28.4 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Un medicament creat în urmă cu peste 10 ani impresionează la testele clinice pe pacienți cu coronavirus

Datele preliminare a două studii clinice despre folosirea medicamentului remdesivir pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 sunt încurajatoare, arată cercetătorii.

Într-unul dintre aceste teste, medicamentul le-a fost administrat pacienților în stare medie, iar celălalt studiu e concentrat pe pacienții cu coronavirus aflați în stare gravă.

Deja o parte din acești pacienți își revin și vor fi externați, informează webmd.com. Deși e încă prea devreme de știut exact, cercetătorii cred că administrarea de remdesivir poate chiar preveni folosirea ventilatoarelor. Pacienții în stare gravă ajung, dacă sunt ventilatoare disponibile, să fie ținuți în viață astfel. Însă, un procent ridicat dintre cei care ajung să aibă nevoie de ventilatoare încetează din viață.

”Primele rezultate sunt promițătoare. Tot ceea ce învățăm despre COVID-19 se concentrează pe prevenirea deteriorării rapide a virusului. Timpul e totul. Nu pot spune că, dacă nu am fi folosit această metodă, pacienții ar fi fost intubați, dar este încurajator ceea ce observăm în aceste studii clinice”, a spus Katherine Perez, coordonatoarea acestor teste clinice.

Cură de 5 sau 10 zile cu remdesivir

La spitalul Methodist din Houston, testele au ajuns în faza 3. Pacienții în stare medie primesc fie 5, fie 10 zile de tratament cu remdesivir, în timp ce pacienții în stare gravă sunt supuși unei cure cu acest medicament exact 10 zile.

Citiți și: Un medic de familie din Suceava s-a tratat singura de coronavirus. Ce medicamente a folosit

Tratamentul rapid este esențial, spune și doctorul Kevin Grimes, un alt coordonator al testelor. ”Dacă este administrat suficient de repede, sperăm că remdesivir să interfereze cu virusul și să blocheze abilitatea acestuia de a se replica în celulele pacienților”, a spus acesta într-o conferință de presă. ”Ținta este oprirea cascadei inflamatorii care conduce la intubarea și ventilarea pacienților”, a adăugat el.

Folosit pentru Ebola, SARS, MERS

Remdesivir a fost inițial gândit pentru a trata Ebola, în urmă cu mai bine de 10 ani. Este cunoscut drept un medicament în general sigur în rândul oamenilor și a fost intens cercetat în faza pre-clinică. Medicamentul a fost folosit, spun unele studii, și în cazul pacienților cu SARS, MERS, practic ”verișori virali” ai COVID-19.

De altfel, și un studiu realizat în China arată că remdesivir poate bloca replicarea virusului în celulele umane. Un raport de caz publicat în prestigioasa publicație medicală New England Journal of Medicine arată că primul pacient american cunoscut cu coronavirus (un bărbat din Washington) a fost tratat cu remdesivir, medicament produs de cei de la Gilead Sciences, iar starea sa s-a îmbunătățit în doar 24 de ore.

Citiți și: Cel mai ciudat tratament anti-coronavirus. Donald Trump cere injectii si ”lumini puternice”

Primele rezultate ale unui studiu clinic coordonat de cei de la Gilead (producătorii medicamentului), arată că două treimi dintre pacienții în stare severă și-au revenit după administrarea de remdesivir. Rămâne de văzut dacă procentul este confirmat de aceste teste clinice independente de producător, care au loc în acest momente. Totuși, doctorii care coordonează aceste teste consideră încurajatoare rezultatele de până acum, iar concluziile finale vor apărea în câteva săptămâni.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole