7.2 C
București
joi, martie 28, 2024

Un medic clujean nu refuza absolut niciun pacient: „Stiu cat de rau este sa ti se taie ultima speranta”

In premiera, la clinica Medisprof din Cluj, a fost tratat primul pacient cu cancer de pancreas cu radioterapie prin gestionare si monitorizare respiratorie. O veste excelenta in timpul pandemiei de coronavirus, care a paralizat o lume intreaga. Astfel, pacientul cu cancer de pancreas va face doar 4 sedinte eficiente de radioterapie, in loc de 25 de sedinte intinse pe o perioada de 6 saptamani.

Tehnica noua de tratat cancerul la Cluj cu un aparat care a costat 4,5 milioane de euro

La clinica clujeana se trateaza pacientii din intreaga tara, gratuit. Tratamentele sunt decontate de casa de asigurari de sanatate. Aparatul a costat 4,5 milioane de euro. Un tratament asemanator cu cel de la Cluj in strainatate costa intre 5.000 – 10.000 de euro pentru o sedinta.

Seful sectiei de radioterapie de la Clinica Medisprof a spus: „Am avut o iradiere stereotactica la un pancreas. Din cate stiu eu, in Romania nu s-a mai facut. Este vorba de un pacient tanar cu un cancer la pancreas inoperabil, care nu raspunde la chimioterapie. Cea mai buna solutie este radioterapia stereotactica, care se realizeaza in conditii speciale. Ai nevoie de o tehnica, pe langa aparatura. Sunt tehnici de monitorizare. Spre surprinderea multora, pancreasul este un organ extrem de miscator si din acest motiv livram tratamentul doar intr-un anumit moment respirator. Cand respiri, pancreasul se misca.

Cu device-ul acesta de management respirator avem avantajul preciziei mult mai mari. Imagineaza-ti o minge de ping-pong pe un curent de aer, pe care incerci sa o nimeresti cu paleta si dai pe langa,  cand sus, cand jos. Daca nu ai posibilitatea sa monitorizezi respiratia, dai rateuri, iar atunci beneficiul nu este cel pe care ti l-ai propus. Monitorizand respiratia, livrezi doza de tratament doar la tumora, fara sa nimeresti tesutul sanatos sau il nimeresti cat mai putin”, a scris actualdecluj.ro. „Scopul este sa-l aducem pe acest pacient in 6 saptamani la stadiul operabilitatii. El vine de la Baia-Mare, a fost trimis la noi”, a mai adaugat doctorul.

Care sunt avantajele noii tehnologii

Doctorul a explicat, de asemenea, avantajele radioterapiei, atat de importante mai ales in contextul pandemiei: Bolnavii de cancer sunt foarte expusi si tocmai asta se recomanda in acest moment, tratament cu doze mai mari, tintite, intr-un timp cat mai redus. Avem de exemplu o doamna de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care in mod obisnuit ar urma undeva la 33 de sedinte clasice de radioterapie plus chimioterapie. Cum am putea s-o punem sa vina cu problema pe care o are si in contextul epidemiei, de 33 de ori la clinica, zi de zi? Cred ca i-am pune in pericol sanatatea mai grav decat boala in sine. In 5 sedinte ne axam tintit pe leziunea pulmonara”. 

Tehnica noua este una foarte importanta, avand in vedere ca nu lasa pacientii in stare grava fara tratament mult timp, dupa cum explica domnul doctor: „Ca sa va mai dau un exemplu, ca sa inteleaga toata lumea despre ce avantaje aduce aceasta tehnica. Avem un pacient, de exemplu, cu un melanom cu metastaza cerebrala unica. Face imunoterapie, iar acea metastaza ar fi abordabila chirurgical, sa spunem. In mod normal, pacientul trebuie sa stea 3-4 saptamani fara tratament pana la operatie si inca pe atat dupa operatie, ceea ce ii poate agrava starea. Doua luni fara tratament poate fi extrem de rau. Avantajul radioterapiei stereotactice este ca desi intrerupem cu 7 zile inainte si 7 dupa, ne putem strecura intre doua administrari. Practic, pacientul nu ramane fara tratament.”

Medicul doreste ca un numar cat mai mare de romani sa beneficieze de aceasta tehnica noua de tratare a cancerului. A sustinut ca nu a refuzat pe nimeni si nici nu va incepe sa o faca: Eu nu am refuzat pe nimeni niciodata. Fiindca stiu cat de rau este sa nu te mai primeasca nimeni, sa ti se taie ultima speranta. Poate am eu o mare problema si uneori ma si surmenez, dar n-am refuzat si nu voi refuza niciodats pe nimeni. Niciodata. Si nici n-o voi face.”

Pacienti din toata tara vin la Cluj pentru a incerca tratamentul

Pacienti din toata tara vin la Cluj pentru a testa aceasta noua metoda. „Am avut saptamana trecuta cel putin 10 consulturi online, jumatate erau pentru radioterapie stereotactica, de la Iasi, Brasov, Bucuresti, din toata tara. Noi incercam sa popularizam tehnica, fiind noua in Romania. Avem 4-5 pacienti pe zi care fac aceasta tehnica. Putem iradia si leziuni metastatice cerebrale, indiferent de histologie, cu exceptia carcinomului pulmonar cu celule mici, unde ai mai multe metastaze decat cele pe care le vezi tu. Putem aborda cu aceasta tehnica pana la 4 metastaze.

Mai exista si boala oligometastatica, unde ai un numar limitat de metastaze intr-un numar redus de organe. De exemplu o prostata cu metastaza la coloana vertebrala, un cancer de san cu metastaza pulmonara. Le putem aborda stereotactic. Momentan e gratis. In strainatate e foarte scump, iar la noi e gratis. Ganditi-va numai daca s-ar plati 1000 de euro pe o sedinta, mult sub pretul real, ce incasari ar fi. Dar adevarul e ca romanii nu isi permit o asemenea tehnica, asta e realitatea. Totul se face pentru oameni. E gratis”, a incurajat doctorul Claudiu Hopirtean pentru a promova o tehnica noua, avantajoasa si gratuita.

Medicul si-a dedicat tot timpul pacientilor de cancer, care sunt descurajati si speriati. Dupa cum declara si domnul doctor, fiecare om conteaza si toti trebuie sa aiba sansa la tratament de cea mai inalta calitate: „Multi imi scriu emailuri, multi ma suna. Probabil ca vorbesc si intre ei. Eu raspund oricui si oricand la telefon fiindca stiu ca nu ma suna nimeni sa ma intrebe ce am mancat la micul dejun. Sunt oameni cu probleme serioase si fac tot ce pot pentru ei. Apoi vin la mine la clinica. Eu sunt cinstit cu fiecare, asa mi se pare firesc. E bine de mentionat ca exista tratamente curative si paliative.  De multe ori oamenii stiu in ce stadiu se afla si trebuie si tu sa ii intelegi. Emotiile sunt foarte puternice. Imi aleg cu atentie cuvintele si incerc sa le explic ca se afla intr-o stare foarte grava, iar motivul pentru care se afla la mine, de exemplu, este sa nu-l mai doara.

Multi stiu asta, fiindca vin pregatiti de oncologi dinainte. E foarte greu. Dar nu ii poti spune unui pacient in stadiu final ca uite, te faci bine. Nu e corect. Oricum, cele mai multe cazuri pe care le avem sunt curative, nu paliative. Procentul la cazuri paliative este foarte redus. Dar exista, sigur. Din pacate, in Romania nu prea exista un program de „End of life care”, care ar trebui sa fie trecerea, acceptarea, asa cum se intampla oriunde. Oameni care sa te ajute sa intelegi in ce situatie te afli si sa-ti faca sa-ti fie cat mai usor. Stiti, multa lume asociaza paliatia cu problemele oncologice. Dar avem si diabetici, cardiaci, avem diverse patologii neurologice care au nevoie de acest sistem de ingrijire.”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole