este de asemenea folosita pentru a trata constipatia, in cazul durerilor de stomac si pentru a promova digestia.

De nadejde in problemele pulmonare. Ceaiul de rocoina este, de asemenea, utilizat pentru a trata astmul si alte probleme respiratorii asociate cu gripe si raceli.

Se crede ca vitamina C din rocoina poate ajuta la cresterea rezistentei corpului si poate fi chiar folosita pentru a trata scorbutul. Este o hrana deosebit de importanta pentru copii.

Planta contine: Aucubina, carotenoide, fier, flavonoide, acid gama-linolenic, potasiu, calciu, siliciu, magneziu, saponine, mucus, seleniu, vitamina A, vitamina B, vitamina C.

Este folosita pentru a trata numeroase afectiuni, precum: abcese, inima slabita, infectii la ochi, conjunctivita, eczeme, inflamatii, guta , infectii ale pieli, colesterol marit, tuse, intepaturi de insecte, ficat slabit, infectii la plamani, dureri reumatice, arsuri, neurodermita, artrita.

Amestecul de proprietati asigura ca organismul sa fie alimentat cu multa energie, care poate fi utilizata de exemplu in timpul iernii si bineinteles, in orice fel de afectiune atunci cand corpul are nevoie de energie pentru a se reface.

Ulei macerat de rocoina – poate fi preparat si folosit in stare pura. Se aplica pe piele in toate procesele cutanate inflamatorii si iritarea pielii sau sub forma de crema sau unguent. Planta uscata se acopera cu ulei si se lasa 7 zile la temperatura camerei, se agita zilnic apoi se strecoara si se pastreaza la rece.

Tinctura de rocoina – se prepara din planta maruntita, acoperita cu alcool 40% si lasata 4 saptamani. Nu se recomanda uscarea plantei deoarece, se poate recolta proaspata tot anul. Creste chiar sub zapada. Atentie, se poate confunda cu planta toxica Anagallis arvensis.

Ajuta intr-o masura limitata impotriva tumorilor benigne, normalizeaza inima si sistemul circulator, precum si sistemul nervos, de asemenea, scade nivelul de LDL colesterol.

Unguent de rocoina varianta 1:

Se incalzesc 125 ml ulei de masline la 50 grade C, se adauga peste ulei rocoina proaspata, atat cat sa fie acoperita cu ulei. Se lasa 10 ore la foc la cea mai mica temperatura apoi, se strecoara. Se topesc 25 g ceara cu 125 g ulei de masline (altul) si abia acum se adauga uleiul de rocoina, se amesteca bine si se pune in cutie.

Se recomanda in caz de: mancarimi, eczeme si eruptii cutanate, in special la copii. Unguentul de rocoina mai poate ajuta si impotriva: cosurilor, reumatismului, arsurilor, eczemelor, taieturilor, eruptiilor cutanate, furunculilor si durerilor in gat, iritatii ale pielii si in special la piscaturile de tantari.

Unguent de rocoina varianta 2:

Aveti nevoie de:

  • 125 g vaselina sau crema din plante,
  • 125 g galbenele uscate,
  • 5 boabe de ienupar,
  • rocoina inflorita cat incape intr-o cana gradata de 1 litru.

Rocoina se taie marunt, boabele de ienupar se zdrobesc, crema sau vaselina se topesc lichid, se adauga rocoina, boabele de ienupar, galbenelele si se lasa pana incepe sa faca bule mici, apoi se lasa sa se raceasca timp de cateva ore.

Dupa acest interval de timp, se incalzeste din nou si se strecoara. Se depoziteaza intr-o cutie (rezulta 140 g de crema). Termen de valabilitate, cateva saptamani. Cine doreste poate sa lase galbenelele si boabele de ienupar deoparte, sa faca fara, insa unguentul complet este mult mai eficient.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole