15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Trucuri utile pentru curatarea bijuteriilor

Toate femeile adora bijuteriile, dar chiar daca ele stralucesc in vitrinele magazinelor, dupa cateva saptamani de purtare ele isi pierd din stralucire din cauza prafului, transpiratiei si a treburilor gospodaresti. Aurul, argintul, plantina, perlele sau pietrele pretioase au nevoie de o ingrijire speciala pe toata durata vietii lor, dar nu oricine isi permite sa mearga de fiecare data la un magazin specializat pentru curatarea bijuteriilor. Partea buna este ca exista cateva metode pentru curatarea bijuteriilor pe care le poti pune in aplicare chiar la tine acasa.

Iata cateva trucuri utile pentru curatarea bijuteriilor:

  • Curatarea bijuteriilor din argint:

-Bijuteriile de argint care si-au pierdut stralucirea trebuie spalate cu o perie moale, cu apa cu clabuc de sapun in care se adauga si cateva picaturi de amoniac sau zeama de lamaie. Se limpezesc cu apa calda, se pun la zvantat pe un prosop absorbant, apoi se lustruiesc cu o stofa moale sau piele de caprioara.

-Daca bijuteria lasa urme pe gat sau pe deget, trebuie unsa pe dinauntru cu lac de unghii incolor. In zilele cand nu purtati bijuteriile de argint, ele trebuie tinute intr-o punga de fetru inchisa la culoare.

-Pentru a reda bijuteriilor luciul initial, frecati-le cu o bucatica de vata pe care ati pus pasta de dinti. Tenta mata dispare si metalul straluceste din nou.

-Daca puneti o bucatica de creta in caseta cu bijuterii, ele nu se mai oxideaza.

-Bijuteriile de argint sau aur pot fi curatate cu urmatorul produs: 2 linguri de bicarbonat de sodiu se amesteca cu un sfert de lingurita de detergent lichid pentru vase, pana se obtine o pasta. Se aplica pe o periuta de dinti moale. Se freaca bijuteria usor, se clateste cu apa calduta, apoi se sterge cu un prosop plusat.

  • Curatarea bijuteriilor din aur:

-Bijuteriile de aur trebuie curatate intr-o baie de apa calda in care s-a dizolvat detergent si cateva picaturi de amoniac. Cele care au pietre pretioase, chiar diamante, se curata la fel, frecandu-le usor cu o periuta mica, pentru aplicat rimelul pe gene.

-Aurul devine iarasi stralucitor daca se freaca cu suc de ceapa proaspata, iar peste cateva ore se lustruieste cu o carpa moale.

-Lanturile de aur se curata cel mai bine cu scrum de tigara sau praf de copt.

-Bijuteriile aurite – aveti grija ca inainte de a le purta pentru prima oara sa le dati pe toata suprafata lor cu un lac de unghii incolor. Pe aceste bijuterii nu trebuie sa ajunga alcoolul sau vreun dizolvant, pentru ca strica stratul de aur. Orice atingere cu dizolvantii face ca aurirea sa dispara imediat.

  • Curatarea bijuteriilor de inox:

-Bijuteriile confectionate din inox se curata cu ajutorul unei solutii din apa calda si detergent de vase. Se lasa la inmuiat 5-10 minute in aceasta solutie, dupa care se clatesc cu apa curata. Se lasa la uscat pe un prosop curat, dupa care se sterg cu o carpa moale din bumbac sau microfibra.
-De asemenea, bijuteriile din inox se pot curata cu putina pasta de dinti. Aceasta va lasa bijuteria curata, ca noua.

  • Curatarea briliantelor:

-Briliantele se curata cu clabuc de sapun moale (de copii), apoi se clatesc bine cu apa.

Pietrele pretioase care se desprind din lacasul lor se lipesc usor cu oja de unghii incolora.

  • Curatarea bijuteriilor din chihlimbar:

-Daca stergem chihlimbarul cu o coaja stoarsa de lamaie, el se curata si dobandeste un luciu nou.

  • Curatarea bijuteriilor din coral:

-Colierele de coral se curata in apa sarata calduta. Se usuca si se lustruiesc prin frecare cu o carpa de lana.

  • Curatarea diamantelor:

-Diamantele se deosebesc de falsuri prin scufundarea in apa. Pietrele veritabile isi mentin stralucirea, in vreme ce falsurile devin mate.

  • Curatarea bijuteriilor din opal:

-Opalul nu trebuie tinut niciodata la caldura prea mare, deoarece isi pierde toata stralucirea.

  • Curatarea bijuteriilor din os si fildes:

-Aveti obiecte de toaleta sau bibelouri de os si nu stiti cum sa le curatati? Bagati-le intr-o baie de lapte rece, lasati-le sa stea 2-3 ore, apoi frecati-le cu o carpa moale.

-Obiectele de os sau fildes raman albe daca vor fi unse cu lapte rece (cu o pensula).

  • Curatarea perlelor:

-Perlele se freaca usor cu tarate de grau calde sau se pun in lapte fierbinte. Se clatesc in apa curata si se usuca cu carpa moale. Perlele veritabile pot fi curatate si in felul urmator: se pun in saculete de panza umplute cu sare de bucatarie si se afunda in apa calduta, clatind saculetul in apa pana se dizolva complet sarea. Se usuca apoi cu carpe moi.

-Perlele false se curata in apa sapunata rece, amestecata cu lapte.

  • Curatarea bijuteriilor din sidef:

-Sideful se curata astfel –1 parte tarate de grau si 2 parti paine prajita pisata se fierb cu apa. Obiectele de sidef pot ramane fara grija timp mai indelungat in acest lichid fierbinte. Taratele de grau, dupa ce au fost folosite ca mijloc de curatire, mai pot fi intrebuintate la hrana animalelor. Alta metoda este tratarea sidefului cu huma alba si apa. Nu trebuie intrebuintat niciodata sapun in acest scop, deoarece strica luciul.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole