26.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Ulei de piciorul caprei pentru vene varicoase, guta si dureri de dinti

Probabil ca ati intalnit aceasta planta comuna in mai toate gradinile si odata aflata acolo poate fi extrem de dificil de scapat de ea. Chiar daca aceasta planta poate fi un daunator, multi oameni nu stiu ca guta poate fi tratata consumand-o.

Planta este comestibila si unii ar putea spune ca frunzele sale au gust de delicios de anason. Piciorul caprei are o istorie lunga de utilizari medicinale pe langa faptul ca este utilizat in salate. De la ajutor in boli precum reumatismul pana la artrita, aceasta planta ofera multe beneficii pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor.

O planta deosebita excelenta pentru vindecarea gutei

Este o planta perena din familia morcovilor si este originara din Eurasia, dar este cultivata in toata lumea ca arbust ornamental in locuri umbroase. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Old Elder, deoarece frunzele si florile seamana cu cele ale plantei de soc. Aceasta planta este folosita si ca leguma.

Genul, Aegopodium Podagraria, provine din cuvintele grecesti „agios” care inseamna capra si „podion” insemnand picior mic, deoarece se spune ca frunzele seamana cu cel al piciorului unei capre.

Deja in evul mediu, piciorul caprei a fost utilizat la probleme vasculare cardiace, guta, reumatism si sciatica.  Guta este zona principala de vindecare a plantei, este chiar mentionata in denumirea latina, „podagraria” si inseamna guta. Aegopodium se refera la aspectul frunzelor, care seamana cu o copita de capra.

Guta este o boala cauzata de metabolismul acidului uric „deranjat”  Durerea asociata este cauzata de depunerea de exces de cristale de acid uric in articulatii, care irita cartilajul si pielea osoasa si duc la inflamatie.

Ingrediente active gasite in planta: frunzele au un ulei esential format din monoterpene si sesquiterpene.

Herbalistul Künzle a numit piciorul caprei ca fiind un „medicament splendid”.  El a folosit planta ca remediu pentru vene varicoase, tuse, vierme, dureri de dinti, guta, reumatism si constipatie.

In mod traditional, asa cum indica numele, piciorul caprei este folosita in tratamentul gutei si artritei. Cand frunzele sunt culese chiar inainte de sezonul de inflorire, acestea ofera actiune laxativa. Frunzele pot fi, de asemenea, consumate pentru a exercita o usoara actiune sedativa si diuretica. Aceasta planta a fost folosita pentru tratarea afectiunilor renale, intestinale si ale vezicii urinare, dar inca mai sunt necesare cercetari.

Este si un bun diuretic si sedativ

Nu numai ca are proprietati antiinflamatorii, dar planta a fost folosita si ca diuretic si sedativ. Atunci cand este utilizata extern ca pasta groasa, piciorul caprei poate ajuta la vindecarea gutei, articulatiilor dureroase, sciatica, artrita, hemoroizi, rani, arsuri si muscaturi de insecte.

Planta propune o varietate de beneficii pentru sanatate, insa mai trebuie efectuate mai multe cercetari privind eficienta acestei plante. Din cauza lipsei de cercetare, nu au fost raportate efecte secundare.

Cum se prepara uleiul de piciorul caprei?

Uleiul macerat de piciorul caprei se prepara din frunzele proaspete taiate marunt, ulei de rapita sau masline incalzit pe baie de apa.  Cand uleiul face bule mici se adauga frunzele maruntite in asa fel sa fie acoperite cu ulei.  Se amesteca si se lasa 30-40 minute sa traga apoi se strecoara prin tifon. Va rezulta un ulei verde.

Tinctura de piciorul caprei se prepara din frunzele maruntite acoperite cu alcool 40%, se mixeaza fin cu mixerul si se lasa 3 ore sa traga. Optim ar fi peste noapte.

Se filtreaza prin tifon sau filtru de cafea (cel mai recomandat este filtrul de cafea) Tinctura va trebui sa nu aiba resturi de planta deoarece inchide porii pielii. Sau filtrati intai prin tifon si apoi prin filtru de cafea. Se poate repeta daca nu este tinctura foarte clara.

Unguent de piciorul caprei pentru guta si eczeme

Ingrediente:

  • 40 g ulei macerat de piciorul caprei
  • 40 g tinctura de planta
  • 10 g lanolin
  • 5 g ceara
  • 5 g unt de cacao
  • 10 picaturi ulei esential de menta.

Mod de preparare: Lanolin, ceara si untul de cacao se topesc pe baie de apa, se adauga uleiul macerat din piciorul caprei si se incalzeste la 40-45 grade Celsius.

Tinctura se incalzeste la fel pe baie de apa la aceeasi temperatura, se adauga in ulei mixand incontinuu cu mixerul. Va avea consistenta unei creme acum. Se adauga uleiul esential si se pune in cutie. Se pastreaza mai multe saptamani in frigider.

Unguentul poate fi aplicat de mai multe ori pe zi pe articulatiile dureroase sau in strat gros aplicat peste noapte. Persoanele care au testat unguentul, au raportat o scadere semnificativa a durerii intr-o perioada scurta de timp. Deoarece este foarte placut pe piele,  contine ingrediente active nutritive si  poate fi folosita si la eczeme uscate, inflamatorii, care este asociata cu o valoare crescuta a acidului uric in sange.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole