Uleiuri esentiale care nu se administreaza intern

Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale sunt esente concentrate obtinute prin distilarea cu aburi a diverselor parti din planta (frunze, radacini, ramuri, flori si scoarta). Acesteae sunt extrem de concentrate si intra in organism in trei moduri, si anume: aplicate pe piele, inhalate sau ingerate.

In functie de tipul de ulei, o singura picatura poate echivala cu 10-50 cani de ceai (o picatura de ulei esential de Menta = 20 cani de ceai). Fiind atat de concentrate, exista si pericolul de a dauna organismului atunci cand sunt folosite in cantitati mari, si/sau nediluate. Este adevarat ca sunt puțini oameni care ingereaza uleiurile in cantitati foarte mari, dar este important sa fim informati. 

Uleiuri esentiale care nu se administreaza intern

  • Eucalipt
  • Wintergreen
  • Oregano
  • „Arborele vieții”
  • Ulm
  • Cedru
  • Chiparos
  • Brand alb

-O lingurita ingerata de ulei esential de eucalipt sau de wintergreen poate fi fatala unui copil. Din acest motiv, este recomandat ca uleiurile esentiale sa fie pastrate in locuri unde copiii nu au acces.

Specialistii spun ca atunci cand pui ulei esential diluat pe piele, acesta se absoarbe aproximativ 10%, daca il inhalezi– se absoarbe 75% din el, iar daca il inghiti – se absoarbe in proportie 95%. Fiind atat de concentrate, uleiurile esentiale au efecte minunate aplicandu-le pe piele si inhalandu-le, chiar daca nu se absorb in totalitate, iar administrarea interna ar trebuie sa fie o ultima optiune, in situatii grave si doar sub indrumarea unui specialist.

-Trebuie avuta grija la interactiunea dintre uleiurile esentiale si unele medicamente. Una dintre cele cunoscute este interacțiunea dintre uleiurile esential de wintergreen si oregano si medicamentele anticoagulante. Sau cea dintre medicamentele contra diabetului si uleiul esential de fenicul si cel de oregano.

Ce sunt si cum te ajuta uleiurile esentiale naturale?

Iata ce spune Aromatherapy Trade Council (ATC): „Nu luati niciodata uleiuri esential intern, decat daca sunt la recomandarea unui aromaterapeut calificat, care a primit formarea necesara pentru acest mod specializat de administrare. Se poate sa cititi in articole din reviste si in carti despre virtutile uleiurilor esentiale luate intern, dar absolut niciodata nu ar trebui sa faceti acest lucru fara indrumare de specialitate.”

Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...