Transpiratia inseamna arderea caloriilor? Iata ce spun expertii

Majoritatea dintre noi credem cu tarie ca exista o legatura intre transpiratie si cantitatea de calorii arse, ca transpiratia influenteaza pierderea in greutate, astfel incat cu cat este mai abundenta, cu atat am pierdut mai multe kilograme. Totusi, aceasta conceptie este gresita. Iata ce spun expertii:

Ce cauzeaza transpiratia

Corpul nostru transpira nu pentru a arde calorii, ci pentru a ne proteja de supraincalzire. „Transpiratia este modalitatea prin care corpul se raceste in timpul exercitiilor fizice sau al altor factori de stres”, spune Thad E. Wilson, PhD, profesor la departamentul de fiziologie de la Universitatea de Medicina din Kentucky. Stim ca e greu de crezut, dar nu exercitiile in sine stimuleaza transpiratia, spune acesta, ci ele declanseaza temperatura interna, care ulterior transmite corpului ca este timpul sa transpire pentru a se raci.

Prin urmare, trebuie sa stii ca nici conceptia „mai multa transpiratie=mai multe calorii arse” nu este adevarata. Este adevarat ca energia fizica face ca ionii sa permita apei sa treaca prin aceste glande pentru a fi secretata sub forma de transpiratie, dar cu alte cuvinte este nevoie de energie pentru a procesa transpiratia, dar nu pentru a indica numarul kilogramelor. Mai exact, transpiratia indica doar faptul ca organismul pierde apa, nu grasime, declara expertul in exercitii fizice Gabbi Berkow, un antrenor personal certificat, care are un master in fiziologia exercitiilor fizice.

Barbatii transpira mai mult decat femeile

Studiile au aratat ca barbatii transpira mai mult decat femeile, deoarece se considera ca testosteronul amplifica raspunsul la transpiratie. Cercetatorii considera ca exista un motiv evolutiv pentru care barbatii si femeile s-au dezvoltat pentru a transpira diferit. De regula, femeile au mai putine lichide corporale decat barbatii si se pot deshidrata mai usor. Prin urmare, pierderea redusa a transpiratiei la femei poate fi o metoda de adaptare, fiind importanta in cazul supravietuirii intr-un mediu foarte cald, in timp ce la barbati, nivelul crescut al transpiratiei poate fi o strategie pentru eficienta muncii.

Vezi si: Care este alimentatia optima inainte de un efort fizic intens

In concluzie, transpiratia dupa practicarea exercitiilor fizice nu inseamna ca ardeti mai multe calorii, ci are rolul de a raci corpul.

Vezi si: Cum scapi de transpiratia excesiva. Iata care este planta care iti sare in ajutor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...