Uleiul de in – De la aliment la medicament si la produs cosmetic de lux. Cum se foloseste

Uleiul de in a devenit din ce in ce mai popular, cu toate ca oamenii stiu despre beneficiile lui inca din Epoca de Piatra. Semintele de in sunt o sursa ecelenta de Omega 3, o sursa buna de firba, de vitamina B1, Magneziu si multe altele.

Mai nou, uleiul de in e foarte folosit in tratarea anumitor afectiuni dar si pe post de produs cosmetic cu beneficii pentru piele. Uleiul de in este o adevarata bijuterie de lux a uleiurilor naturale.

Uleiul de in ca aliment

Uleiul de in se obtine prin presarea la rece a semintelor uscate de in si ia forma solida in timp. Mai mult, uleiul de in se poate degrada daca e expus la lumina si la aer pentru o vreme prea indelungata. El se pastreaza intr-o sticla mata, ferit de caldura, chiar si la frigider.

Uleiul de in poate sa inlocuiasca la gatit oricare alt ulei folosit in salate sau sosuri. Se poate adauga ulei de in si in smoothie-uri, totusi nu trebuie expus la temperaturi inalte pentru ca poate forma compusi toxici. E important de stiut si faptul ca nu trebuie sa consumati mai mult de 30 de grame pe zi de ulei de in pentru ca poate provoca diaree si reactii alergice sau balonare. Nici in timpul sarcinii uleiul de in nu e recomandat.

Uleiul de in ca medicament

Uleiul de in are o multime de beneficii pentru sanatate si ajuta la tratarea mai multor afectiuni sau la ameliorarea lor consistenta.

Uleiul de in e cunoscut in principal si folosit la afectiuni precum bolile cardiovasculare, deoarece are acizi grasi Omega 3, in afectiuni pulmonare unde ajuta la prevenirea firbozei pulmonare, la echilibrul hormonal in general, avant continut bogat de lignani, care au efect fitoestrogenic.

Despre uleiul de in se spune ca ajuta si la prevenirea cancerului prin scaderea cresterii celulelor canceroase in special reduce aparitia cacnerului mamar si cel pulmonar.

Pe langa toate aceste beneficii, uleiul de in are un important rol antioxidant, adica ajuta impotriva radicalilor liberi pe care ii poate produce corpul nostru sau care pot fi luati din mediul inconjurator si care contribuie la distrugerea unor celule.

Uleiul de in ajuta si la producerea de serotonina, hormonul cunoscut pentru ca induce o stare de fericire, insa joaca un rol important si in reglarea greutatii, colesterolului sau chiar osteoporozei.

Nu in ultimul rand, uleiul de in, conform unor studii, joaca un rol important in scaderea riscului de diabet. Consumul zilnic de seminte de in a ajutat la imbunatatirea nivelului de glucoza la adultii cu pre-diabet.

Uleiul de in ca produs cosmetic

Pe langa toate beneficiile insirate mai sus, uleiul de in e folosit in scopuri terapeutice si se aplica direct pe piele pentru a o hidrata. Uleiul de in e bogat in acizi grasi care ajuta organismul la regenerarea pielii, tenului, previne ridurile dar e folosit si ca masca de par pentru ca ajuta la imbunatatirea stralucirii acestuia.

Uleiul de in e deosebit de benefic si pentru anumite probleme cronice ale pielii precum rosaceea, acneea, dermatita si psoriazisul, reduce secretia de sebum la nivelul pielii si reduce inflamatiile.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...