Un sobolan a primit o medalie de aur pentru meritele din cariera sa fantastica

un-sobolan-a-primit-medalie-de-aur-pentru-meritele-sale-fantastice

Un sobolan gigant african a primit o prestigioasa medalie de aur pentru munca sa de detectare a minelor terestre. Magawa a adulmecat 39 de mine terestre si 28 de munitii neexplodate in cariera sa.

Organizatia de caritate veterinara din Marea Britanie, PDSA, i-a oferit medalia de aur pentru „devotamentul salvator de vieti in datorie, in locatia si eliminarea minelor terestre mortale din Cambodgia”, scrie bbc.com.

Se crede ca exista pana la sase milioane de mine terestre in tara sud-estica a Asiei.

Un sobolan erou primeste un premiu de vitejie pentru salvarea de vieti umane

Medalia de Aur a PDSA este inscriptionata cu cuvintele „Pentru vitejia animalelor sau devotamentul fata de datorie”. Dintre cele 30 de animale care au primit premiul, Magawa este primul sobolan.

Rozatoarea in varsta de sapte ani a fost antrenata de organizatia de caritate Apopo, inregistrata in Belgia, cu sediul in Tanzania si creste animalele – cunoscute sub numele de HeroRAT – pentru a detecta minele terestre si tuberculoza inca din anii ’90. Animalele sunt certificate dupa un an de antrenament.

„A primi aceasta medalie este cu adevarat o onoare pentru noi”, a declarat directorul executiv al Apopo, Christophe Cox, pentru agentia de presa Association Press. „Dar, de asemenea, este important si pentru oamenii din Cambodgia si pentru toti oamenii din intreaga lume care sufera din cauza minelor terestre.”

Potrivit lui Apopo, Magawa – nascut si crescut in Tanzania – cantareste 1,2 kg si are o lungime de 70 cm. Desi el este mult mai mare decat multe alte specii de sobolani, Magawa este inca suficient de mic si suficient de usor incat sa nu declanseze mine daca trece peste ele.

Sobolanii sunt instruiti sa detecteze un compus chimic din explozivi, ceea ce inseamna ca ignora fierul vechi si pot cauta minele mai repede. Odata ce gasesc un exploziv, zgarie partea de sus pentru a-si alerta colegii de munca.

Magawa este capabil sa caute un teren minat de marimea unui teren de tenis in doar 20 de minute – ceva ce Apopo spune ca ar duce o persoana cu un detector de metale intre una si patru zile.

Durata muncii sale nu este mare, insa foarte seminificativa – el lucreaza doar 30 de minute pe zi

El lucreaza doar o jumatate de ora pe zi dimineata si se apropie de varsta de pensionare, dar directorul general al PDSA, Jan McLoughlin, a spus ca munca sa cu Apopo a fost „cu adevarat unica si remarcabila”.

„Munca lui Magawa salveaza si schimba in mod direct viata barbatilor, femeilor si copiilor care sunt afectati de aceste mine terestre”, a declarat pentru Asociatia Presei. „Fiecare descoperire pe care o face reduce riscul de ranire sau deces pentru localnici”.

Potrivit ONG-ului de compensare a minelor HALO Trust, Cambodgia a inregistrat peste 64.000 de victime si aproximativ 25.000 de amputati din cauza minelor terestre din 1979. Multe au fost puse in timpul razboiului civil al tarii in anii 1970 si 1980.

In ianuarie 2020, presedintele american Donald Trump a ridicat restrictiile privind utilizarea minelor terestre din SUA, anuland interdictia introdusa de presedintele Barack Obama in 2014.

Sursa foto: PDSA/PA

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...