21.7 C
București
vineri, septembrie 20, 2024

Trei frati patati. Cum se prepara ceaiul si in ce afectiuni este recomandat

Trei frati patati este o planta care creste prin locuri cultivate, pe langa marginea padurilor si in fanete umede. Popular, aceasta planta se mai numeste si panselute de camp, albastrele, barba imparatului, catifelute, carligei patati, gusa gainii, micsunele, piciorul caprei, tamaioara salbatica si toporas.

Se foloseste planta intreaga inflorita fara radacina, care contine saponine, un alcaloid (violina), un derivat flavonic (rutina), compusi salicilici, vitaminele A si C, tanin etc.

Datorita rutinei si saponinelor, infuzia obtinuta din aceasta planta are proprietati diuretice si depurative ( curata sangele), intrebuintandu-se mai ales in eczeme, urticarie, cosuri, furunculoze etc. In tuse si bronsita, saponinele aflate in planta, dar mai ales in radacina, ajuta la fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Iata cum se prepara ceaiul de trei frati patati si in ce afectiuni este recomandat:

Ceaiul se prepara prin infuzie, dintr-o lingurita de planta maruntita la o ceasca de apa. Se beau 2-3 ceaiuri caldute si indulcite pe zi. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de planta la 200 grame de apa, din care se ia la 3-4 ore o lingura.

-Ceaiul de trei-frati-patati este recomandat in rinita si rinosinuzita: se administreaza cate 2-4 cani pe zi cu ceai de trei-frati-patati. De asemenea, planta se poate folosi si extern, prin aspiratii nazale, realizate astfel: in jumatate de pahar cu infuzie combinata foarte concentrata (4 linguri la o cana de apa), se pune un sfert de lingurita de sare grunjoasa. Se amesteca bine, se pune in causul palmei solutia si se aspira cu o nara, apoi se repeta procedeul cu cealalta nara.

-Ceaiul este eficient in alergie: acest ceai are efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reactiile alergice si le diminueaza intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdata explicat, dar este cert ca planta este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reactiilor alergice. Timp de 1-2 luni, se beau 2-4 cani pe zi, pe stomacul gol.

Ceaiul de trei frati patati este eficient in infectiile alimentare: acest remediu reprezinta un antibiotic puternic contra unor bacterii care produc infectii gastro-intestinale. De asemenea, tratamentul cu aceasta planta are efecte protectoare si asupra mucoaselor tubului digestiv, protejandu-le de agresiunile bacteriene. Se administreaza cate 1-1,5 litri de ceai pe zi, pana la disparitia simptomelor.

-Trei frati patati este recomandat in leucoree: se prepara un ceai concentrat din planta si se fac spalaturi vaginale o data pe zi, vreme de 1 saptamana. Este un tratament cu efecte antibacteriene puternice, care ajuta la refacerea epiteliilor lezate de infectie, la reducerea senzatiei de jena si de usturime.

Ceaiul de trei frati patati este adjuvant in cistita: acest remediu are un efect antibacterian de intensitate moderata, insa cea mai importanta este actiunea sa emolienta, diuretica si antiinflamatoare. Ceaiul este recomandat, in special, pentru reducerea durerilor si a usturimii la urinare, pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea recidivelor infectiilor reno-urinare. Se administreaza infuzia combinata, cate 1 litru pe zi, pana la vindecare.

Planta trei frati patati este recomandata si ca prim ajutor in intoxicatii 

Radacina plantei contine o substanta numita violina, care are efecte vomitive si purgative foarte puternice si rapide, ajutand la eliminarea prompta a substantelor toxice din tubul digestiv. Se foloseste radacina uscata a plantei, din care se iau 1-4 g, in doza unica. De asemenea, se poate administra si radacina umeda, proaspat culeasa, pana la 8 grame.

beneficii trei frati patati

Precautii si contraindicatii trei frati patati

Planta este aproape lipsita de reactii adverse. Singurele probleme care pot aparea sunt legate de supradozare. In cazul in care se iau zilnic mai mult de 18 g (la adulti) sau mai mult de 4 g (la copiii de 4-12 ani), pot aparea fenomene neplacute cum ar fi varsaturile, diareea, starile de greata si inapetenta, mai rar iritatiile la nivelul pielii.

Tinctura trei frati patati. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole